Újranyit a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár!

A járvány hazai betörése és a karanténintézkedések a könyvtárakat is rosszul érintette. Kezdetben csak kisebb korlátozások léptek életbe, idővel azonban szükségessé vált a teljes bezárás is. Ez a lassan öt hónapja tartó helyzet látszik most megoldódni elsőként Budapesten.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár ugyanis honlapján jelentette be a nagy hírt, miszerint a központi könyvtárban és 15 kerületi könyvtárában újraindultak a helyi szolgáltatások július 16-tól, a fennmaradó 31 fiókkönyvtáruk pedig várhatóan (az aktuális járványhelyzettől függően) július 22-én nyitja meg újra kapuit.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy újra igénybe vehető az összes a járvány miatt ideiglenesen felfüggesztett szolgáltatás, valamint látogathatóvá válnak az olvasói terek is. Ráadásként az újranyitást rendkívüli, meghosszabbított nyitva tartás kíséri minden csütörtökön, tehát az olvasók ezeken a napokon délelőtt 10-től egészen 22 óráig látogathatják a könyvtárat.

A beiratkozott olvasóknak korlátlan idejű, ingyenes wifi használatot biztosítanak, újra mód nyílik fénymásolásra, szkennelésre, valamint nyomtatásra is. Ezeken kívül szintén ingyenesen használhatók lesznek az online adatbázisok, gyűjtemények elérését segítő e-olvasótermi számítógépek, valamint ismét böngészhetünk a szabadpolcos részlegen vagy akár a raktárból is kérhetünk ki dokumentumokat. A kérések ugyanúgy ezek után is leadhatók e-mail-ben, az online előjegyzési felületen, de akár személyesen is. Az előjegyzés ingyenessége szeptember hatodikáig megmarad.

A biztonságos könyvtári élmény érdekében csökkentett számú munkaállomás és ülőhely áll ezentúl az olvasók rendelkezésére. Az intézmények nem szabnak az üzletekéhez hasonló látogatási idősávokat, csupán javasolják a 65 év feletti korosztálynak, hogy  próbálják meg a 12 óráig tartó délelőtti órákban elintézni a látogatást. A belső tereken belül persze továbbra is kötelező a megfelelő távolság betartása és a maszk használata.

A különböző szolgáltatásokról bővebb, mindig naprakész információkat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hivatalos oldalán, a www.fszek.hu-n találhatnak az érdeklődők.

Hozzászólások