Média

American Horror Story igaz történetei

Elhozzuk nektek a már 2011 óta hatalmas sikereknek örvendő American Horror Story (továbbiakban AHS) igaz történeteken alapuló sztorijait. A sorozat az FX csatorna horror-antológiája és az egyik legnagyobb eredménye, amit Ryan Murphy és Brad Falchuk készített.

Az AHS karakterei valódi embereket ábrázolnak – igazi, gonosz embereket, akik groteszk és szörnyű dolgokat követtek el. Időnként ezek az emberek áldozatok (például a Fekete Dália és az ő híres mosolya), máskor ők a gonoszak (ilyen volt Madame LaLaurie) és vannak, amik különlegesebb történetet mesélnek el (mint például Betty és Barney Hill, akiket elvileg idegenek raboltak el).

Az AHS mögött meghúzódó valós horror történetek tagadhatatlanul félelmetes képet festenek az amerikai történelemről. Persze a sorozat nemcsak a valódi gyilkosságokra és a nemzeti tragédiákra korlátozódik, hiszen van, hogy magába foglalja a hátborzongató, megoldatlan rejtélyeket (Roanoke), valamint a régóta fennálló városi legendákat és összeesküvés-elméleteket (a Smiley Face Murders).

Most bemutatjuk nektek az American Horror Story-ban található összes igaz történeten alapuló listáját.

Figyelem: A valóság gyakran furcsább és szörnyűbb, mint a tálalás.

Murder House/A gyilkos ház

Tate Langdon az elbűvölő, de szellemileg instabil tini szellem történetét, akit Evan Peters kelt életre a Columbine High School 1999-es esete ihlette.

Eric Harris és Dylan Klebold tizenévesekként meggyilkoltak 12 diákot és egy tanárt, mindeközben további 21 személyt sebesítettek meg. Mindketten öngyilkosságot követtek el a tombolás után.

Az AHS első évadában Tate 1994-ben lövöldöz a Westfield High School-ban. 15 embert öl meg, majd a rendőrség az otthonában lövi le a fiút.

Mena Suvari alakította Elizabeth Short-ot, de csak kis szerepet játszott a sorozat első évadában, ám ez történelmileg lédús volt, hiszen az amerikai történelem egyik leghíresebb gyilkosaként, Fekete Dahlia-ként volt jelen.

A való életben Elizabeth Short összesen 22 évet élt, ugyanis 1947-ben brutálisan meggyilkolták. Testét félbevágva, megcsonkítva találták meg egy Los Angeles-i parkban, de gyilkosának meghatározó jele az arcára faragott mosoly ott volt – más néven a Glasgow-mosoly. A gyilkosságot soha nem sikerült megoldani.

A Gyilkos Házban Rosa Salazar és Celia Finkelstein vendége két kísérteties ápolónő volt a főszerepben, akiket meggyilkoltak. Ryan Murphy elmondása szerint gyilkosságukat a Richard Speck mészárlás ihlette – ez egy nagyon valóságos, félelmetes esemény, amely 1966-ban történt. Ez az egyetlen olyan esemény, amelyet az American Horror Story ábrázolt, és amiből se nem vettek el, se nem díszítették ki.

1966-ban Richard Speck ápolási kollégiumba lépett be Chicagóban, ahol nyolc lakosát megerőszakolta, megkínozta és megölte.

Asylum / Zártosztály

A Briarcliff túlságosan szörnyűnek tűnik ahhoz, hogy bármilyen valóságon alapulhasson, de a Staten Island Willowbrook Állami Iskolájának története mégis egy valódi rémálom. Az intézmény az évek során ezer betegnek adott otthont, gyakran jóval meghaladta az intézmény kapacitását és ezáltal szörnyű életkörülményeket biztosított a mentálisan nehéz helyzetben lévő betegek számára. A félelmetes személyzet szexuálisan bántalmazta az embereket, szörnyű orvosi kísérleteket végeztek rajtuk és a betegek rendszeresen meghaltak gondatlanság vagy éhezés miatt.

Nem voltak gonosz apácák, de amíg Geraldo Rivera 1972-ben nem tett közzé egy hírlapot, amely az intézményt ténylegesen bezárta, alapvetően nem volt Isten, aki segítséget nyújtott volna az ott maradt szegény áldozatok számára.

Dr. Arden az az orvos, akit James Cromwell alakított és sosem szeretnéd, hogy a betege legyél. A sorozatban kegyetlen és szokatlan műtéteket végez a betegeken a Briarcliff-ben. A karaktert Josef Mengele-ről mintázták, aki ugyanolyan szörnyű volt. A Halál Angyalának hívták és a náci koncentrációs táborokban dolgozott és megszállottja volt a fizikai rendellenességeknek.

