Valódi nevükkel jelennek meg újra a korábban álnevet használt női írók művei!

A történelem során rengeteg szerző választotta azt, hogy saját neve helyett valamilyen álnéven publikál. Ennek több oka is lehetett: az író titkolni akarta valódi személyazonosságát, öröksége, családi háttere nem volt megfelelő, vagy éppen azért, hogy valódi nemüket elfedve jobban érvényesülhessenek a piacon.

A nemek közti egyenlőtlenség sokszor megmutatkozott az eladásokban, illetve egy-egy mű fogadtatásában is,  ezért rengeteg kiváló női szerző volt kénytelen férfi név mögé bújva publikálni. Ezen szeretne változtatni a Reclaim Her Name nevezetű gyűjtemény, mely 25 férfi álnévvel alkotó női szerző műveit jelenteti meg újra, ezúttal az alkotók eredeti nevével.

A kezdeményezés apropója, hogy  Women’s Prize for Fiction nevű, angol nyelven alkotó szerzőnőket elismerő díja 2020-ban ünnepli alapításának 25. évfordulóját. Ezen jeles alkalomból tehát az alapítók megjelentetnek egy 25 kötetből álló gyűjteményt a női szerzők eredeti neveivel. A könyveken azonban nemcsak az írók nevei lesznek újak, hanem a borítók is, ugyanis a világ minden tájáról-többek közt Brazíliából, Oroszországból vagy épp Németországból kértek fel női illusztrátorokat, hogy tervezzék meg az új kiadások kinézetét.

A kampány alatt olyan szerzők kerülnek újrakiadásra, mint Mary Ann Evans (alias George Eliot) és alkotása a Middlemarch, Violet Paget (alias Vernon Lee) gótikus horrora a Phantom Lover vagy éppen Julia Constance Fletcher (alias George Fleming) és műve a The Head of Medusa. Az újrakiadott könyvek teljes listája IDE kattintva tekinthető meg.

A program célja, hogy tiszteletét fejezze ki a korábban álnéven publikálni kénytelen nők felé és megmutassa, hogy az írás egyáltalán nem nemhez, hanem sokkal inkább tehetséghez és kitartó munkához kötött.

Ami viszont egy kis szomorúságra adhat okot, az az, hogy ezek a kiadások nem kerülnek forgalomba, kizárólag e-könyvként (IDE kattintva ingyenesen letölthetők). Nyomtatott példányokhoz kizárólag a kiválasztott brit könyvtárakban férhetünk hozzá.

Ti mit gondoltok erről a kezdeményezésről? Mi a véleményetek az új kiadásokról? Írjátok meg nekünk kommentben!

Hozzászólások