KultúraZene

,,Ő meghal, Én írok”: Dalok a halálról

A zenével bármilyen érzésünket ki tudjuk fejezni; ha szerelmesek vagyunk, ha összetörték a szívünket, ha buli hangulatunk van és még sorolhatnánk a végtelen listát. Most azonban olyan híres zenéket mutatunk be nektek, amik a halálhoz köthetőek, de nem ám a megszokott módon!

Eric Clapton – Tears in Heaven

Eric Clapton, a híres gitáros élete 1991. március 20-án fenekestül felfordult. Imádott kisfia, a négyéves Conor, váratlanul kizuhant az 53. emeletről. A kisfiú szeretett a zárt ablakból nézelődni, ám a szörnyű napon az ablak nyitva maradt, Conor odaszaladt és egy pillanat alatt megtörtént a tragédia. A zenész a mai napig is gyászolja egy szem fiát, emlékére pedig megírta a Tears in Heaven című dalát, ami a toplisták élére ugrott, annak ellenére, hogy a tartalma hihetetlen mély és rendkívül személyes. 2004 után Eric Clapton többet már nem játszotta ezt dalt, mert elmondása szerint már nem tudta ugyanazokkal az érzelmekkel elénekelni, mint a dal születésekor. Felfoghatatlan tragédia elveszíteni egy gyereket, de Conor Clapton emléke, a neki szánt dallal együtt örökké él.

Wayne Cochran – Last Kiss

Bár Wayne Cochran előadásában ez a dal nem volt valami sikeres, a története annál inkább érdekesnek bizonyult. Maga a szöveg egy balesetet ír le, ahol két fiatal, szerelmes kamasz a fiú apjának autójával kocsikáznak az autópályán, de hirtelen balesetet szenvednek. A lány életét veszti, de még mielőtt a másvilágra térne, kap egy utolsó csókot szerelmétől. Kevesen tudják azonban, hogy a dal Jeanette Clark és J.L.Hancok igaz történetét örökíti meg. Wayne Cochran a szerencsétlenség helyszínétől nem messze lakott, és a gyakori balesetek adták neki az ötletet a Last Kiss megírásához, ám miután tudomást szerzett a tőle 15 km-re történt tinédzser tragédiáról, és látta, hogy mekkora visszhangja van a médiában, átírta a dalt, ami így a 16 éves Jeanette Clark halálának, és utolsó csókjának emlékét őrzi.

Seress Rezső – Szomorú Vasárnap

Sokan úgy tartják, hogy Seress Rezső és Jávor László közös nótája, a Szomorú Vasárnap az öngyilkosok himnusza. Hogy miért? A dal 1933-ban íródott, amikor Magyarország éppen a két világháború között állt. Az emberek belefásultak a szomorú mindennapokba, és a dal témája is aktuális volt, ezért nagy sikert és figyelmet kapott. Egy május végi estén hírt kaptak, hogy valamelyik minisztérium fiatal tisztviselője agyonlőtte magát, zsebében pedig egy fotót és a Szomorú Vasárnap dalszövegét találták. Nem sokkal később egy újabb öngyilkosságot követtek el, egy fiatal cselédlány volt, aki a búcsúleveléhez csatolta a dalszöveget. Később már Amerikából és Franciaországból is jöttek az öngyilkos jelentések, és vagy meghallgatták előtte a nótát, vagy a búcsúlevelükhöz csatolták. Állítólag az öngyilkos hullám miatt Magyarországon betiltották, de az biztos, hogy nagy sikere volt, hiszen több nyelvre is lefordították. A Leander Rising is feldolgozta a híres nótát.

Terry Jacks – Seasons in the Sun

A dal eredeti verziója egy Belga dalszövegíró, Jacques Brel tollából származik, címe pedig “Le Moribond” volt, vagyis magyarra fordítva “A haldokló”. Ezt a dalszöveget dolgozta át egy szintén szövegíróként munkálkodó angol férfi, Rod McKuen, majd Terry Jacks is énekelte. A szöveg egy haldokló emberről szól, aki ebben a dalban búcsúzik el a szeretteitől és idézi fel a szép emlékeit, például az ábécé megtanulását és a közös játékokat, tehát összefoglalva egy halálos beteg ember utolsó szavai vannak megzenésítve. Érdekes, hogy Terry Jacks csak elénekelte Rod McKuen átfordított verzióját, mégis nagyon sokan máig azt hiszik, hogy ezek az ő búcsúszavai, holott Jacks a mai napig él és egészséges. Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis kinek az utolsó szavait hallhatjuk? Az eredeti verzió Brel-től származik, ezt a dalát nemsokkal apja és anyja halála után írta. Vajon az apja “nevében” írta volna a dalt? Bár az életével nincsen összefüggésben a szöveg, ez is egy opciónak tűnik a közönség számára, csak úgy, mint a másik felvetés, mely szerint Brel elképzeli, hogy hogyan búcsúzna el, ha meghalna. Olyan vélemények is születtek, hogy az angol verzió egy gyerekdal, hogy a fiatalok is megértsék a halált, de azért mégsem a legdurvább formában, bár ez azért még bizarrabb, mint megénekelni a saját búcsú dalunkat… Mindenesetre Brel nagyon fiatalon távozott el, tüdőembólia miatt, mindössze 49 évesen.

 

 

Hozzászólások