Tragikus sorsú színészek #2

Ahogy már előző cikkünkben is olvashattatok, bemutattunk olyan híres énekeseket, akiknek tragikusan ért véget a sorsuk. Amy Winehouse, Kurt Cobain, de számtalan olyan sztárt említhetnénk, akik túl korán távoztak az élők sorából. Folytatva, most olyan színészeket mutatunk be nektek, akik szintén elhagyták a világunkat.

James Dean

Korának legnagyobb ikonja, nagyon fiatalon halt meg. 1931-ben született, nem sokkal később el is költöztek az Indiana állambeli Marionból. A kis Jamest a kosárlabda és a színészet érdekelte. Karrierjét a Coca-Cola reklámfilmjében kezdte. Miután mentora rávette, hogy New Yorkba költözzön, filmekben, színpadon szerepelt, de a buszsofőrként is dolgozott. Sailor Beware-ben látható néhány jelenet erejéig. Az áttörést az Édentől keletre című film hozta meg számára 1955-ben. Ezen kívül még két műben szerepelt, de az első film sikere után vásárolt magának Porsche 550 Spyder versenyautót, hiszen a színészkedés mellett, a hobbija az autóversenyzés és száguldozás volt.  A Giant című film forgatása idején versenyezni támadt kedve, de az út során karambolozott, majd a helyszínen meghalt. Mindössze huszonnégy éves volt, temetése Indiana állambeli fairmounti temetőben volt.
Érdekesség, hogy James identitását is kétségbe vonták. Több színésztársával látták őt szállodákban, de a hírek szerint csak karrierje miatt tehetett úgy. Azonban ennek ellentmond, hogy Paul Newmannel többször látták őt.

Marilyn Monroe

A gyönyörű színésznő a mai napig szimbólum, nevét mindenki ismeri, mondatait a jelenben is előszeretettel olvassák.
A fotómodellként és énekesnőként is tevékenykedő Marilyn 1926-ban született Norma Jeane Mortenson néven Los Angelesben. Egy ideig nevelőszülőknél élt, de miután anyja anyagi helyzete rendeződött, magához vette a lányát. Azonban hamarosan édesanyja megbetegedett, Marilyn pedig állami gondozásba került. Ezután hányattatott fiatalkora volt: családról családra járt, molesztálták, többször visszaküldték az árvaházba, hogy ezt megakadályozza tizenhat évesen hozzáment szomszédja fiához, házassága egy évig tartott.
1944-ben fotómodellként tevékenykedett, két év alatt harminchárom címlapon láthatták a csinos lányt az olvasók. A színdarabokban kezdett játszani, ez időtájt változtatta meg a nevét.  Az áttörést számára 1950-ben a A szerelem bolondja,  Belépő a csatabárdhoz filmek jelentették a számára, néhány év alatt népszerű lett filmes berkekben, rengeteg rajongói levelet kapott. Külsejével sokat foglalkozott. Szőke haja már-már ikonikus lett, ahogy vörös rúzsa és testhez simuló ruhái is.
Több férje volt, de olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy Kennedy elnökkel is viszonya volt. 1962. augusztus 5-én hajnalban, pszichiátere találta holtan a lakásában. Az lakásához hívott orvos rögtön megállapította, hogy túladagolás történt. Azonban ez gyanítható, hogy nem véletlenül vette be, így öngyilkosság merült fel. A színésznőt depresszió gyötörte, hangulatingadozásai voltak, de az is előfordult már, hogy több gyógyszert vett be a kelleténél. Temetése a Westwood Village Memorial Parkban volt, szűk körben, de a környéken több százan gyűltek össze.
Marilyn életéről készült könyvről már olvashattatok a magazin oldalán. 

