Zene

Zeneajánló: Down for Whatever

A legtöbb hazai rádióadó indokolatlanul száműzte zenei palettájáról a metált, mint műfajt, így sok embernek fogalma sincs arról, hogy Magyarország e téren mennyi tehetséges együttest tud felmutatni. Ha te magad nem vagy tagja a szubkultúrának, és nincs egyetlen ismerősöd se, aki bevezetne ebbe a világba, akkor sajnos elég nagy a valószínűsége, hogy tudomást sem szerzel jó pár zenekar létezéséről. Ez viszont nagy kár, hiszen esélyt sem kapsz arra, hogy megismerhesd – vagy akár meg is szerethesd – őket. A Budapestről származó Down For Whatever egy ezen rejtett kincsek közül, amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk.

A csapat 2015-ben alakult meg, ezáltal mondhatni viszonylag új névnek tekinthető a magyar metálzenekarok listáján. Az elmúlt négy évben azonban számtalan nagyszerű dallal örvendeztették meg a rajongóikat, amiknek mindegyike igazi minőségi munkának tekinthető. Olyan fantasztikus szerzemények köthetők a nevükhöz, mint például a “White light“, a “Nincs helyed” vagy a “Művilág“. Utóbbiról talán nem túlzás kijelenteni, hogy Magyarország egyik legjobb társadalomkritikát megfogalmazó számáról van szó. Ha az ember fia/lánya nem is ugrál a metálért, a szöveg miatt akkor is megéri meghallgatni. A cukormázas körítés helyett, nyers, ugyanakkor őszinte gondolatokat kapunk az emberiség jelenlegi állapotáról, ami elgondolkodtató lehet mindannyiunk számára.

A Down For Whatever jelenleg négy tagot számlál. A zenéért Császár Róbert (gitár), Zsoldos Dávid (dob) és Czink Zsombor (basszusgitár) a felelős, míg az énekes szerepét Diószegi Kiki tölti be. Az általuk írt számokban a metál kemény hangzásvilágát dallamosabb elemekkel keverik, és ez a különleges egyveleg adja meg az együttes sajátos stílusát.

Eddigi fennállásuk alatt még csak egy nagylemezt jelentettek meg. A 2017-ben kiadott “White light” összesen tizenkét dalt tartalmaz, és ezek mindegyike angol szöveget kapott. Íme a teljes lista:

 1. Prologue
 2. White light
 3. The Black March
 4. Alienation
 5. Let Me In
 6. Age of Insanity
 7. Kyrie
 8. Better to be alone
 9. Sea of Tomorrow
 10. Alpha & Omega 
 11. G.T.F.O.
 12. The Last Chapter

A srácok idővel búcsút mondtak a nem anyanyelven íródott munkáiknak, majd szép lassan sorra kezdték megjelentetni a magyar számokat. Kétség sem fér hozzá, hogy ez a váltás az együttes javára vált, hiszen a legnagyobb YouTube nézettséggel bíró dalaik mind magyarul lettek felénekelve. Ez nem jelenti azt, hogy az angol számaik rosszak lennének, azokat is abszolút érdemes meghallgatni. Viszont a metál tipikusan az a műfaj, amihez a magyar nyelv egyszerűen tökéletesen passzol. Sokszor jobban, mint az angol.

Az együttes egyáltalán nem pihen. Folyamatosan koncerteznek országszerte, miközben gőzerővel dolgoznak a legújabb dalaikon is. Nemrégiben jelent meg például “Visszaút” című számuk, amiről az együttes hivatalos oldalán a következőképpen nyilatkozott.

Ez a dal maga a Down For Whatever: rólatok, rólunk, és a mi közösségünkről szól, amit semmi pénzért nem cserélnénk el!

A Down for Whatevert mindenkinek csak ajánlani tudom, aki minőségi magyar zenekarok után vágyakozik. Tény, hogy a metál nem egy olyan műfaj, amit mindenki szívesen fogad, de abban biztosak lehettek, hogy az együttes dalait meghallgatva egyáltalán nem fogtok csalódni. A zenei alap szinte minden egyes számnál rendkívül jól összerakott, és Diószegi Kikire sem lehet semmi panasz. Nem csak a screamnél, hanem a dallamosabb részeknél is remekül használja a hangját, ami élőben is van olyan jó (ha nem jobb), akár csak a stúdiófelvételeken.

November 2-án az Akváriumban tartanak nagykoncertet, így aki kedvet érez hozzá, ITT megvásárolhatja a jegyeket a budapesti bulira. De érdemes figyelemmel kísérni a srácok hivatalos oldalát is, hiszen számtalan más városban fellépnek majd.

 

Hozzászólások