FilmekMédia

Wind River – Gyilkos nyomon

A Wind River – Gyilkos nyomon egy dramatikus krimi. A történet egy a Wind River nevű indián rezervátumban játszódik, ahol a főhős, Cory Lambert (Jeremy Renner) egy holttestet talál munka közben. A rezervátum egy kietlen, havas tájon helyezkedik el, ahol Cory az egyetlen, aki nem indián származású. Ő volt felesége, Wilma (Julie Jones) és fia, Casey (Teo Briones) miatt van itt. Vadászként dolgozik, így lelt rá a hullára. Kiderül, hogy az elhunyt lány Natalie (Kelsey Chow), aki a főszereplő legjobb barátjának, Martinnak(Gil Birmingham) volt a lánya. Ez még jobban elkezdi összekötni a két barátot, ugyanis megtudjuk, hogy a vadász is hasonló gyásszal él együtt.

A film egy monológgal kezdődik. Saját versét olvassa fel egy fontos szereplő, akinek kilétét a spoilermentesség érdekében most nem fedjük fel. Amíg ezt hallgatjuk, addig Natalie halálának körülményeit láthatjuk. Ez csupán egy a nagyon erőteljes felvételek közül, amiknek a szemtanúi lehetünk a 110 perces mozi alatt. Emellé társulnak a fantasztikus zenék, amikkel még közelebb érezhetjük magunkhoz a történetet. Itt még azt hihetjük, hogy a film egy klasszikus krimi lesz, de már a halott lány megtalálásakor rájövünk, hogy egy súlyos drámát nézünk. Nem csak nyitányként, de számtalan más helyen is vannak erőteljes monológok, amik dialógusokba vannak építve. Ez sokszor életszerűtlenül jött ki, de a magvas gondolatok miatt efelett szemet hunyhatunk.

A karakterek nagyon jól fel vannak építve, ez főleg a főszereplőre, és a legjobb barátjára igaz, mert nekik a múltjuk is jobban részletezve van. Az, hogy mindannyian másképpen próbálják leküzdeni a gyászt, és hogy mindannyian másképpen próbálnak erősek maradni, remekül be van mutatva a filmben. A feladás témája is többször terítékre kerül, ahogyan Martinnak apaként nagyon nehéz megbirkóznia lánya elvesztésével, és az ezzel járó fájdalommal. Cory karaktere talán egy kissé klisésen  hat. Ő az idők során megkeményedett, soha meg nem rezdülő magányos farkas, akit a fájdalom tett kifejezéstelenné. Néha még ő is ejt könnyeket, mert van olyan fájdalma, amit nem lehet feldolgozni. Martin, az édesapa próbál erős maradni, és küzdeni, de sokszor említi, hogy belefáradt a világgal való hadakozásba. Míg fia, Chip, továbbra is küzdene minden ellen, ami ellen csak lehetséges.

“ – Szétfeszít a düh. Legszívesebben szembeszállnék a világgal.
– Én inkább a dühömmel szálltam szembe. A világ úgyis lenyomna.”

A történet krimi szála szintén nagyon érdekes és izgalmas. Nem adja magát a válasz, a gyilkos kiléte, lehet rajta gondolkozni, meglepődni, és később szörnyülködni. Izgalommal teli, fent tudja tartani az ember érdeklődését. Bár voltak dolgok, amiket jobban meg lehetett volna magyarázni a gyilkossággal kapcsolatban.

A film felhívja a figyelmet az indiánokat érintő erőteljes rasszizmusra. Az FBI-tól csupán egyetlen ügynököt küldenek, és mindössze őt érdekli csak, hogy mi lesz az üggyel, vagy a családdal. Együtt dolgozik az indián hivatallal és rendőrséggel, ugyanis mindenki más szemet huny az ügy felett, semmibe veszi a rezervátumban élőket. A mozi végén egy szörnyű tényt osztanak meg velünk a készítők: Minden nemzetiségnek van eltűnési statisztikája, kivéve az indiánokat. Ez egy borzasztó, de sajnos igaz dolog, amire kifejezetten fontos felhívni a figyelmet.

A film képi világa néhol felkavaró, ezért a 16-os karikát ajánlott betartani.

Hozzászólások