Könyvek

Útmutató az Árnyvadász-univerzumhoz

Valószínűleg már sokat hallottál Cassandra Clare világhírű fantasy sorozatairól, amelyek az Árnyvadász-univerzumban játszódnak. Ha szívesen megismernél egy rendkívül kidolgozott fantasy világot, amely végtelen mennyiségű kalanddal vár, akkor ne habozz! Megijeszt a több tucatnyi kötet, és fogalmad sincs, hol kezdd az olvasást? Árnyvadász-útmutatónkból megtudhatod, milyen sorrendben célszerű elolvasni az írónő regényeit.

Cassandra Clare első urban fantasy könyve, a Csontváros 2007-ben jelent meg, és azóta számos kötettel és újabb sorozattal bővült az Árnyvadász-univerzum. Fontos megjegyezni, hogy a szerző úgy építette fel a világot, hogy az összes könyvsorozat olvasható önállóan, azaz bármikor becsatlakozhatsz az előzmények ismerete nélkül. Persze rengeteg utalás köti össze az egyes történeteket, és gyakoriak a visszatérő szereplők is, így az olvasási sorrendre azért érdemes figyelni.

Segítség, árnyvadász lettem!

Több ajánlott olvasási sorrend is létezik Cassie regényeihez, például a honlapján található egy hivatalos idővonal, amely megmutatja, melyik évben játszódnak a könyvsorozatok. Emellett akár a pontos megjelenési sorrendet is követhetjük olvasás során. Az írónő ajánlása szerint bármelyik sorozatkezdő kötettel becsatlakozhatunk az univerzumba, azonban véleményem szerint célszerű az alapművel, a Csontvárossal kezdeni.

A végzet ereklyéi sorozatot többféleképpen is olvashatod, de ha a legapróbb utalásokat is érteni szeretnéd, akkor a kiadási sorrend lehet a legjobb választás számodra. E szerint először olvasd el a Csontvárost, a Hamuvárost és az Üvegvárost, majd kezdj bele a Pokoli szerkezetek trilógiába is, amely szorosan kapcsolódik ehhez a történethez. Egyfajta váltott olvasással haladhatsz tovább: következhet Az angyal, a Bukott angyalok városa, A herceg, az Elveszett lelkek városa, A hercegnő és végül a Mennyei tűz városa.

Mi vár rád A végzet ereklyéi és a Pokoli szerkezetek után?

Gratulálok, kiolvastad a két legfontosabb sorozatot! Ezzel persze koránt sincs vége, és ha tetszettek az eddigiek, akkor érdemes folytatnod az árnyvadászok világába tett utazást. A végzet ereklyéi után az egyik szereplő, Simon Lewis története az Árnyvadász Akadémián folytatódik. Simon kalandjait tíz novellán keresztül követhetjük végig, amelyek találóan a Történetek az Árnyvadász Akadémiáról címet viselik.

A végzet ereklyéi második felében felbukkanó Blackthorn család is kapott egy saját trilógiát, ami néhány évvel a Mennyei tűz városa eseményei után játszódik. A Gonosz fortélyokat elolvashatod például az akadémia novellák után, így nem ütközöl spoilerekbe, és a kronológiát is betartod.

Csak most kezdődnek igazán a bonyodalmak!

Talán eddig érthetőnek tűnt a sorrend, de most jönnek a Bane krónikák, amelyek tíz novella formájában mesélik el a boszorkánymester Magnus életének fontos eseményeit. Minden történet teljesen más időben helyezhető el, például a Mi történt Peruban? és A szökevény királyné egészen a 18. század végére repít minket vissza, míg az utolsó történetek az Üvegváros előttre tehetők. Alapvetően két választásod van: vagy kibogarászod, melyik novella mikor játszódik pontosan, és beilleszted őket az olvasási sorrendbe, vagy egymás után elolvasod az összeset. Valószínűleg az utóbbi döntéssel jobban jársz, és így is érteni fogod az utalásokat, ha olvastad a többi sorozatot.

Cassandra Clare néhány éve úgy döntött, hogy a rajongók kedvenc párosáról, Malecről is ír egy külön trilógiát. Ennek egyelőre az első részét, A mágia vörös tekercseit olvashatjuk magyarul, amelynek cselekménye a Bukott angyalok városa idején zajlik. Ha kíváncsi vagy, hogyan telt Magnus és Alec európai nyaralása, akkor érdemes egy kis kitérőt tenned emiatt az Üvegváros vagy Az angyal olvasása után.

Ezen kívül egy novelláskötet vár rád, amely Az árnypiac kísértetei címen jelent meg. A tíz történet az árnypiacok világába nyújt betekintést, főszereplője pedig Zakariás testvér. A Bane krónikákhoz hasonlóan ezek a történetek is különböző korokba kalauzolnak el, így nehezen illeszthetők be a kronológiába. Annyi biztos, hogy az utolsó három novellát célszerű a Gonosz fortélyok után elolvasni, mert komoly spoilereket tartalmaznak a trilógia lezárására nézve.

További regények, kiegészítő kötetek és extra tartalmak

Az útmutató készítésekor csak a magyarul megjelent árnyvadász könyveket vettem figyelembe, amelyeket megtalálhattok a Könyvmolyképző Kiadó kínálatában. Természetesen külföldön még ennél is bővebb Cassandra Clare regényeinek sora. Várhatóan hamarosan érkezik a magyar fordítása A legősibb átkok 2. kötetének, amelyben folytatódik Magnus és Alec kalandja. Emellett The Last Hours címmel is megjelent egy trilógia, ebben a Pokoli szerkezetek főhőseinek gyermekei szerepelnek.

Vannak olyan kiegészítő kötetek is, amelyek csak angolul elérhetőek, ilyen például a szereplők által sokat emlegetett Árnyvadász kódex vagy az illusztrált karakteradatlapokat tartalmazó ún. „virágos könyv”. Továbbá van egy kiadvány, ami Shadowhunters & Downworlders címen jelent meg, és más fantasy írók Cassie műveiről szóló gondolatait tartalmazza rövid esszék formájában. Ezek a kötetek természetesen kihagyhatóak, csak az igazán nagy rajongók gyűjteményének kötelező elemei. További extra tartalmakért érdemes felkeresni az írónő honlapját, valamint feliratkozni a hírlevelére.

Olvastátok már Cassandra Clare könyveit?

Az ajánlott olvasási sorrend:

 1. Csontváros
 2. Hamuváros
 3. Bane krónikák (opcionális, bármikor olvasható)
 4. Üvegváros
 5. A mágia vörös tekercsei
 6. Az angyal
 7. Bukott angyalok városa
 8. A herceg
 9. Elveszett lelkek városa
 10. A hercegnő
 11. Mennyei tűz városa
 12. Történetek az Árnyvadász Akadémiáról
 13. The Lost Book of the White (még csak angolul)
 14. Gonosz fortélyok trilógia
 15. Az árnypiac kísértetei
 16. The Last Hours 1-2. (még csak angolul)

Hozzászólások