Ed Gein a mások bőrét viselő gyilkosságok atyja. A Bárányok hallgatnak című alkotásban Buffalo Bill-t ihlette inkább az áldozatai ruháit viselte, de az AHS második évadának nagy embere az áldozatai arcával rejti el személyazonosságát. Bloody Face, AKA Dr. Thredson, akit Zachary Quinto formált meg egy félelmetes oldalát mutatja meg a nézőknek az “arcmaszkjával”, és mindezt Gein inspirálta.

Az AHS készítői szerint Kit és Alma Menkert két valódi ember ihlette, Barney és Betty Hill. 1961-ben a párt elvileg az idegenek rabolták el, ami hatalmas port kavart a médiában és ez a sztori sok más rendezőt is megihletett nem csak Ryan Murphyt.

Lizzie Borden a fejszés gyilkos. Grace inspirátora a fiatal Lizzie volt, aki 1892-ben a szüleit gyilkolta meg egy fejszével, azonban akkoriban nem ítélték börtönre, nem tudták rábizonyítani a gyilkosságot, így a mai napig rejtély maradt az ügy.

Coven / Boszorkányok

Angela Bassett alakította a híres Marie Laveau-t, aki New Orleans Voodoo királynője volt. Marie Laveau eredetileg fodrász volt a francia negyedben az 1820-as és 1860-as évek között, de a fekete mágiát is gyakorolta. Azt állították, hogy Laveau keveri a katolicizmus elemeit a voodoo-val, és ápolóként és gyógyítóként is ismerték. Ma az emberek még mindig ellátogatnak a sírjához és rajzolnak három X-et az oldalára, abban a reményben, hogy a voodoo papnő teljesíti kívánságaikat.

Danny Huston által ábrázolt hóhér egy valós sorozatgyilkos volt, aki legalább tizenkét embert támadott meg az 1900-as évek elején és követett el gyilkosságot. A New Orleans-i hóhért soha nem fogták el, de tudjuk, hogy szereti a jazz zenét (csakúgy, mint az AHS-ben szereplő karakter), és szeretett leveleket írni. Noha motivációját soha nem bizonyították, bűncselekményei elsősorban az olasz amerikaiakra összpontosultak és emiatt az emberek úgy gondolták, hogy rasszista volt vagy a maffiához kötötték az áldozatait.

Kathy Bates által megformált karakter, Madame LaLaurie volt, aki terrorizálta a boszorkányokat a Covenben. A valós életben állítólag ugyanolyan erőszakos volt, ugyanis 1828-ban kivizsgálták a rabszolgákkal szembeni kegyetlensége miatt. Mivel akkoriban a szabályok meglehetősen enyhék voltak (komolyan, az embereket  tulajdonként kezelhették), milyen rossznak kellett lennie, hogy vizsgálatot indítsanak ellene?

Kiderült, hogy nagyon szörnyű dolgokat tett. LaLaurie megpróbált egy nőt emberi hernyóvá változtatni és rendszeresen kivágta rabszolgáinak beleit és övként körbetekerte a testük körül. Csak állati hulladékot ehettek, de a Covenben élő Madame LaLaurie-től ebben különbözött, hiszen ő emberi hulladékokból készített számukra levest.

Freak Show / Rémségek cirkusza

Az igazi Edward Mordrake, akit a sorozatban Wes Bentley alakít, valóban létezett, bár a szokatlan rendellenességeit körülvevő legenda vitatható. A 19. századi városi legenda szerint Mordrake-nek két arca volt – egy normális és a feje hátsó részéből kihúzódó arc, amely gonosz dolgokat suttogott és miatta követett el bűncselekményeket. Mordrake 23 éves korában ölte meg magát – valószínűleg azután, hogy a második arca az őrületbe kergette őt.

A sorozat ezen évadában egy Bohóc is szerepet kapott és John Carroll Lynch formált meg. Karaktere mélyen rétegezett, de ennek gyökere egy hidegvérű gyilkos ihlette, aki egyáltalán nem indít együttérzést. John Wayne Gacy az egyik leghírhedtebb sorozatgyilkos az amerikai történelemben. Alter ego-ját, Pogo Bohócot félelmetes bűncselekmények elkövetésére használta. 1980-ban legalább 33 fiatal férfi meggyilkolásával bűnösnek találták, akiket a pincéjében rejtett el. Ami még rosszabb, hogy tettei nemcsak a gyilkosságra korlátozódtak, megerőszakolta és szexuálisan bántalmazta a megölt fiatal fiúkat.

