Egy kisfiú, avagy család az élet szilánkjaiból

” David ​tizenegy éves. Boldog és egészséges. Szeret iskolába járni, Disney-dalokat énekelni és fára mászni.
David súlyosan autista. Csak néhány szót tud kiejteni. Alig képes kifejezni a legalapvetőbb szükségleteit. Nem ismeri a veszélyt. Nem érti mások érzéseit. Nem hallgat mások szavára.

Az Egy kisfiú David történetét mutatja be a szülei tollából, akik megosztják velünk, milyen egy olyan gyermeket felnevelni, aki örökké kisfiú marad. Egy autista gyermeket könnyű szeretni, de sokkal nehezebb vele élni, mint azt elképzelnénk.

A megrendítő leírás bemutatja az autizmus szívszorító és meglepően örömteli oldalát is. A régen ritkaságnak számító fejlődészavar ma már a brit gyerekek egy százalékát érinti. Christipher és Nicola Stevens nyers és néha brutális őszinteséggel tárja elénk helyenként szívfájdító, néha mulatságos, de mindig inspiráló tapasztalatait.
Ahogy kibontakozik David története, szülei között a szemünk láttára fonódik egyre erősebb kötelék. David felügyelete teljes személyt követelő feladat, melynek során a házaspár megismeri a feltétlen szeretet valódi érzését.”

Az autizmus egy a világ legrejtélyesebb betegségei közül. Nem tudjuk, mi okozza, és nem is lehet meggyógyulni. Csak könnyíteni lehet rajta, átvészelni a dührohamokat és az emlékezetünkbe vésni a szép pillanatokat.

Vannak, akik nem tudnak arról, hogy autisták, esetleg Asperger-szindrómások, sőt, nem egy híres színész, tudós élt és él a világban, akikről nem is feltételeznénk. Az Agymenők c. sorozat Sheldonja (Jim Parsons), Albert Einstein, Napóleon, Daryl Hannah, a Kill Bill sztárja, illetve Satoshi Tajiri, a Pokémon megalkotója is az aspergeresek táborát erősíti.

Az Egy kisfiú egy házaspár, Nicole és Christopher Stevens életét mutatja be. Noha első fiuk makkegészséges, mosolygós és keresve sem találnának jobbat, második gyermekük, David súlyos autista. Ordít, rendkívüli módon rajong a kazettákért és a pénzbedobós játékokért, valamint a csokoládés rolót sem veti meg.

Ez nem egy emlékkönyv, hiszen még mindig ugyanez a helyzet. Nem egy útmutató, nem tér ki mindenre. Ez csak egy egyszerű olvasmány arról, hogyan törte össze az autizmus egy angol pár életét, és hogyan varázsolt családot a szilánkokból.

Szakorvosok, speciális intézmények. Gondosan eltervezett nyaralások, út a sarki boltba vagy az iskolába. Pillanatok, amikor nem viszhangzik a fél város egy ártatlan gyermek visításától. Áttörések és mérföldkövek.

Az életük korántsem egyszerű és tökéletes, egyik autista hozzátartozójáé sem az, de nem is csak a küzdésről és a dührohamokról szól. Nem kiabálnak, fetrengenek, ütlegelnek örökké. Vannak olyan pillanatok, amikor csak békésen ülnek, nevetnek, játszanak. Amikor először megszólalnak. Amikor egy probléma megoldódik. Csupa olyan dolog, ami a legszebb lehet egy szülő életében, akár egészséges a gyereke, akár nem. Ezek az apró mozzanatok segítenek később túlélni a miniháborúkat, a nehezebb időszakokat; a tudat, hogy hiába lehet ennél még rosszabb, egyszer jobb lesz, csak ki kell várni.

Minden anyuka és apuka, aki átesik ezen, ugyanannyira harcos, mint bárki más. Ugyanannyi nehézségen mennek keresztül, mint a szakadék szélére sodródó majd lezuhanó öngyilkosok, az ugyanolyan ritka betegségekben, sőt, a nem annyira ritkákban szenvedők. Elkeserednek, azt hiszik, nem bírják tovább, kétségbe esnek, de aztán mindig felállnak, és hatványozott elszántsággal várják a következő akadályt.

Mi, az idősebb testvérek – mert a legtöbben nem kockáztatnak meg még egy gyereket utána – néha a ring széléről figyeljük őket, amikor pedig úgy tűnik, minden kötél szakad, bemegyünk, és segítünk. Mert ez nem csak a szülők dolga. Kisöcsénkért, kishugunkért mi is felelősek vagyunk, és talán pont nekünk sikerül az, ami a többieknek nem. Így alkotja meg egy autista, egy aspergeres a legerősebb köteléket, ami valaha is létezett.

Az Egy kisfiút leginkább a kíváncsiaknak ajánlom, akik többet szeretnének tudni. Segíteni akarnak, akár egy tanáccsal, akár egy bíztató mosollyal – mert néha egy egyszerű görbületnek köszönhető, hogy átvészeljük a mindennapokat. Nem csak nekünk. Nem csak Davidnek, Nicolenak és Christophernek. Mindenkinek.

 Moly, Hír.ma, Tudomány / Science, Craig Carey

Hozzászólások