Dr. Máté Gábor – A test lázadása

“Ismerd meg a stresszbetegségeket.”

A világhírű magyar lélekgyógyász 2003-ban adta ki nagysikerű könyvét. A test lázadása egy mélyenszántó kötet a stresszbetegségekről, hogy mindezek miként befolyásolják a mindennapi életünket. Kitér benne a rákra, megoldásokra és a stressz, valamint az érzelmi kompetenciára is. 

Az 1944-ben született orvos szerint a rák, a szenvedélybetegségek, de szinte minden krónikus betegség a gyermekkori negatív élményekre vezethető vissza, illetve azok életünkre és viselkedésünkre gyakorolt hatására. A magyar származású tudós ebben a gyűjteményben kutatások eredményeit, a páciensei példáit, illetve saját tapasztalatait használta fel. Szerinte csak akkor szállhatunk szsembe hatékonyan a stresszbetegségekkel, ha felfedezzük a gyermekkorunk mélyre temetett emlékeit és ezek felnőttkori következményeit.

Dr. Máté Gábor Budapesten látta meg a napvilágot, de családjával 1957-ben Kanadába költözött. Több mint húsz évig családorvosként dolgozott, majd hét évig a Vancoveri Kórház orvosi koordinátora volt. Jelenleg egészségügyi központokban és drogklinikákon dolgozik. Életcélja, hogy felhívja a figyelmet az egészségi problémák tágabb összefüggéseire. 

A test lázadásának alapvető gondolata, hogy az emberek testi épsége nagyban függ az érzelmektől és lelkiállapottól. Sajnos ez a felvetés a mai orvoslásban nem állja meg a helyét, pedig fontos lenne elfogadniuk, hiszen kutatások bizonyítják például azt is, hogy azok a nők, akik boldogtalan házasságban élnek, ám érzelmeiket hosszú időn keresztül elfojtják, sokkal korábban meghalnak, mint akik kiadják ezeket magukból.

Ottvan mindezek mellett a rák jelenléte is. A tüdőrákot sokszor a dohányzással kapcsolják össze, amely persze szerepet játszhat a kialakulásban, ám nem feltétlenül csak ez lehet a betegség oka. Ha a dohányzás okozná a rákot, akkor minden füstöt szívó abban halna meg. Bizonyították viszont, hogy a tüdőrákos betegekre gyakran jellemző, hogy elfolytják az érzelmeiket. Ezek az emberek gyengén vagy csak kis mértékben képesek kifejezni az érzelmeiket.

A nők estében a petefészekrák kialakulásában szintén nagy szerepet játszik a stressz. Ha valaki napi szinten feszült, az kihat a hormonjaira, az pedig a mensturációs ciklusára. A hormonális hatások összetettek. Azt tudjuk a női nemi hormonokról, hogy a lelkiállapot és a stressz nagy mértékben befolyásolja a termelésüket. A kutatók összevetették a krónikus vérzéskimaradásban szenvedő és a normál ciklusú, fogamzóképes nők lélektani sajátosságait. A vizsgálatból kiderült, hogy a nőknek, akiknek nem volt rendszeres a menzeszük, azoknak nagy volt az elismerés iráni szükségletük. Nagyon maximalisták voltak, aggódtak mások véleménye miatt. Ezeknek a hölgyeknek nagy százalékban volt valamilyen étkezési zavaruk is. Ez is visszavezethető a nem megoldott gyermekkori problémákhoz.

A könyv további részében a doktor szót ejt az adaptivitásról is. Az alkalmazkodóképességgel sok embernek meggyűlik a gondja. Azok, akik nem tudnak alkalmazkodni, mindaddig látszólag egészségesen élnek, amíg nem zavarja meg őket semmi. Az emberek ezen tulajdonsága nagyban függ a generációk alkalmazkodóképességétől és differenciálatlanságától, hogy milyen külső stresszorok hatottak a családra. A jól alkalmazkodó embereknek és családoknak átlagosan sokkal kevesebb szervi betegése van, ha elő is fordul, sokkal enyhébbek, mint azoké, akik nem képesek alkalmazkodni.

Megmondom őszintén, hogy ez a kötet igazán értékes a számomra. Sajnos sokat stresszelek és a depresszió sem áll távol tőlem, így van tapasztalatom a szervi betegségekkel is. Régóta tudom, hogy ezek szinte teljes mértékben összefüggnek a jelenlegi lelki állapotommal. A könyv viszont számos dolgot megvilágított ezzel kapcsolatban. Természetesen nem leszel tőle gyógyult ember, de sokkal könnyebben veszed az akadályokat, ha tisztában vagy az okokkal. Jó tudni, hogy nem te vagy elcseszett, hanem mások is küzdenek azzal, amivel te. Az orvos az alkotásban szinte pontosan leírja, hogy min megyünk keresztül. Lehetőséget ad arra, hogy megoldást találj a gondjaidra. Ha te nem tudod, de más megfogalmazza neked, sokkal könnyebb az élet. Tudsz segítséget kérni és szépen lassan felgyógyulni a betegségedből, netalántán betegségeidből. Tudom, hogy sokan nem hívei az önfejlesztő okosságoknak, de ezt bátran tudom ajánlani. Nem térít, csak tényeket ír le, amelyek valószínűleg a segítségedre lesznek.

Hozzászólások