Könyvek

6+1 dolog, amit mindenkinek be kellene tartania, aki egy könyvmollyal él együtt

Korábban már számtalan tippet, listát és írást szenteltünk könyvmolytársainknak, ám eddig nem gondoltunk bele igazán abba, milyen nehéz lehet a velük élők élete. Azoké a névtelen hősöké, akik nap mint nap képesek elviselni a hirtelen hangulatingadozásokat, a látszólag semmiből előtörő elapadhatatlan sírást vagy éppen harsányan kacagást egy-egy könyv olvasása közben. Ahányféle ember, annyiféleképpen kezeli és tolerálja ezeket a történéseket. De vajon melyek azok az íratlan szabályok, melyeket mindenkinek érdemes lenne szem előtt tartani, aki egy könyvmollyal él együtt? Olvassatok tovább és kiderül!

 

1, Legyél házias!

Bizony előfordul, hogyha az embert nagyon beszippantja a történet, akkor a hétköznapok és a teendők teljesen háttérbe szorulnak. Éppen ezért fontos, hogy a vele együtt élők ne ijedjenek meg egy kis plusz házimunkától és ha úgy alakul ne jelentsen gondot elvégezni azt.

 

2, Legyél türelmes!

Az egyik legfontosabb pont, ami mindkét fél életét jelentősen megkönnyítheti. Akár az előző pontra visszacsatolva is értelmezhetnénk, de önmagában szintén megállja a helyét. Mert bizony ha kívülről nézi az ember, az olvasás meglehetősen unalmas elfoglaltságnak tűnhet. Hiszen gondoljunk csak bele: az ember tulajdonképpen nem csinál semmit, csak ül, a szemét mozgatja és néha lapoz egyet. Ez egy külső szemlélő perspektívájából a semmittevés netovábbjának tűnhet. Viszont nagyon fontos megérteni, hogy az olvasó ilyenkor nagyon is aktívan részt vesz éppen egy történetben, ezért nagyon fontos, hogy hagyjuk őt nyugodtan beleveszni a könyvbe és ne zökkentsük ki a történetből.

3, Legyél megértő!

A könyvmolyokkal szemben nagyon fontos tulajdonság még a lojalitás. Az embernek egyszerűen meg kell értenie, hogy míg más a barkácsolásba, a festésbe, vagy éppen a videojátékozásba tud belemerülni, addig a könyvmolynál ugyanez az érzés jelenik meg a könyvek, és maga az olvasás iránt. Ezért ha elkésik egy találkozóról vagy éppen nem ad le időre valamit mert annyira belefeledkezik a világába, ne akarjuk megváltoztatni! Hiszen olyannak szeretjük amilyen, és az ő helyében mi se örülnénk ha azt kérnék tőlünk, hogy mondjuk le egy nekünk örömet okozó hobbinkról.

4, Alkalmazkodj gyorsan a hirtelen változásokhoz

Előfordulhat, hogy a valóságban is lejátszódik a bevezetőben említett eset: a könyvmoly olvas, a gyanútlan ember pedig tesz-vesz mellette (természetesen minél kisebb zajjal), ám hirtelen az olvasó zokogásban tör ki, vagy éppen ennek ellentéteként minden előjel nélkül hangosan felkacag. Ilyenkor nem szükséges rögtön a legközelebbi pszichiáter elérhetősége után kapni, egyszerűen elég ha ráhagyjuk a dolgot. Valószínűleg ugyanis csak az adott könyv van rá ilyen hatással, nem pedig korai skizofrénia tüneteit mutatja. Ennek extrémebb változata, amit csak az igazán jó könyvek tudnak okozni, az, mikor szinte sírva nevet az ember, annyira brutálisan gyönyörű, ami a lapokon kibontakozik.

5, Szeresd (vagy legalábbis viseld el) a furcsa humort

Rendben, ez nem mindenkire jellemző, de nagy átlagban elmondható, hogy a könyvmolyoknak olykor fura humoruk tud lenni. Például előszeretettel nevetik el magukat az életben is külső szemlélőnek teljesen érthetetlen módon hétköznapi dolgokon, csak mert eszükbe jut róla egy-egy könyv viccesebb jelenete. Vagy próbálnak hozzájárulni beszélgetésekhez számukra igenis vicces beszólásokkal, amit azonban az átlag hallgató nem ért, mert egyszerűen nem ismeri az adott könyvet, amire utaltak.

6, Legyél jó hallgatóság!

A legtöbb könyvmoly szeret beszélni az egy-egy éppen kiolvasott mű kapcsán benne felmerülő gondolatokról, érzésekről. Ilyenkor pedig nagyon örülnek annak, ha van valaki aki meghallgatja őket. Legtöbbször elég ha a mondológjuk megfelelő részeire beszúrsz egy ”aham”-ot vagy „értem”-et. Nagy elismerésre számíthatsz felőlük ha még meg is próbálsz odafigyelni arra, amit mondanak és esetleg még kérdéseket is teszel fel nekik a történettel kapcsolatban.

+1. Szeresd őt úgy, ahogy van!

A legfontosabb és egyben legevidensebb szabály is: Hagyd, hogy önmaga legyen és nézd el neki, ha néha a felhők felett jár. Éreztesd, hogy fontos neked, figyelj oda rá és biztos, hogy nem marad hálátlan!

 

Hozzászólások