Sorozatok

Véget ért a The Spanish Princess második évada

Második, egyben utolsó évaddal ért véget A spanyol hercegnő a hónapban. Philippa Gregory regényét, Emma Frost rendezésében készült, melyben Aragóniai Katalin mindennapjait mutatja be az angol udvarnál, VIII. Henrik feleségeként. Cikkünkben most a második évad kritikáját olvashatjátok. 

Az első évadban Aragóniai Katalin Angliába érkezett, hogy frigyre lépjen Artúr herceggel, az angol király elsőszülött fiával. A harcos, erős jellemű spanyol hercegnő, eleinte idegenkedett a hűvös, más hagyományokat őrző brit udvartól, ám az esküvő nagyon jó üzletnek bizonyult a két ország szövetsége miatt. Artúr azonban meghal, Katalin pedig semmi esetre sem akar visszatérni hazájába. Artúr öccse, a fiatal Henrik nagyon jó partinak bizonyul, Katalin pedig mindenképp királyné akar lenni. Ehhez pedig az kell, hogy Henrik úgy tudja, ő és Artúr nem hálták el a nászt, a spanyol hercegnő érintetlen és készen áll egy új házasságra.

Emma Frost a második évaddal szerette volna lezárni Aragóniai Katalin drámai történetét. Annak az angol királynénak a históriáját, aki túlélte Henrik haragját, ám válása után, magányosan tengette mindennapjait élete hátralevő részében.
A második szezon igazán izgalmasra sikeredett. Az anyagilag tönkrement Katalin nem tágított Angliából, Henrik mellett akart lenni, aki közben bátya helyett a trón várományosa lett. Katalin és Henrik szerelme azonban annyira erős volt, hogy a gyűlölködőket háttérbe szorítva megtartották az esküvőt, a spanyol hercegnőnek pedig az elsődleges feladata volt trónörököst adni Angliának. Eleinte a királyi párnak szeretetben és nagy összhangban telnek a mindennapok, ám ahogy az évek telnek és elsőszülött gyermeküket elvesztik, úgy árnyékolja be a házasok életét is. Ezt Wosley érsek sem könnyíti meg, hiszen igyekszik befolyásolni a királyt.

Katalin egyre jobban kezdi elveszteni férje kegyeit, többször elvetél, ám végül egy egészséges kislánnyal ajándékozza meg férjét. Ám ez Henriknek nem elég. Birodalmát csak egy fiúval tudja bebiztosítani. Feleségével eltávolodnak egymástól, szeretőket kezd tartani, aki még nagyobb éket ver közéjük, hogy Katalin szobalánya egészséges kisfiút szül a királynak. A királyné mindent megtesz, hogy férjét ne veszítse el, ám a Boleyn család ebbe közbeszól és igyekeznek őt kitúrni a trónról.

 

A történelmi ihletésű sorozat lezáró epizódjait késő ősszel mutatták be.

Aragóniai Katalin kezdetben álomszerű élete, egyszeriben szörnyűvé változott férje mellett.  A harcos és okos királyné mindent erejével azon volt, hogy Henrik mellett maradhasson, ám más nők-és  fiúgyermek iránti vágya végül derékba törte az idillt. A széria bővelkedett izgalmakban, hiszen több háborút és összeesküvést is nyomon követhettünk. Láthattuk Aragóniai Katalint várandósan a csatában, illetve Henrik húgát, Margitot igazi harcosként Skóciában.

A karakterekkel kapcsolatban azonban változó lehet az ember véleménye. Kezdjük is először VIII. Henrikkel (Ruairi O’Connor). Az uralkodásának korai éveiben lévő erős, karizmatikus férfi, aki egyszer csak abban a helyzetben találja magát, hogy szeretett felesége képtelen teljesíteni akaratát és nem tud fiúgyermeket szülni. Eleinte kitartó, de ahogy az évek telnek úgy válik ellenségessé. Más hölgyek kezdik érdekelni, illetve egyáltalán nem hallgat Katalin véleményére, aki kezdetben főbb bizalmasa és tanácsadója volt. Thomas Wolsey egyre nagyobb pozíciókba kerül.

Henrik karaktere számomra szürke. Valóban joggal lehet érezni, hiszen maga a sorozat inkább feleségét, Katalint helyezi előtérbe. Egy erősnek tűnő férfi, aki könnyedén befolyásolható.

Aragóniai Katalin személyét Charlotte Hope formálja meg. Kitartó, bátor és erős. Egy cél lebeg végig a szeme előtt, hogy megadhassa férjének akaratát és élete végéig a felesége lehessen. Ügyesen keverte a kártyákat, segítséget és támogatást kínált Henrik testvéreinek. Katalin személyisége lett a legjobban kidolgozva, hiszen az ő oldaláról lett bemutatva az, hogy milyen is lehetett Henrik első feleségének lenni.

A spanyol hercegnő sorozata színesen és izgalmasan mutatja be a középkori Anglia világát, háborúit és az életet a palotán belül. A nők egyáltalán nem könnyű helyzete VIII. Henrik korában, aki tapasztalatlan uralkodóból vált a legkeményebb zsarnokká, ám ez ebben a sorozatban nem annyira mutatkozik meg. A legnagyobb fejlődésen a harcos, skót Margit hercegnő ment keresztül, akit Georgie Henley alakít. A színésznő ismerős lehet a Narnia krónikái filmsorozatból.

Aki könnyed, történelmi eseményekkel megtűzdelt történelmi sorozatra vágyik, melyben inkább a királyné oldaláról ismerhetjük meg VIII. Henrik korát, az semmiképp ne hagyja ki. 

Hozzászólások