Könyvek

V. E. Schwab – Gallant

V. E. Schwab neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen nem egy regénye megjelent már itthon is. Ezen könyvek legtöbbje a fantasy műfajba tartozik és a legtöbbször hangsúlyos szerepet tölt be bennük a gyászfeldolgozás. Legújabb magyarul megjelent regénye, a Gallant sem lóg ki a sorból, ismételten egy egyedi világba kalauzol el minket.

A történetről

A történet főszereplője Olivia Prior, aki egy bentlakásos iskolában, a Merilance-ben éli mindennapjait. A néma lánynak nincsenek igazán barátai, a többiek kiközösítik őt. Egyetlen támasza édesanyja fura naplója, melyet féltett kincsként őrizget, hiszen mivel szüleit soha nem ismerte, ez az egyetlen kapcsolódási pontja hozzájuk. Oliviának azonban van egy titka; képes látni a kóbor lelkeket, a ghúlokat. Ezt sokszor inkább érzi átoknak, mint áldásnak. Nehezen találja a helyét az iskolában, így a meglepettség mellett boldog izgatottság is úrrá lesz rajta, mikor egy nap levelet kap bácsikájától, hogy térjen haza a családi birtokra, Gallantba. Útra kel tehát új otthona felé, ám mikor odaér, nem pont azt a fogadtatást kapja, amire számított.

A kissé lepusztult, ám így is méltóságteljes kúriában találkozik utolsó élő rokonával, aki azonban finoman szólva sem látja szívesen őt. A lány ennek ellenére a birtokon marad, de a lelkére kötik, éjszaka tilos kimozdulnia a házból, és a gyönyörű kertben található omladozó falban lévő ezeréves vaskaput sem szabad megközelítenie.

Ami még furcsább az egész helyzetben az az, hogy unokatestvére megesküszik rá, hogy innen senki nem küldött levelet neki, az egész csak valami félreértés lehet. Gallant lakói nagyon furán és kissé távolságtartóan viselkednek Oliviával és a lány érzi, hogy sötét titkok lappanganak a háttérben. Ha nem a nagybátyja, akkor ki írta vajon a levelet? Miért nem hagyhatja el az épületet sötétedés után? Milyen furcsa rémálmok gyötrik folyamatosan unokatestvérét? Mi történt annak idején az édesanyjával? Vajon mi rejtőzhet a kertben álló titokzatos fal túloldalán? Megannyi kérdés, amelyre választ kell találnia, mielőtt túl késő lesz.

A fülszöveg szerint tehát egy igazán rémisztő és tökéletes bekuckózós olvasmányra számíthatunk, ami segít egy kis borzongással megtölteni az őszi estéket.

A gótikus hangulat a hangsúlyos

A könyvet nem igazán nevezhetnénk cselekményközpontú regénynek, még annak ellenére sem, hogy bőven történnek benne izgalmas dolgok. Itt sokkal inkább az ijesztő atmoszférán van a hangsúly, aminek alkotásában az írónő már korábban is megmutatta tehetségét. A történet során végig egyre csak növekszik a feszültség, amihez remekül hozzájárul az Olivia szülei körüli rejtély is. A lánnyal együtt botladozunk előre a történéseken és bosszankodunk azon, hogy látszólag rajtunk kívül mindenki tud mindent a múltunkról, mégsem hajlandó elárulni nekünk senki semmit.

Arra mindenképpen érdemes felkészülni, hogy a Gallant főleg kezdetekben, egy elég lassú folyású könyv, amiben sokáig nem értjük mi micsoda és mi miért történik. Sokkal nagyobb hangsúly van a kissé gótikus, nyomasztó hangulaton, mint magán a történéseken.

