Könyvek

Omid Scobie és Carolyn Durand – A ​szabadság nyomában

Nagyon sok rosszat hallani és olvasni Meghan Markle-ről és a Harry hercegről. De vajon mi igaz abból, amit a sajtó ír? Valóban olyan rossz lenne ez a gyönyörű nő? Valóban ő van negatív hatással a hercegre? Nagyon érdekelt a téma, hogy vajon mi lehet igaz a sok (ál)hírből? Ilyen és ehhez hasonló kérdések jártak az eszemben, mikor eldöntöttem, nekem el kell olvasnom A szabadság nyomában című kötetet, ahol – reményeim szerint – választ  kapok ezekre.

A könyv leginkább ismerősök, barátok elmondása alapján íródott, ugyanis a királyi család tagjaiként Meghan és Harry nem járulhattak hozzá a megjelenéséhez. Ettől függetlenül igen közelről mutatja be őket, mivel a két szerző a brit királyi család újságíró körébe tartozik, ezért igen sok – ha  nem az összes – eseményen, alkalmon ott voltak, ami jelentőséggel bír a pár életében. Ugyanakkor mégis kérdéses, hogy vajon tényleg független tőlük A szabadság nyomában? Hiszen folyamatosan megy a csatározás köztük és a sajtó között, ez a kötet pedig sokszor igen intim, belsőséges információt oszt meg róluk kezdve az első randevújuktól egészen a kisfiuk születéséig. Mindenesetre már ez egy igen érdekes kérdés, ami itt lebeg a fejem felett az olvasás befejeztével.

Kétségkívül érdekes és izgalmas, hiszen nem mindennap olvashatunk “kulisszatitkokat” egy ilyen híres, nagy rangú család tagjairól, mint a brit királyi család. Harry és Meghan ráadásul napjaink egyik leghíresebb és legsokoldalúbb, érdekesebb párja, pláne bejelentésük óta, hogy kiléptek a királyi család kötelékéből. Mi pedig akarva-akaratlanul szomjazunk az információra, mégis hogy sikerült összetalálkoznia ennek a sármos, brit férfinak és a gyönyörű amerikai színésznőnek? Mennyire igaz az a vád, hogy Meghan Harry-n keresztül kapaszkodott fel?

A kötet ott kezdődik, hogy Harry és Meghan mégis milyen körülmények között és hogyan nőtt fel. Szerencsére a szerzők itt nem nagyon húzzák a történetet, ugyanis senki se kíváncsi az élettörténetükre Ádámtól és Évától kezdve. Ennek ellenére jó térben és időben elhelyezni a két főszereplőt, illetve számomra az is újdonság volt – töredelmesen bevallom -, hogy milyen kapcsolataik voltak egymás megismerése előtt. Ezeket követi a megismerkedésük, az esküvő, annak előkészületei, gyermekük születése és természetesen a brit királyi családdal való kapcsolat. Ezekről sokszor olyan részletességgel, aprólékosan mesélnek, hogy az ember képtelen elhinni, hogy ezeknek a beszélgetéseknek és eseményeknek valóban két, a királyi családtól független forrása van. Ez a tudat pedig izgalmassá és csíntalanná tette számomra a könyvet.

Nagyon tetszett, hogy kötet végig lendületes és pörgős volt, tele érzelmes és megható, olykor még szomorú történettel is, mégis nagy hangsúlyt fektetett a gazdasági, illetve a jogi témákra is. Olvashattunk Meghan apjáról, Harry érzéseiről, hogy milyen félelmei vannak, mitől akarja megóvni feleségét. Ettől függetlenül, valahogy többet vártam a királyi családból, bár el tudom képzelni, hogy valahol meg kellett húzniuk a határt, hogy kiadhassák ezt a könyvet. Sokkal több szokást, protokollt és hagyományt akartam, beszerettem volna tekinteni a legmélyebb viszályokba, mégse tudtam. A kérdésre pedig, ami a legjobban foglalkoztatott, hogy mégis miért szakítottak az udvarral, szintén csak felületesen, már-már gyéren tértek ki. Szerintem, legalábbis. Holott erre akart rávezetni az egész mindenség. De ez tulajdonképpen érthető is.

Arra viszont épp elegendő volt, hogy felkeltse az érdeklődésemet további kötetekre, ami a családról szól. Ebben ügyesek voltak.

Ugyanakkor el kell ismernem, hogy Harry és Meghan életére nagy hangsúly van fektetve és róluk viszont elég sok mindent megtudunk. Habár a könyv hátrányára írható, hogy túl jónak és tökéletesnek vannak lefestve. Mindenáron meg akarták velünk szerettetni a párt, ami már-már túlságosan tenyérbemászó lett. Elérték azt, amit nem akartak, hogy távol éreztem magam tőlük. Lehet, hogy minden igaz arról, amit Meghan elért, de hol vannak a hibái, ami emberivé, hozzám hasonlóvá teszi őt?

Noha nem feltétlenül ő mélyítette a szakadékot, Katalin nem sokat tett annak áthidalásáért. A végsőkig lojális volt a férjéhez és annak családjához.

Összességében bár többet vártam, mégis tetszett. Nekem, kívülállónak, aki eddig csak akkor nyitott meg a sussexi hercegi párról cikket, ha már a csapból is ők folytak, sok új és érdekes információt tartogatott. Izgalmasnak és érdekesnek tartottam az életüket és kétségtelenül felkeltette az érdeklődésemet további cikkek, könyvek elolvasására. Viszont azt nagyon sajnálom, hogy legalább annyi kérdést hagyott maga után, mint amennyit megválaszolt.

Most pedig szerintem megyek, és megnézem a The Crown-t.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Lucy Foley – Vadászparti

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?