Könyvek

Morgan Matson – Váratlan ​minden

Az emberek közül nagyon sokan szeretik előre megtervezni az idejüket. Mikor mennek nyaralni, fesztiválra, de úgy általánosságban is, hogy mikor mit csinálnak. Biztos közültek is többen vezetnek határidőnaplót, amibe szépen be vannak vezetve a fontosabb dátumok, oktatások, külön órák, munkahelyi megbeszélések és a többi. De mi van akkor, ha a dolgok megváltoznak és valami közbeszól? Ha mégsem tudsz elmenni egy olyan helyre, ami akár az egész életedet meghatározza? Legyen az egy állásinterjú vagy éppen egy nyári előkészítő?

Morgan Matson legújabb regényében pontosan ez történt a főszereplő lánnyal, Andie-vel, aki egy szerencsétlenség miatt mégsem mehet el arra a nyári programra, ami megalapozná neki további tanulmányait. Andie így hát tanácstalanul áll a történtek után és újra kell gondolnia a terveit, az egész nyarát, majd szépen lassan rájön, nem is olyan nagy baj, ha nincs minden megtervezve az életében.

Andie édesapja politikus, ám egy botrány miatt háttérbe kell vonulnia a nyáron, amíg az ügy miatti nyomozás tart, és nem tisztázódik ártatlansága. Így hát, mivel mindketten otthon tartózkodnak a szünet alatt, meg kell barátkozniuk azzal az új helyzettel, hogy hirtelen lett idejük egymásra és rá kell döbbenniük, nem is igazán ismerik már a másikat. Míg a képviselő állandóan dolgozott, addig lánya a barátaival volt elfoglalva, ezért az idők során eltávolodtak egymástól ahhoz képest, hogy mennyire szoros volt a kapcsolatuk régen.

Ez a történetszál egyszerre gyönyörű és szomorú, hiszen nagyon szépen leírja a rossz családi kapcsolatot, majd annak felépítésének folyamatát, ami igazán tanulságos lehet a mai emberek számára, hiszen valjuk be, sajnos egyre gyakoribb manapság. A szülők belemerülnek a munkába és egyre kevesebb időt foglalkoznak gyermekeikkel, akik szépen lassan elzárkóznak tőlük.

A másik két szál, amely nagy hangsúlyt kap a regény során az a barátság és természetesen a szerelem. Andie nagyon közeli kapcsolatot ápol három barátnőjével, Palmerrel, Bri-vel és Toby-val. Négyőjük barátsága figyelemreméltő és fantasztikus, olyan kötelék van közöttük, amelyet sokan szeretnének a mai világban. Ám a nyár vége felé erre is árnyékot vet valami, ami miatt Andie úgy érzi, veszélybe kerülhet négyesük, az egyetlen biztos pont az életében, ezért olyat tesz, aminek később bizony komoly következménye lesz.

Aztán persze ott van a szerelem. Andie akárcsak az életét, a párkapcsolatait is előre megtervezi. Lefekteti a szabályokat és alaposan meggondolja, kinek mennyit mond el való életéről, érzelmeiről és múltjáról. Aztán egyszercsak megérkezik Clark, a fiatal regényíró és életének ezen szakasza is felborul, ugyanis a fiatal férfi olyan érzelmeket vált ki belőle, amelyeket korábban sosem tapasztalt.

Nagyon tetszett a regény felépítése, de mégsem ezt mondanám a legnagyobb pozitívumnak, hanem sokkal inkább azt, hogy Morgan Matson milyen elemekkel dolgozik. Az egész történet olyan élethű és hihető, semmilyen lehetetlen helyzetet nem tár elénk, a kötet minden cselekménye olyan, ami velünk is megtörténhet bármelyik pillanatban. Egy laza, könnyed regény, ami rengeteg tanulságot tartalmaz.

Igazándiból két negatívumot tudnék csak felvetni, amiből az egyik a borító. Akárcsak a Páratlan nyárnál, itt is bár egyszerű, de kissé gyerekes, ami az érettebb olvasókat talán elriasztja. Ha nem tapasztaltam volna meg korábban az író zsenialitását, valószínűleg nem kaptam volna fel rá a fejem. Ezúttal sajnálom, hogy nem hasonlít jobban az eredeti borítóra a magyar megjelenés, nézzétek csak meg a borítóképet, amin az egyik borító van, nem sokkal hangulatosabb? A másik ilyen pedig az idő múlása a regényben. Lehet, hogy ez egy picit furának hangzik, de a kötet elején többször előfordult velem, hogy azt hittem a leírások alapján eltel már pár nap, akár egy hét a történetben, aztán írják “tegnap találkoztunk”. Kicsit zavaró volt, de hamar túllendültem rajta.

Ami viszont teljesen lenyűgözött, hogy ismerős helyszíneket találtam benne! A Páratlan nyár számos fontos pontja megtalálható volt a sztoriban, ilyen volt a város, ahol játszódott a cselekmény, valamint pedig a Gyümölcsöskert, a fiatalok egyik kedvenc szórakozóhelye. Mennyire boldog voltam, amikor feltűnt mindkettő! Igaz, cserébe vártam az ismerős szereplőket, amik sajnos, nem sajnos, nem jöttek.

Összességében egy gyorsan végigfolyó, kellemes olvasmány volt, amit bátran ajánlok a fiataloknak, de még a húszas korosztálynak is. Tényleg ki fog kapcsolni, és garantáltan odaleszel szinte az összes szereplőért, ugyanis hiszitek vagy sem, egyetlen negatív karakterrel se találkoztam a Váratlan minden története során!

A recenziós példányért köszönet az Álomgyár Kiadónak!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/dee-dumas-piszkos-%E2%80%8Balku-szerelem-vihara-1/

 

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?