Könyvek

Nicholas Sparks – A leghosszabb út

Nicholas Sparks neve senki számára nem ismeretlen. A romantikus regények koronázatlan királyának 1999-es regénye egy újabb kiadása A leghosszabb út egy rövidebb novella, amely Landon és Jamie szerelméről szól. A két fiatal egymásra találása nem ment zökkenő mentesen, amelyet az író papírra is vetett.

Áprilisban járunk, amikor a történetbe belecsöppenünk. Landon Carternek eszébe jut a Beaufortban töltött utolsó éve. 1958-ban még teljesen más időket írtunk. A nők még szolidan öltözködtek, a férfiak pedig kalapot viseltek és a vallás nagy szerepet játszott az emberek életében. Landon ekkor volt 17 éves. A fiatal fiúnak már volt egy-két futó kapcsolata, de még sosem volt igazán szerelmes. Jamie Sullivan a lelkész lánya egy igencsak konzervatív hölgy, akire a legtöbb iskolatársa furcsán tekint. Bibliával járja az órákat és mindig mindenkivel kedves és segítőkész. Járja az árvaházat, gyűjtéseket szervez, de még színházi darabban is fellép. Ennek kapcsán kerül közelebb Landon-hoz, akit megkér, hogy csatlakozzon hozzá, mint főszereplő. A fiú jó darabig nehezen viseli Jamie-t, szégyell vele lenni, mert az egész iskola piszkálja érte.

“Jamie tanított meg a megbocsátás becsességére és arra, hogy ez az érzés mennyire átformálja a jellemet.”

Jamie édesapjával él, aki régóta özvegy és mindene a hit és a templom. Landon édesanyjával él, aki megértő és mindenben a fiú segítségére van. Apukája szinte sosincs otthon, távol él és csak néha tér haza családjához. A fiú ezt nagyon nehezen viseli és talán emiatt találtak jobban egymásra Jamie-vel, hiszen ő anyukája nélkül éli mindennapjait.

A könyvből 2002-ben film is készült Séta a múltba címmel, amelynek főszerepében Mandy Moore és Shane West állnak. Az alkotás kapcsán ismerhettük meg jobban a színésznő nevét, aki a karakter eljátszásáért számos díjat bezsebelt.

Az aranyos kis történet nincs kétszáz oldal, de mégis üdítő, kedves, aranyos és nem utolsó sorban szívszaggató. Ahogy azt már Nicholas Sparkstól megszokhattuk, az utolsó oldalak bőven tartogat meglepetéseket az olvasó számára. Nem gondolom, hogy az íróval kapcsolatban le kéne írnom, hogy mennyire tehetséges és ezt részleteiben kifejteni, hiszen ezzel mindenki tisztában van. Inkább, ha szeretitek a stílusát, akkor szerezzétek be A leghosszabb út című alkotását, amely egy könnyed tavaszi olvasmánynak tökéletes lehet.

“A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, 
a szeretet nem féltékeny, 
nem kérkedik, nem is kevély. 
Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, 
nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. 
Nem örül a gonoszságnak, 
örömét az igazság győzelmében leli. 
Mindent eltűr, mindent elhisz, 
mindent remél, mindent elvisel.”

Hozzászólások