Könyvek

Szakacuki Szakana – Bolygóvándor 1.

Mind a történetek szerelmesei vagyunk. Legyen szó videójátékokról, valóságon alapuló dokumentumfilmekről és sorozatokról, esetleg festményekről, igen kevés média marad meg a felszínen, ha nincs egy történet köré építve. Erről anno a National Geographic online konferenciáján is meggyőződhettünk, most pedig egy rövid történetekből álló manga ébresztett rá ismét. Sakatsuki Sakana Bolygóvándor című képregénysorozatának első kötete japánban 2022-ben, hazánkban pedig tavaly jelent meg.

Felfedezésvágy és gyász

A rajzstílus a japán kultúrában nem jártas olvasót a gyerekeknek szóló könyvekre emlékeztetheti. A borítón minden kék, fehér és fekete, csak a főszereplő sálja és az ágya mellett pihenő fa gyümölcse virít pirosan. Részben sci-fi, részben azonban slice of life sorozatokra emlékeztet, az első néhány oldal után pedig a Kis herceg is bekerül a képbe 303-as, a főszereplő űrpilóta személyében. Nemcsak a sál, de személyisége és a munkájához, a világhoz való hozzáállása miatt is.

303-as a Szunnyadó Bolygók Kultúrális Örökségvédelmi Iroda dolgozója, akinek csupán egy feladata van: elutazni a cég által kijelölt bolygókra és archiválni azok kultúráját. A bolygókat úgynevezett júdásfák lepik el. Van, ahol csak néhányat találhat az olvasó, más égitestek viszont tele vannak vele. Ahogy az emberek elfáradnak és elalszanak, fákká változnak, emlékeik azonban a fa vérvörös kristálygyümölcseiként megmaradnak. 303-as különleges állapota miatt képes ezeket a meglehetősen mérgezett gyümölcsöket elfogyasztani és szemtanúja lenni a fák korábbi életének.

Egy bolygóvándor filozófiája

Az első kötet öt történetet mesél el. Egy elhagyatott bolygón még éppen üzemelő bolt tulajdonosa; egy néhai cigarettakészítő öccse, aki tovább akarja vinni bátyja egyedi örökségét; az Égi Éjjeli Könyvtár főnöke, a tanárnő, és tanítványa, aki aztán 303-as segítségével az Örökségvédelmi Iroda új alkalmazottja lesz, valamint 303-as kollégája, a különc és kötelességtudó 505-ös. Az ő szemükön keresztül nemcsak ennek a világnak a működéséről, de a főszereplő pilótáról is többet tudhatunk meg.

A Bolygóvándor élvezetes, könnyen olvasható és jól felépített. Hiába tekinthetőek a fejezetek a Mielőtt a kávé kihűlhöz hasonlóan önálló novelláknak, a kétszázötvenoldal alatt kapunk egy szilárd cselekményvázlatot. Ebből aztán megszámlálhatatlan út indulhat el úgy, hogy össze is lehessen őket kötni több mellékszereplő által is. Mindenképp ajánlom a távolkeleti kultúra szerelmeseinek és azoknak, akik valami újra és gyönyörűre vágynak képregények terén. A hasonlóságok rendkívül felszínesek és hamar megszűnnek. A karakterdizájnok és a különböző világok felépítése egyedi és lélegzetelállító. Ha pedig kedve támad a kedves olvasónak filozofálni, továbbra is ott vannak a júdásfák, mint kiindulási pont.

Kevin Hearne – 4. Tricked – Átverve

Hozzászólások