KönyvekTi küldtétekVerseny

Hollótoll: Terry Pratchett – Mort

Elhoztam nektek a könyvtáram egyik kitűnő darabját. A könyv Terry Prathchett messze földön híres Történetek a Korongvilágról című sorozatának negyedik darabja. A címe Mort. Hogy miért is annyira zseniális? Mindjárt megtudjátok!

 

A könyvről:

Ha a kezetekbe vennétek egy szépen rajzolt borítójú, 300 oldalas kis papír- és tintahalom reinkarnációnak nézhetnétek, ami, nos, nem mai termés. Ha kinyitjuk, akkor megtörténik a varázs. Egy tudománytól és realitástól igencsak távol álló történetet találunk benne, tele lehetetlenebbnél lehetetlenebb és vizuálisabbnál vizuálisabb nyakatekert hasonlatokkal és leírásokkal, mérhetetlen mennyiségű humorral és egy mindentudó narrátorral, aki nem átall néhanapján (vagy néha oldalanként) kikacsintani ránk, hozzáfűzni egy két dolgot a már amúgy is elképesztő világához.

Vélemény:

Már az első oldalakon meg kellett állapítanom, hogy ez az (sajnos már két éve elhunyt) író, ez a Terry Pratchett egy őrült. De a szó legdicsérőbb és legjobb értelmében. Már szinte a nyitással lekenyerezett, a nevetőizmaimat edzőtáborra fogta, a szem körüli ráncokat összehajtogatta és megsokszorozta és már lassan a berekedés veszélyeztetett annyit kacagtam az írásán. Egy kitalált világban bármi megtörténhet. Ez tény, ez tudott. Csak a képzelet szab neki határt, és bizony ennek az embernek igen távol álltak a határai egymástól. Ebben a történetben a fény lomha lajhár, a bolygó nem is bolygó csak egy hatalmas korong, a Halál szabadságot vesz ki, műlegyet gyárt, vonatozik, és ennek tetejébe még segédet is fogad. Plusz infóként megemlíteném, hogy a főszereplő neve beszédes, hiszen a Mort (vagy Mortimer, de semmikép sem „fiú”.) azt jelenti latinul, hogy halál. Csillagos ötös annak, aki tudta ezt. Mire a könyv végére érsz elkezded számolgatni, mennyi fizetésedbe kerülne, ha meg akarnád venni az összes kötetet. (Ami szám szerint 34, igen annyi, és különböző alsorozatokra és történetcsomókra osztható.) Elárulom: Sokba.

Na de nézzünk azért néhány negatívumot is, bár igazából nem fontosak. Volt pár mikor, hogy, miért, és mi? De az betudható a saját mesevilágnak. Elírás, ha volt is, nem találtam. Kiemelkedő negatívuma, hogy nincsen eléggé összenőve a társaival, és csak ez az egy kötetem van.

 

Kiknek ajánlom:

Aki reális olvasmányt keres inkább hajítsa a kötetet egy fantasy mániás társának. Korosztály, nem nincs megszabva. A tinitől a nyugdíjasig, a kisfiútól az érett nőig mindenkinek melegen ajánlom, aki nevetni szeretne.

 

Kedvenc részlet:

„Mort megkocogtatta a pultos derekát.

– Maga lát engem? – kérdezte.

A pultos kritikusan végigmérte.

– Azt hiszem -felelte -, vagy legalábis valakit, aki nagyon hasonlít magára.

– Köszönöm – felelte Mort rettenetesen megkönnyebbülve.

– Semmiség. Nap mint nap látok embereket, teljesen ingyen.”

Ha kedvet kaptál hozzá, irány a legközelebbi könyvtár, antikvárium vagy netkávézó és láss neki az olvasásnak!

Hozzászólások