Heath Ledger

Az ausztrál színész ír és skót felmenőkkel rendelkezett, édesapja mérnök, édesanyja tanárnő volt. Már tizenhat éves korában színész szeretett volna lenni, 1996-ban sorozatban vállalt szerepet. Első főszerepét a 10 dolog, amit utálok benned című tinivígjátékban játszotta el. Érdeklődött a videóklip készítés iránt. Leghíresebb filmjei közé tartozik a Lovagregény, Túl a barátságon és a Batman-Sötét lovag. Magánéletére is a kiegyensúlyozottság volt jellemző, két évig járt Naomi Watts színésznővel, majd a Túl a barátságon című mozi forgatása alatt ismerkedett meg Michelle Williams-szel, akitől egy lánya született, Matilda, barátját, Jake Gyllenhaal-t kérte fel keresztapának
2008-ban, manhattani lakásában találták holtan. Az akkor 28 éves színész szervezetében többféle gyógyszert mutattak ki. A színész korábban fáradtságra hivatkozva szedett pirulákat, de megfázásra is kapott recepteket. Ezek pedig együttesen okozhatták a súlyos dózist. Az öngyilkosság kizárhatónak bizonyult. Heath Ledgert hazájában temették el, majd később A legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat is megkapta, Joker szerepéért.

Bruce Lee

A honkongi származású sztár a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend. Filmjeit és személyiségét kedvelik és elismerik. A harcművészetekben is jártas kínai színész 1940-ben született San Franciscoban, a  kínai negyedben lévő kórházban. A feljegyzések szerint a sárkány évében. Édesanyja jómódú családból származott, édesapja pedig operában volt előadóművész. Négy testvére volt. A család egy időre visszaköltözött Honkongba, de Bruce iskolai tanulmányai alatt akadtak gondjai. Többször verekedett, aminek végül az lett az eredménye, hogy feljelentették a fiatal fiút. Édesanyja felelősséget vállalt a gyermeke tetteiért, majd úgy döntöttek ismét megpróbálják az amerikai életet. Tanulmányait is ott folytatta, de emellett dolgozott is. Lee harcművészetet tanított, később pedig megnyitotta iskoláját is. Filmes karrierje 1965-ben indult. Első szerepe egy sorozatban volt, de figyelnie kellett a mozdulataira, mert a kamera nehezen tudta felvenni, illetve több sérülést is okozott a kaszkadőröknek. Ettől eltekintve a sajtó kedvelte őt és a rajongók is bálványozták.
Bruce egy gyakorlat közben lesérült, ami pihenésre kényszerítette, de néhány hét alatt felépült. Akkoriban kezdett dolgozni a Kung Fu sztoriján, a  Warner Brost pedig érdekelte a történet. A szerepet azonban más kapta meg. Leghíresebb filmjei a A Sárkány útja, Tomboló ököl,  A sárkány közbelépMind egytől egyik sikeres lett, nagy bevételt hozott Ázsiában is. A kritikusok is nagyra értékelték. 1973-ban szinkron közben, rosszul lett, majd elájult. A kórházba szállítás után az orvosok ödémát fedeztek fel a szervezetében. Miután kezelték Lee-t, majd egy hónap múlva a színész fejfájásra panaszkodott. Kétféle gyógyszert kapott színésznő kolleganőjétől, majd vacsora előtt elment lepihenni. Mivel nem jelent meg a vacsorán, ezért aggódni kezdtek, a szobájában találtak rá. Megpróbálták újraéleszteni. Az orvosi boncolás megállapította, hogy a színész allergiás volt a gyógyszerek egyik összetevőjére, ez okozhatta halálát. Persze több híresztelés is szárnyra kapott, hogy Bruce Lee drogozhatott, de mindezt cáfolták. Azt is állították, hogy Lee egy korábbi sérülés, ütés miatt halhatott meg, de az is felmerült, hogy megölették.
A színészt  Seattle-ben temették el, de tartottak búcsúztatót Honkongban is, ahol több, mint húszezer ember jelent meg.


Sajnos azonban Bruce Lee fia is korán életét vesztette. Brandon épp a Holló című filmet forgatta, amikor jelenet szerint rá kellett, hogy lőjenek. A fegyverbe azonban vak töltény helyett, éles töltény került. Brandon azonnal életét vesztette. Nyolc nap volt hátra a forgatásból, a filmet végül befejezték. Brandon Lee 28 éves volt.

Hozzászólások