Érdekes karakterek

A szereplők közül leginkább Olivia volt szimpatikus, akiről némasága miatt hajlamosak elfeledkezni (vagy éppen azt gondolni, hogy süket is), ő pedig az így megszerzett információkat nem fél fel is használni. Emellett állhatatos, kitartó és képes a végsőkig elmenni azokért, akik fontosak neki. Bátor dolog volt az írónőtől, hogy egy néma karaktert választott, aki szavakon keresztül nem képes kifejezni az érzelmeit. Ezt azonban nagyon jól megugrotta és Olivia bizonyos tettei és reakciói sokszor kifejezőbbek voltak, mint egyik-másik beszélő szereplő szavai.

Az emberek sok mindent feltételeznek Oliviáról.
A legtöbb feltételezés téves.

A másik kedvencem Hannah volt, aki akaratlanul is egyfajta anyafigurakánt szolgált Oliviának. A gondoskodó természete üdítő újdonság lehetett a lánynak az iskolája nevelői után. Matthew-t, az unokatestvért a történet végére sem sikerült megkedvelnem, bár természetesen ő is fejlődött és később az is értelmet nyert, hogy mit miért tett.

– Én itt leszek. Amikor visszajössz.
Olivia egész életében azon töprengett, milyen lehet, ha valakinek van családja.
És most már tudja.
Ilyen.

Az írói stílus szokás szerint vitte a hátán a történetet, bár az is igaz, hogy többször kellett egy kis idő, hogy kellően belassuljak és élvezni tudjam a regényt. A világ, ami bemutatásra kerül a könyvben nagyon izgalmas koncepcióra épül és kellően sötét ahhoz, hogy tökéletes Halloween-i olvasmánnyá tegye a kötetet. A naplórészletek, amiket (illusztrációkkal együtt) kapunk, csak még izgalmasabbá és igényesebbé tették a könyvet. Ezek segítségével együtt nyomozhattunk Oliviával a szülei és  Gallant titkai után.

Ami talán a kötet egyetlen negatívumaként felhozható az a rövidsége. Az írónő egy olyan komplex világot szeretett volna kicsivel több, mint 300 oldalba belezsúfolni, hogy több helyen a könyv enyhén kidolgozatlannak érződött. Ez sajnos a szereplők szempontjából is igaz volt. Ha például lett volna még egy kis időnk jobban megismerni Matthew-t valószínűleg több olvasó szívéhez tudott volna közelebb kerülni. Ennek ellenére egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a Gallant egy rossz könyv lenne; sőt a borzongató hangulata miatt ideális olvasmány lehet az őszi estékre.

Úgy harcol, akár egy lány, akit szabadjára engedtek a világban, és bár semmilye nincs, mindent elveszíthet.

Végül, de nem utolsó sorban szót kell ejtenünk a magyar kiadásról is, ami egyszerűen gyönyörű lett. Az Agave Kiadó ugyanis szerencsére átvette az egyik külföldi kiadás borítóját, amely amellett, hogy a történet fontos elemeit vonultatja fel, különlegességével még segít is az olvasónak hangulatba kerülni. A kötet ráadásul tele van illusztrációkkal és Olivia anyjának naplóbejegyzéseivel is, amik csak még jobban segítenek belemerülni ebbe a varázslatos világba. Nagyon szépre sikerült tehát a magyar kiadás, az egyedüli dolog, ami még emelhette volna kicsit a könyv fényét az az, hogyha keménytáblás verzióban adták volna ki, bár a matt papírborító, amit végül kapott szintén egész különleges élményt nyújt. Kellemes tapintású, sőt a kötés is kellően rugalmas, így nagyon könnyű olvasni a kiadást és attól sem kell félnünk, hogy megtörjük a gerincet.

Misztikus hangulatú regény a hideg őszi estékre

Összességében V. E. Schwab Gallant című kötete, habár lassan építkezik, egyediségével és borzongató atmoszférájával tökéletes Halloween-i olvasmány lehet. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretnének kicsit kikapcsolni a való világból és szívesen elmerülnének egy sötét hangulatú, gótikus történetben.

A recenziós példányért köszönet illeti az Agave Könyveket!

J. D. Barker- James Patterson – A zaj

Hozzászólások