Életmód

Zöld bakancslista

Megfogadtad, hogy idén megpróbálsz tenni a fenntarthatóbb jövőért, de nem tudod hol kezdd? Akkor a Zöld Bakancslista pont neked való.

Még mindig nem késő csatlakozni a Hannabi tavaly publikált Zöld Bakancslistájához. A kiadvány azt a célt szolgálja, hogy kis lépésekben, apró változások segítségével segítsen megtervezni egy zöldebb életmódra történő átváltást. Mivel kerüli az azonnali, drasztikus életmódbeli változtatásokat, így sokkal könnyebben beépíthető a mindennapokba, hiszen nem jelent nagy terhet.

A cél, hogy visszavegyünk a fogyasztásunkból. Ha sikerül, kiderülhet, hogy a pazarlás az, ami önpusztításhoz vezet, az egyszerűség pedig egy egészségesebb, stresszmentesebb, szabadabb élethez.

A bakancslista minden hónapban egy adott téma köré épül

és különböző ötleteket ad, amiket aztán a hónap végén kipipálhatsz, ha sikeresen teljesítetted. A január a tervezés hónapja; ez az időszak az információgyűjtésre és az előttünk álló teendőkkel történő megismerésre fókuszál. Februárban a rezsicsökkentésen lesz a fókusz, ahol sorra vesszük az elektromos kütyüket és megnézzük, milyen módszerekkel spórolhatunk a világítással, fűtéssel és a különböző háztartási eszközökkel. Márciusban egy kissé lelassulunk és befelé figyelünk. Megpróbálunk közelebb kerülni önmagunkhoz és minden nap teszünk valamit pusztán a saját boldogságunkért, legyen az bármilyen apróság is. Áprilisban a vízfogyasztásunkat vizsgáljuk felül, hiszen a klímaválság egyik legnagyobb kihívása a vízválság. Ebben a hónapban külön tippeket találunk a fürdőszobára, konyára és a kertre vonatkozólag, amikkel csökkenthetjük a fogyasztásunkat. Májusban kicsit közelebbről is megismerkedhetünk a tudatos vásárlással, szó esik az etikus kozmetikumokról, hazai termelőkről és gyártókról és egyszerűen megpróbálunk jobban odafigyelni arra, hogy ne vegyünk felesleges dolgokat és hogy elkerüljük a túlfogyasztást.

Végül júniusban a hulladékmentesség témakörét járjuk körbe, hogy feltudjunk készülni és magabiztosan tudjunk belevágni a csomagolásmentes júliusba. Ez a hónap jó lehetőség arra, hogy kipróbáljuk, mik azok az esetleges zero waste alternatívák, amik beválnak és szívesen használnánk a későbbiekben is, de ha kedvünk van hozzá, akár a vegyszermentes házi tisztítószereket is kipróbálhatjuk. És ne feledjük, semmi nem kötelező, a lényeg, hogy kísérletezzünk és találjuk meg a számunkra legjobban működő alternatívákat.

Hozzászólások