Kultúra

Tour d’Europe – Szerbia

Bolond az ember. Mindenki gyűjtöget valamit. Tárgyakat, emlékeket, helyeket. Én az eddig meglátogatott országokat gyűjtöm. Eddig kilenc országban jártam, novemberben érkezik a tizedik. E tíz országból egy-két program és helyszín ajánlót hoztam nektek.


Itt születtél ezen a tájon, itt ringatott az édesanyád
Itt indultál el az útra, s itt jártad ki az iskolát

Bródy János: Szabadnak születtél


Magyarkanizsát, a szülővárosomat október első hétvégéjén érdemes meglátogatni. A Tisza Néptáncegyesület minden évben ekkor szervezi meg a Kukoricafesztivált, ahol a néptánc és a népzene mellett fontos szerepet kap a kukorica betakarításának játékos és szakmai elsajátítása. Ha véletlen mégsem szeretnéd a népzenét, szeptemberben Jazz Fesztivált tartanak a városban, minden évben neves előadók koncertjeit kísérheted figyelemmel. Szintén az első őszi hónapban kerül megrendezésre az írótábor is, ahol idén már hatvanötödik alkalommal találkoztak az írni vágyók egymással és a közönséggel is. Augusztus pedig a futóké és az úszóké, idén tartották meg a harminckettedik alkalommal a maratont, ahol nem csak az országból, hanem külföldről is rengeteg sportoló érkezik kortól és nemtől függetlenül.

A tisza-parti Magyarkanizsa Község területén található Orom. A falu malmának tövében rendezik meg a minden évben a Malomfesztivált, ahol könnyűzenei fesztiválok mellett filmes, fotós, képzőművészeti és egyéb alkotótáborok mellett többek között slam poetry várja az érdeklődőket.

Bácskertesen, vagy Kupuszinán, ahogy Vajdaságban mindenki hívja a Duna-parti palócfalut, minden évben júliusban a Szent Anna napi templombúcsú után akár egy hétig is elözönlik a fiatalok a folyópartot. Ilyenkor tartják meg a hagyományos Rókuszt, amely a május elsejéhez hasonló, hiszen ekkor a helyi és környékbeli fiatalok a Duna-partra és a Duna-Tisza-Duna csatornához kimennek sütögetni, iszogatni, jól érezni magukat. Ezek a baráti társaságok a Rókuszon olyanok, mint rengeteg kis hippi közösség.

Ha már templombúcsú, akkor Fehér Ferenc és Herceg János szülőfalujáról Doroszlóról van szó. A falu határában a Mosztonga-patak mellett ősi idők óta van egy kutacska, mely körül egykori templom és kolostor romjai látszanak. A kút a már középkorban is kedvelt zarándokhely volt, majd a török ezt is elpusztította, mígnem 1792-ben egy Zábóczky János nevű gombosi lakos szemét a kút vízében megmosva visszanyerte szeme világát, azóta kb. 80 csodás eset történt a doroszlói Szentkúton. A Doroszlói Szentkutat, melynek teljes neve Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhely, évente 15–20 ezer zarándok keresi fel Kisboldogasszony napján (szeptember 8.). A hívek már előző nap (szeptember 7.) megérkeznek. A kétnapos búcsú során körmenetet, ifjúsági-szentmisét, illetve horvát, német, szlovák és magyar nyelvű szentmiséket celebrál a megjelent nagyszámú egyházi méltóság (papok, püspök). A Szentkúton nagyobb búcsújárás tartanak Pünkösd illetve Nagyboldogasszony (augusztus 15.) ünnepén is. Nyár folyamán ifjúsági, hittanos és zene táboroknak ad otthont a szentkút, melyeket különböző ifjúsági szervezetekkel közösen szervez a Szentkút.

 

Hozzászólások