Hotel

Az AHS: Hotel-ben Evan Peters karaktere Mr. March minden Halloween estén nagy partit rendez a sorozatgyilkosok számára. Ezek a gyilkosok mind léteztek a valóságban és az amerikai történelem legfélelmetesebbjeinek tartják őket. Az egyik ilyen Jeffrey Dahmer volt, akit Seth Gabel alakít a sorozatban. A való életben Milwaukee Cannibal néven volt ismert, és legalább 17 férfit és fiút erőszakolt meg, darabolt fel és belezett ki 1978 és 1991 között.

A valódi Cecil Hotel-ben (ma Stay on Main Hotel) számos őrült, hátborzongató esemény történt. A félelmetes vásárlói vélemények mellett a szállodában két sorozatgyilkos húzta meg magát – a Night Stalker, azaz Richard Ramirez, aki 1984 és 1985 között kirabolta, megerőszakolta és megölte számos San Francisco és Los Angeles lakosát. A másik személy Johan Unterweger volt, aki szintén rengeteg élet kioltásáért volt felelős.

Ez a félelmetes hollywoodi szálloda volt továbbá Elisa Lam holttestének rejtekhelye, akit a víztartályában találtak meg, miután a vendégek észrevették az alacsony víznyomást és jelentették, hogy a víznek fura íze volt. Igen, az emberek hetekig itták azt a vizet, amiben egy test bomladozott.

Emellett a Hotel számos hasonlósággal rendelkezik – kínzókamrákkal és rejtett átjárókkal –, mint H.H. Holmes (gyakran Amerikában az első sorozatgyilkosának tekintik) hírhedt Gyilkos Kastélya, ami egy olyan szálloda volt, amelyet azért épített, hogy könnyebben élhesse ki beteg hobbijait. A szállodát csapdaajtókkal, rejtett szobákkal, csúszdákkal, amelyek az alagsorba vezetnek, és szándékosan zavaró folyosókkal egészítette ki. A szobák egy részét úgy építette, hogy egy pillanat alatt gázkamrákká váljanak, légmentesen zárható ajtókkal, amelyeket belülről nem lehet kinyitni. Holmes mintegy 200 embert gyilkolt meg, bár bevallása szerint “csak” 28-at ölt meg. Ebben a történetben Evan Peters megkapta James March karakterét, aki valójában Holmes lenne.

Lady Gaga is megjelent az AHS ötödik évadában, mint Báthori Erzsébet grófnő és természetesen az énekesnő debütálása nem okozott csalódást. Erzsébet grófnő valóban félelmetes volt mind a sorozatban, mind a való életben. Elizabeth Bathory jelenleg is a legtöbb gyilkosságot elkövető nőként emlegetik (The most prolific female murderer) a Guinness-világrekordok könyvében, és igazi szadomazó volt. Az 1600-as években erdélyi grófnővé vált és meggyőzte férjét, hogy kínzókamrát építsen a kastélyban.

A választott áldozatai fiatal, szűz lányok voltak, akiket órákig kínoztak azáltal és borzalmas dolgokra kényszerítették őket. Ezután a grófnő a vérükben fürdött, hogy megőrizze fiatalos szépségét.

Végül Bathoryt több mint 80 gyilkosság bűncselekményében bűnösnek találták és kivégzés helyett egy egyszemélyes szobában kellett a hátralévő életét letöltenie.

Miss Evers, akit Mare Winningham alakított a sorozatban egy különösen jó lélek volt. A karakterének szomorú történetét az 5. évadban visszatekintve tárják fel. Kiderül, hogy Miss Evers kisfiát elrabolták és meggyilkolták. A gyilkosság valós eseten alapszik,  ez volt a Chicken Coop gyilkosság. A médiában nagy figyelmet kaptak a 20-as évek végén. Gordon Stewart Northcott csirketenyésztő sorozatgyilkos volt a kaliforniai Wineville-ben. 1926 és 1928 között elrabolt és meggyilkolt fiatal fiúkat anyja, Sarah Louise Northcott és unokaöccse, Sanford Clark segítségével. Legalább három fiút öltek meg, bár lehet, hogy több is volt. Az összes holttestet Northcott csirkeóljában találták meg.

Lily Rabe a sorozatgyilkos prostituált szerepébe bújhatott bele, ő alakította Aileen Wuornos-t, aki a valóságban is prostituált volt. Egy injekcióval ölték meg, de halála előtt 1989 és 1990 között, Floridában több ember gyilkosságáért volt felelős.

A sorozatnak még nincs vége és az igaz történetekből is van bőven, hamarosan jövünk a folytatással is. Reméljük érdekesnek találtátok a listát, szeretnétek, hogy külön-külön is írjunk a valós sztorikról egy hosszabb változatot?

Hozzászólások