Könyvek

Alice Oseman – Loveless

Embernek lenni ijesztő. Annyi élmény és felfedeznivaló vár ránk odakint, mégis alig van idő megélni ezeket. Legjobb esetben száz év, és ebből mennyi megy el arra, hogy megpróbáljuk megtalálni önmagunkat és jól érezni magunkat a saját bőrünkben? Ezutóbbiban sokszor a kortársaink vagy a nálunk idősebbek segítségét kérjük, hiszen alapvetően mind csak emberek vagyunk. És ki adhatna tanácsot az életről, ha nem valaki, akit ismersz és értesz? Alice Oseman, a Heartstopper szerzője az ehhez hasonló élmények köré építi képregényei és könyvei egy részét. Így van ez a Loveless-szel is. Nem így gondolkodik mindenki? Néha nem. És néha ezt a kérdést fel kell tennünk és meglepő válaszokat kell kapnunk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni.

Randizás a jelenben

Georgia Warr a huszonegyedik század szülöttje tipikusan mai érdeklődési körökkel. Imád néhány nagyon specifikus filmet és aztán fanfictionöket olvasni róluk. Az interneten töltött ideje miatt úgy véli, mindent tud a szerelemről, legyen az enemies-to-lovers, friends with benefits vagy fake dating. Azonban gimnáziumi éveinek utolsó éjszakáján arcon csapja a felismerés: rendkívül le van maradva társaitól, hiszen még sosem csókolózott vagy feküdt le senkivel.

Legjobb barátai, Pip és Jason támogatása ellenére Georgia egy nyár alatt az életét megváltoztató tervet eszel ki. Az egyetem kezdetekor olyan helyzetekbe kerül, amikből alapjáraton távol maradna és nemcsak saját, de mások lelki épségét is képes kockára tenni, hogy végre igazi kapcsolata lehessen. Olyan, amilyet a képernyőn is látni.

A Loveless angol kiadása Oseman többi regényéhez hasonlóan egyszerű, mégis hívogató borítóval várja vagy a könyvesboltban, vagy a könyvtárban az olvasót. Egyszínű borító minimális illusztrációval Ryan Hammondtól, ami azonban könnyen emlékeztetheti a szerző rajongóit annak egyedi rajzstílusára és könnyen olvasható cím és marketing szöveg.

A regény szereplőgárdája. Rajzolta: Alice Oseman

Több, mint szeretet, több, mint Loveless

A karakterek először talán laposnak tűnhetnek, azonban a több mint négyszáz oldal alatt bőven van idejük és lehetőségük kibontakozni és elmondani a saját történetüket. Pip, a latin-amerikai leszbikus a brit kisvárosi egyetemre érve kétségbeesetten próbálja nem ugyanazokat a hibákat elkövetni. Rooney, Georgia szobatársa még önmagának is Shakespeare-t megszégyenítő színjátékot épít fel, hogy megvédhesse magát a múlt és a jövő lidérceitől. Jason, bár a sebei még mindig frissnek mondhatók, pont emiatt kétszer annyira fókuszál arra, hogy az idegen, kaotikus közegben összetartson barátaival. Sunil mindent megtesz, hogy mindenkinek kellemes, elfogadó közeget teremtsen és ott legyen nekik, ám egy hirtelen létrejött Shakespeare színjátszókör ébreszti rá, mennyire elhanyagolta saját magát. Bár egy mondatban is bőven lehet jellemezni a szereplőgárdát, a karakterfelépítésük mélyebb, mint gondolnánk.

A Loveless könnyen olvasható, szórakoztató, a szereplőkhöz illően drámai és szívfacsaró ifjúsági regény. Bár a szeretet, legyen szó annak bármelyik formájáról, kortalannak mondható, leginkább a tinédzsereknek és a fiatal felnőtteknek ajánlom. Ez a sokszínű történet leginkább nekik szól. Hiszen mikor tanulj a szeretet megfoghatatlan, változatos kavalkádjáról, ha nem akkor, amikor a legkíváncsibb vagy a világra?

Újabb Rick Riordan könyv várható!

Hozzászólások