Könyvek

Külföldi novelláskötetben Veres Attila!

Márciusban érkezik A sötétség szavai, amely egy James D. Jenkins és Ryan Cagle szerkesztése által összeállított novelláskötet. Az antológiában nem más kapott helyet, mint a hazai weird irodalom egyik legnépszerűbb alakja, Veres Attila!

Veres Attila neve sokaknak biztosan ismerős lehet, hiszen már több könyvet is megjelentetett az Agave Könyvek kínálatában. Az Odakint sötétebb, valamint az Éjféli iskolák című köteteiről korábban már mi is írtunk, azonban azóta már a tengerentúlon is megjelent önálló könyve. Most pedig hamarosan egy újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar író, ugyanis egy antológiában fog szerepelni!

James D. Jenkins és Ryan Cagle egy olyan antológiát állított össze az amerikai közönség számára, amely különböző országok horror- és weird irodalmát gyűjti egy csokorba. A benne szereplő novellák reflektálnak a mai társadalmi, szociológiai, pszichológiai, egzisztenciális viszonyokra, azokat forgatták ki, vagy írták újra.

A kötet 2023. március 7-én kerül a boltok polcaira olyan neves fordítók által, mint Ballai Mária, Bari Máriusz, Bogár Levente, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Juhász Viktor, Kozma Dániel, Molnár Berta Eleonóra és Török Krisztina. A sötétség szavai novellagyűjtemény felkerült a Bram Stoker-díj hosszúlistájára.

James D. Jenkins (szerk.), Ryan Cagle (szerk.) – A ​sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról

A ​World Fantasy- és Shirley Jackson-díjakra jelölt antológia, mely bemutatta a világnak Veres Attilát.

Egy olasz falu, mely egyetlen térképen sem szerepel; egy spanyol boszorkánynövendék, aki szellemekkel és vámpírokkal tölti az idejét; egy törekvő francia nyomozó, aki nem rest okkult tudást latba vetni a sikerért, vagy épp egy perui író, aki bármit megtenne a hírnévért. Csupán néhány momentum a horror műfajának egyik leggrandiózusabb irodalmi válogatásából, melyhez a Valancourt Books szerkesztői több tucat nemzet majdnem húsz különböző nyelven írt horrorirodalmából válogattak, hogy elhozzák a legkiválóbb történeteket.

A könyv összes idegen nyelvű novellája ebben a kötetben jelent meg először angolul, az eleve angol nyelven írt művek pedig – olyan országokból, mint például a Fülöp-szigetek – ekkor kerültek először kiadásra az Egyesült Államokban. Ráadásul ebben a gyűjteményben debütált a tengerentúlon Veres Attila, az Odakint sötétebb, az Éjféli iskolák és A valóság helyreállítása szerzője, aki azóta már lehetőséget kapott egy önálló novelláskötet megjelentetésére is The Black Maybe címmel.

A sötétség szavai – Rémtörténetek a világ minden tájáról címe nem túloz: példa nélküli vállalkozás, igazi ínyencség a horror műfaj szerelmeseinek.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?