Kultúra

,,Van egy álmom…”

Egy dolgot biztosan kijelenthetünk: mindenki álmodik! Nem tudjuk, hogy pontosan miért, vagy hogy hogyan, de álmodunk. Sokan gondolják úgy, hogy az álmoknak jelentésük van, mások pedig csak szimplán elfelejtik. Azonban akadnak olyanok, akiket az álmaik olyan szinten inspiráltak, hogy ennek köszönhetően létrehoztak valami maradandót, az utókor számára. 

A Beatles álmai

A hatvanas évek világhírű zenekarának, a Beatlesnek meglehetősen jót tett az álmodozás. Egyik leghíresebb slágerük, a Yesterday dallama Paul McCartney-tól származik. A zenész álmából felpattanva a zongorához sietett és lejátszotta azt a hangsort, amit az álmában hallott. Még számára is hihetetlen volt, hogy “megálmodott” egy dalt, ezért sok mindenkinek megmutatta, hogy a plagizálás gyanúja ne merüljön fel. Miután meggyőződött arról, hogy a hangok összessége az övé, megszületett a Yesterday című szerzeményük.

Egy másik híres daluk, a Let it be is Paul McCartney álmaiból ered. A hetvenes évek legelején, amikor az együttes már a felbomlás szélén állt, Paul álmában a hajdani édesanyja, Mary látogatta meg és azt mondta fiának: ,,Let it be”. A zenész másnap már el is kezdett dolgozni a dalon.

A leghasznosabb rémálom

Mary Shelley Frankenstein története, amit az első sci-fi novellaként is szoktak emlegetni, az írónő rémálmából származik. Shelley meglátogatta egy kedves ismerősét, Lord Byront, majd egy kis baráti társasággal elkezdtek ijesztő történeteket gyártani. Ezen az éjszakán, Shelley álmában egy sápadt diákot látott, aki a saját tákolmánya mellett térdepelt. Ezután a rémálom után született meg Frankenstein.

Fessünk álmot!

A 20. században, a két világháború között az álmok szerepe felértékelődött, mind az irodalomban, mind a művészetekben. A fiatal művészek legfőbb vágya az önkifejezés és egy olyan lelkiállapot elérése, ahol rátalálhatnak a lelkük mélyebb oldalaira. Ez a világnézet volt a szürrealizmus, melynek egy igazán kiemelkedő képzőművésze volt Salvador Dalí, aki álmot próbált festeni.  Alkotásain álomszerű elemek keverednek a valóság részleteivel, így adva egy teljesen szürreális képet. Olyannyira érdekesek a festményei, hogy sokan gyanakodtak arra, hogy különböző kábítószereket használ, de Dalí kijelentette, hogy: „Nem élek semmiféle kábítószerrel. A drog én magam vagyok.” Az ihletet minden bizonnyal a fura szokásai adták. az egyik ilyen érdekes szokása például az volt, hogy kanállal a kezében aludt el, alá pedig egy tányért, vagy ólomlapot tett. Amikor elszenderedett, a kanál kiesett a kezéből, rá a tányérra, ezzel felébresztve a festőt, aki már rohant is a vászonhoz, hogy megfesse az álmában látott szürreális képeket. Máskor pedig egyszerűen csak addig állt fejen, amíg el nem ájult, így elérve egy dezorientált állapotot.

Alvás a vonaton

Stephen King egyik leghíresebb horror története, a Tortúra is egy zavaros álomképnek köszönhetően fogant meg. Ehhez mindössze csak egy unalmas londoni vonatút volt szükséges. Az író álmában egy őrült nőszemélyt látott, aki rajongását úgy fejezte ki a kedvenc írója felé, hogy megcsonkította és a bőréből könyvet kötözött. Ez az álom ihlette Stephen Kinget és megírta a Tortúrát, ami csak egy kicsiben tér el az álmában látottaktól.

A vonaton való alvás nem csak Stephen King-nek tett jót, hanem a Stuart Little kisegér írónőjének, E.B. White-nak is. Egy kisfiúról álmodott, aki olyan kicsi volt, mint egy kis egér. A gyerekeknek szóló mesekönyv nagyon híres lett, többféle feldolgozás született belőle és természetesen a célközönségnek, a gyerekeknek is nagyon gyorsan az egyik kedvencévé vált az alomból született kisegér. Lehet, hogy a vonaton kéne aludni, ha nincs ihletünk…

Alkonyatkor álmodunk?

A nagy sikerű vámpír sorozat, Stephenie Meyer tollából származó Alkonyat, szintén az álmok széles tárházából jött. Az írónő álma érdekesen kezdődött; egy átlagos külsejű lány és egy ragyogó vámpír fekszenek egy mezőn és a kapcsolatukról beszélgetnek. Ez a részlet ismerősen hangozhat az Alkonyat rajongók számára, mivel ezt az álomfoszlányt beépítették az első rész 13. fejezetébe. Stephanie éppen az anyaság fáradalmait pihente ki, amikor az álomkép váratlanul megtalálta. Nem gondolta, hogy ebből egy milliókat érő könyv lesz, mivel nem tartotta olyan nagy durranásnak az ötletet, de neki annyira megtetszett, hogy miután felébredt, leírta, mert erre az álmára mindenképpen emlékezni akart. Még a férjének sem akart beszélni erről a vámpíros szenvedélyéről, nehogy őrültnek tartsa.

Ezek az emberek és az ő munkásságaik a bizonyíték arra, hogy az álmainkat valóban meg kell valósítani és nem pedig egyszerűen csak elfelejteni. Walt Disney gondolatai az álmokról is ezt támasztják ála:

,,Gondolkodj, higgy, álmodj, és merj!”

,,Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni!”

 

Forrás: x x x x x x

Hozzászólások