21. Század megjelenések – 2020 szeptember

A 21. Század Kiadó három újdonsággal is érkezett az idei Ünnepi Könyvhétre. A történetek egységesek abban, hogy mindegyikben szerepet kap mind a lelki, mind pedig a fizikai utazás. Lássuk is, mik ezek!

Meg Waite Clayton regénye Az utolsó vonat Londonba Truus Wijsmuller sztoriját meséli el, a holland asszony ugyanis közel tízezer zsidó gyermeket menekített ki a nácik elől a második világháború idején. A kötetben a becsület és a bátorság mellett szerepet kap a kamaszkori szerelem és a hirtelen gyermeklétből való felnőtté válást a háború időszakában. Ha kíváncsi vagy erre a Lélekemelő, fontos történelmi ihletésű regényre, akkor ne habozz beszerezni.

Meg Waite Clayton – Az utolsó vonat Londonba

Stephan Neumann kezdő drámaíró, befolyásos, jómódú bécsi család sarja. 1936-ban még úgy véli, a nácik nem sok vizet zavarnak: hangoskodnak, primitívek, de ártalmatlanok. Legjobb barátja Zofie-Helene, a keresztény lány, akinek édesanyja egy náciellenes lapot szerkeszt. Amikor a nácik uralomra jutnak, összeomlik a két kamasz gondtalan világa.

A sötétségben megcsillan egy reménysugár: Truus Wijsmuller, a holland ellenállás egyik vezéralakja zsidó gyerekeket csempész ki a náci Németországból. Miután Hitler elfoglalta Ausztriát, ez a vállalkozás egyre veszélyesebbé válik. Európa-szerte lezárják az országhatárokat, és nem engedik be a menekültek tömegeit.

Wijsmuller igyekszik minél több gyereket megmenteni. Versenyre kel az idővel: vajon ki lehet hozni Bécsből Zofie-Helene-t, Stephant és Stephan kisöccsét, Waltert, meg a hozzájuk hasonló ifjakat? Elérhető még London?  Veszélyes és bizonytalan élet vár rájuk.

Maros András regényében, a Két-három dánban fontos szerepet kap a barátság és a kérdés, hogy mégis mennyire ismerjük a barátainkat? Azokról, akikkel együtt jártunk iskolába, együtt szórakoztunk, éveket töltöttünk velük? A humoros regény három dánról szól, akik Magyarországra látogatnak, először Budapestre, majd zalai vidéket veszik célba. A kötet így nem csak a barátság körül forog, hanem kitér pár kultúrális érdekességre, sőt, még az apa-fiú kapcsolatra is.

Maros András – Két-három dán

Magyarország jó hely – főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz.

Magnus, Mikkel és Søren nagyon eltérő jellemű fiatalemberek, akik egyetem alatt közös albérletben laktak, de azóta elsodródtak egymás mellől. Néhány év múltán egyikük kitalálja, össze kellene ülni, iszogatni, beszélgetni, de ha már összeülnek, adják is meg a módját.

Egy budapesti hosszú hétvégével akarják egybekötni a viszontlátást. Amikor megérkeznek, Magnus azt mondja, muszáj picit beleszagolni a magyar vidék életébe. Így kerülnek Zalába, közelebbről Vöcköndre. Egy idős bácsi fizetővendég-szobát hirdet meg, ahol ők lesznek az első vendégek. Illetve csak kettejük…

Maros András szívmelengető humorú regénye megerősíti az olvasó hitét a barátság hatalmában.

Maros András 1971-ben született Budapesten. Író, drámaíró. 2014-ben egy hónapig H.A.L.D. alkotói ösztöndíjjal Dániában tartózkodott. Ez a kilencedik könyve.

Végezetül pedig megjelent Tóth Gábor Ákos regénye, A kúthelyi gyémánt, melynek első részét már mi magunk is olvastuk. A kötet az Őrségben kutatnak kúthelyi gyémántot, miközben újabb és újabb érzelmi kalandokba keverednek. A régi szereplők visszatérnek, a szerző pedig a tőle megszokott humorral és empátiával kalauzolja őket végig a cselekémyen.

Tóth Gábor Ákos – A kúthelyi gyémánt

Egy félig magyar kubai olajmérnök és online jóslásban (is) utazó cigány féltestvére osztrák vendégmunkásokkal aknázza ki az őrségi magyar gyógyvíz kincset, melynek legfőbb vásárlói a környéken megtelepült „holland” falu iszákosai – mindez ugyebár őrültségben vetekszik a fent említett paradoxonnal. 

A Forrásvidék – Olajláz az Őrségben folytatásában kiteljesedik a különc kerekesszékes lány és a karibi balfék szerelme, újra velünk lesz a magát felrobbantó Ati bácsi, Margó, a helyi konyhaművészet üdvöskéje, valamint Bozzi úr, aki bár nem olasz, de tenorja kéretlenül is belengi Kúthely lankáit. Csakúgy, mint az a helyi legenda, hogy ahol olaj van (de nincs), ott gyémántnak is kell lennie…

Tóth Gábor Ákos – akinek népszerű balatoni Édesvízi mediterrán című sorozata immár 5. részénél tart – a kúthelyi regényfolyam második részében is hasonló empátiával és humorral tálalja hétköznapi hősei életét.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?