Könyvek

A. K. Larkwood – Az Ezerszemű Úrnő

Az Agave Könyvek A Kimondatlan Név 2022-es kiadása után nemrég elhozta nekünk A Kígyókupak sorozat folytatást, ami Az Ezerszemű Úrnő címet kapta!

A történetről

Az első rész lezárása óta Kszorvej, Suthmíli és Tal abból tartják fenn magukat, hogy az elhagyatott ecsentiri gyarmatvilágok felfedezéséből és feltárásából élnek. Ez azonban egyáltalán nem veszélytelen feladat és egy küldetés során utol is éri őket a katasztrófa, amikor felébresztenek egy harcost, akit már csak az elpusztult birodalom fogad. Ezzel egy ősi konfliktust lobbantanak fel újra, Kszorvej pedig a történések áldozatául esik.

Suthmíli az egész életét arra teszi fel, hogy ezek után megpróbálja megvédelmezni a nőt, akit szeret, miközben kérdéses, hogy Kszorvej tudata egyáltalán jelen van-e a testében vagy időközben teljesen felmorzsolódott. Tal pedig szokás szerint sodródik az eseményekkel, hazatér Tlánthothéba, ahol tudomására jut, hogy Szenthennájnak nyoma veszett. Mikor pedig egy mágikus katasztrófa az egész várost lerombolja, ő kereket old. Ám természetesen rövidesen kiderül, hogy az istenek fontosabb szerepet szántak neki a történésekben.

A karakterek

A karakterek nem sokat változtak, bár tény, hogy Kszorvej nem is kapott túl sok szerepet ebben a részben. Tal továbbra se találja a helyét és sokszor gondolkodás nélkül ront fejjel a falnak. Suthmíli jellemfejlődése már sokkal szimpatikusabb volt számomra, szívfacsaró volt végignézni, ahogyan képtelen elengedni Kszorvejt és van benne annyi elszántság, hogy tizennégy évig szenvedjen érte. A kettejük kapcsolata már az előző kötetben is a szívem csücske volt, nagyon megható volt látni, hogy történhet bármi, ők ketten mindenben kitartanak egymás mellett.

A könyvnek nincs egy konkrét főszereplője, több történetszálat követünk párhuzamosan, fókuszban a három harcostárssal. Új szereplőként üdvözölhetjük Céreget, a tizennégy éves, félelmet nem ismerő fiatalt, aki a szent cél érdekében bármit hajlandó bevállalni és legjobb tudása szerint véghezvinni. Ketten Tal-lal nagyon jó csapatot alkottak, imádtam a párbeszédeiket olvasni. Talnak egy olyan oldalát is megismerhettük általa, ami eddig nem volt annyira hangsúlyos, hiszen bármennyire is ő a nagy, kalandozó, független ember, azért lelke mélyén ő is vágyik a szeretetre és a kapcsolódásra valakivel.

– Azért hívtalak ide, hogy megtudhasd mi vagy. – kezdte a nő. – Most már tudod. Ez önmagában is fegyver: tudni, kik vagyunk, és mi mindent vagyunk képesek megvalósítani.

Csavaros, izgalmakkal teli cselekmény

Az alaptörténet rögtön érdekesnek tűnik, bár azért egy kicsit kapkodhatjuk a fejünket, miközben próbáljuk számon tartani az eseményeket. Azt, hogy ki kivel van és éppen hol tart a saját szála. A történetvezetést emiatt helyenként kissé csapongónak éreztem, kifejezetten meglepett például a váratlanul érkező tizennégy éves időugrás is. Értem, hogy miért volt rá szükség, csak kissé meglepetésként ért. Fordulatokban egyébként nincs hiány, néhol már nehéz is kissé követni, hogy ki melyik oldalon áll és éppen mi történik vele. Akárcsak az előző résznél, az írói stílust itt is nagyon szerettem. A leírások nagyon érzékletesek voltak, aminek köszönhetően könnyen együtt tudtam érezni főszereplőinkkel.

A világépítés ebben a részben sincs túlságosan kibontva, sokkal többet sajnos nem tudunk meg a környezetről, sokkal inkább a pörgős cselekményen van a hangsúly. Erre viszont most sem lehet panaszunk, A Kimondatlan Névhez hasonlóan itt is nagyon gyorsan követik egymást a meleg helyzetek és az izgalmas kalandok.

A történet lezárása, habár kissé kiszámítható volt, én mégis örültem neki, hogy az írónő végül emellett a verzió mellett döntött. Csak egy dolog volt a könyv végével kapcsolatban, amit szerintem érdemes lett volna meglépnie a szerzőnek, de erről nehéz lenne spoilerek nélkül beszélni. Annyit talán még mondhatok, hogy egyes szereplők sokkal nagyobb büntetést érdemeltek volna, mint ami végül kijutott nekik.

– A halandók még a halál pillanatában is a reménybe kapaszkodnak.

Összességében tehát elmondható, hogy Az Ezerszemű Úrnő egy méltó folytatása az első résznek, A Kimondatlan névnek. Tele van akcióval és pörgős eseményekkel, amik során soha nem lehetünk biztosak benne, hogy kedvenceink túlélik-e a megpróbáltatásokat.

A recenziós példányért köszönet illeti az Agave Könyveket!

Noah Hawley – Himnusz

Hozzászólások