Kultúra

Tour d’Europe – Magyarország

Bolond az ember. Mindenki gyűjtöget valamit. Tárgyakat, emlékeket, helyeket. Én az eddig meglátogatott országokat gyűjtöm. Eddig kilenc országban jártam, novemberben érkezik a tizedik. E tíz országból egy-két program és helyszín ajánlót hoztam nektek.


Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.

Radnóti Miklós: Nem tudhatom


A magyar tengeren nőttem fel. Legalábbis a gyermekkorom nyarait Balatonakalin töltöttem el. A vonattal is megközelíthető, a tó északi partján elhelyezkedő faluban év közben közel hatszázhatvan személy lakik, míg üdülőszezonban ez a szám a húszezret is megközelítheti. Amellett, hogy remek nyaraló hely, kimondottan gyermekbarát település is, amelyet, a több faházas kempingje is bizonyít. Gyalogosan megközelíthető innen a csupán 5 kilométere lévő Dörgicse is, ahol a romtemplomot körülölelő tér alkalmas különféle gyermekprogramokra és játékokra is egyaránt. Az akali táborból gyakran rándultunk ki ide számháborúzni.

Játék és szórakozás. Egész nyáron át tartó felüdülés. Őszi szüreti mulatság. Ebben mind-mind részed lehet, ha meglátogatod a Budaörs mellett lévő Csiki Pihenőkertet, amely egyben régészeti park, erdei iskola és nyári tábor is. A táborozást főleg általános iskolás fiataloknak ajánlanám, akik több féle tematikájú (például militarista, tánc, reneszánsz, divat, festő és cukrász) táborból választhatnak. A Pihenőkert területén két helyszínen álló jurtatáborban történik a hetente ott üdülő több száz gyerek altatása. Az őszi szüreti mulatságon Budaörs testvérvárosai is képviselik magukat, ahol a testvérvárosokból származó szőlők leszedése után remek élményt okozhat a szőlőtaposás, majd a must és a bor elfogyasztása is.

Lehet szerelmesnek lenni egy városba? Mert az én szerelmetes városom a 2010-ben Európa kulturális fővárosának választott Pécs. Itt nem csak kirándulni, hanem élni és tanulni is felemelő. A csodaszép Zsolnay negyedben kiállításokat és koncerteket is megtekinthetünk. November elején többek között a Pásztorhóra zenekar tartott egy fiatalos, pörgős, mámoros moldvai táncházat. Érdemes megnézni még a templomait, a Dzsámit és a Bazilikát, a lakatokat, a főteret, valamint a Zsolnay, a Csontváry, a Várostörténeti és a Természettudományi Múzeumokat is. Még órákig sorolhatnám a látványosságokat, de talán Bartos Erika a városról szóló, főleg kisiskolásoknak, óvódásoknak íródott Hoppla meséi: kirándulás Pécs városába című könyvét lecsekkolva, ti, felnőttebb fejű olvasók is, remek helyszínek és programok közül válogathattok.

Talán nem annyira a turisták figyelmének a középpontjában helyezkedik el Felsőzsolca, mint az előbbi szuper város, de a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település is nyújthat remek élményt a megfáradt utazók számára. A görög katolikus és római katolikus templomok mellett a 2001-ben felújított Bárczay-kastélyt, a benne megtalálható múzeumot és a könyvtárat mindenképp látogassátok meg, ha a Miskolc melletti több mint hatezer-ötszáz lelket számláló településen jártok. 2005-ben két emlékművet is átadtak, a trianonit a Millenniumi Emlékparkban és Közép-Európa első bolgárkertész emlékművét. Ha pedig megéheznétek, a Kassai utcában található Pokol Csárdában finom étkeket szolgálnak fel.

Hozzászólások