Könyvek

Guillermo del Toro – Trollvadászok

Vannak azok, akik a reflektorfényben állnak. Azok, akik támogatnak. Vannak, akik önszántukból menekülnek az árnyékba, mert félnek a fénytől. És vannak, akik úgy menekülnek oda, mert a rivaldában állók kitaszítják őket. Mai regényünk az utóbbi csoportról szól.

Történetünk főszereplője ifjabb Jim Sturges, a Szent B középiskola diákja teljesen átlagos – néhány ismerőse szerint átlagon aluli. Utálja a sportokat, naponta összeakasztja bajuszát a suli legmenőbb diákjával, és menthetetlenül szerelmes az intézmény Madonnájába, Claire Fontanne-ba. Az egyetlen dolog, amiben kitűnik a korabeliek közül, hogy van egy hihetetlenül túlféltő édesapja, és egy, a létező összes biztonsági riasztóval felszerelt házban él.

Negyvenöt évvel a tejesdobozjárvány után – mely alatt több száz gyermek “ELTŰNT” felirattal ellátott, tejesdobozok oldalára nyomtatott fotóját értjük – Jim egy határozottan nem emberi lényt lát az iskola parkolójában. A fiú ráébred, hogy a szörnyek nem feltétlenül az ágy alatt laknak, habár oda is bejuthatnak. Amikor aznap este elrabolják, akaratlanul is részese lesz valaminek, ami nagyobb nála, nagyobb a megfélemlítőinél, és az egész világra kiterjed. A trollok ugyanis évtizedekig tartó béke után Gunmar, a Fekete vezetésével ismét el akarják vinni és meg akarják enni a város összes gyermekét. Jim családja vérvonalának legifjabb tagjaként köteles csatlakozni a vadászokhoz, és az éjszakák leple alatt a lehető összes trollt lemészárolni.

Egy könyvesboltban egy ilyen könyvön leginkább a gyerekek szeme akad meg. Trollok! Óriások! Mindent eldöntő harc a gonoszok gonosza ellen! Természetfeletti lények és hősök szövetsége! Azonban ne tévesszen meg senkit a fülszöveg illetve a részletesen megtervezett borító. Ez a regény egyáltalán nem az általános iskolás korosztálynak való.

Nem boncolgat mély lélektani témákat, sem létezéssel kapcsolatos univerzális kérdéseket. Egyszerűnek tűnő, mégis jól kidolgozott, a létező összes, az olvasása közben felmerülő kérdésünkre választ adó kerek egész. Mesebeli elemekkel tarkított ifjúsági regény, ami inkább a tinédzser korosztályt célozza meg közönségnek. A jó elnyeri a jutalmát, a rossz pedig bűnhődik. A főhősnek mindig van egy hű segítője. A hármas szám – három trollvadász, három Sturges, három jelentős leszámolás a trollokkal. Olyan dolgok, amik mind Magyarországon, mind sok más kultúrában részeik a mondavilágnak.

A Trollvadászok, noha nem egy konkrét társadalmi kérdés vagy norma köré épült, mégis temérdek üzenetet tartalmaz, minden olvasónak egyet-egyet. Nincs olyan, hogy valaki csak jó vagy rossz legyen. Semmi sem az, aminek látszik. Több szemszögből is érdemes megvizsgálni az eseményeket. Néhol klisés. Olykor könnyedén kiszámítható, és van, hogy sokkolóan mozgalmas, élethű és logikus. Két oldala van. A kicsit naiv, aranyos és nosztalgikus események, amikkel a könyv belopja magát a tizenhat éves korosztály szívébe, elringatja őket, maradjanak gyerekek, valamint a szürreális, groteszk elemek, amik közelebb viszik az olvasót ahhoz a határhoz, amelyen átlépve a felnőttek között találja magát.

Kinek ajánlom? A kamaszok mellett az idősebb korosztálynak. A fantasy, az óriások és harcosok világa iránt érdeklődőknek. Azoknak, akik átlagosak, és azoknak, akik nem. Azoknak, akik a fényben állnak, és azoknak, akik akarva-akaratlanul a sötétségben bújnak meg. De leginkább azoknak, akik tudják, hogy néha még a legnagyobb hősök is hibázbatnak.

Forrás: Moly

Hozzászólások