Top 5 kötelező sitcom

Ha fáradtak vagytok már a komoly filmektől és sorozatoktól, vagy csak valami bambulnivaló kell agyrohasztás céljából a vizsgaidőszak, illetve az év végi hajrá közben, ez a cikk lesz a nektek való. A következő sorokban bemutatok 5 sitcomot (situational comedy), amiket muszáj megnézni. Az örök klasszikusoktól kivételesen eltekintek, hiszen az Így jártam anyátokkal és az Agymenők című remekművekkel már senkinek sem mondunk újat.

 

5. Dokik (Scrubs)

A Bill Lawrence által kreált sorozat egy csapatnyi medikusról szól, akik az idő múlásával gyakornokokból egyre csak feljebb lépnek a ranglétrán, megtapasztalják az életet és a kórházi szokásokat is. A főszereplő JD (Zach Breff) szemszögéből ismerhetjük meg a helyet, az ő álmodozásai tartják izgalomban a nézőt, ez ad lehetőséget arra, hogy ne unjunk bele a sitcomokra jellemző változatlanságba. Külön bája a sorozatnak, hogy a bugyuta poénok sokszor nem rontják el a drámát, így egy egész részen (ha nem többön) keresztül aggódhatunk a szereplőkért. A karakterek pedig mind egytől egyig eredetiek, és még a mellékszereplők is el tudják rabolni a szívünk.

 

4. Született szinglik (Cougar town)

Ha a Dokik tetszett, akkor Bill Lawrence következő alkotását is imádni fogjátok. A történet egy elvált anyáról, Jules-ról szól, aki már a középkorú éveit tapossa, a fia éppen tinédzser és éppen ezért nincsen könnyű dolga, hiszen nem akar szingli maradni a hátra lévő életében. Szerencsére a dolgát könnyítik, illetve néhol nehezítik a barátai. Eleinte munkatársa, később egyik legjobb barátnője, a fiatal és nem kicsit problémás Laurie próbálja bevezetni őt a randizás világába, míg Ellie, a szomszédban lakó barátnő próbálja őt visszafogni.
Mivel Bill Lawrence az alkotója a Született szingliknek és a Dokiknak is, a karakterekben, motívumokban gyakran találni átfedéseket. Ezt pedig jól ki használja, viccet csinálva a saját hibájából.

 

3. A hivatal (The Office)

A hivatal egy mockumentary, amit egy dokumentumfilm kiparodizálásaként kell elképzelni. A kamerakezelés és a szereplők meginterjúvolása miatt gyakran hihetnénk, hogy tényleg egy iroda életébe csöppentünk. Az egyik főszereplőnk a főnök, Michael Scott(Steve Carell), aki megpróbál az alkalmazottjaival jó viszonyt kialakítani, egyben szigorú is lenni, de a félreértések és az egója miatt ez sokszor rosszul sül el. Kínosabbnál kínosabb jeleneteket ülhetünk végig, ahogy kibontakoznak a konfliktusok a munkatársak között. Sok más sitcomhoz hasonlóan itt is leginkább a karakterek viszik el a hátukon a sorozatot.

 

2. Az élet csajos oldala (2 broke girls)

A 2 broke girl az egyik legjobb alaptörténetű sitcom, mivel nagyon sok sorozat csak átlagos élethelyzetet dolgoz fel. Ebben a néhol kicsit bugyuta, néhol pedig utalásokkal teletűzdelt szériában a történet szerint két főszereplőt is kapunk. A szörnyű családi hátterű és csóró Maxet, aki mióta az eszét tudja, nem mer álmodni, egy kajáldában dolgozik felszolgálóként és soha sem volt elég pénze semmire. Az ő életét bolygatja fel Caroline, aki milliomos csemetéből egyik pillanatról a másikra lett nincstelen, köszönhetően a börtönbe került apjának. A kettejük közötti ellentét sokszor a poénok forrása, különbözőségeik miatt nem egyszer vesznek össze. Mégis hamar legjobb barátnők lesznek, együtt küzdenek a céljukért és az epizódok végére mindig kibékülnek.
A csodabogár mellészereplők itt sem maradhatnak el. Kétség kívül imádni lehet őket, ha bírjuk még idegekkel a bugyuta poénokat.

 

1. A számkiszervezett (Outsourced)

Talán mind tisztában vagyunk a klisével, hogy az amerikai callcenterekben általában indiaiak dolgoznak. Na ez a sorozat remekül mutatja be, hogy mi van a telefonzsinór másik végén, amikor valamit rendelni akarnak amcsi barátaink. A cselekményt egy váratlan kinevezés indítja el, amikor Todd lesz a callcenter főnöke. Egy gond van csak, hogy az egész helyet Indiába helyezték ki és neki szintén mennie kell, ha szüksége van az állásra.
A sorozat igazi érdekessége, ahogy bemutatja két teljesen idegen kultúra találkozását. Sokszor vicces és különleges, ahogy az amerikai gátlástalanság és az indiai hagyományok egymással szembe kerülnek és mind a két fél próbálja megismerni a másikat.

Nektek melyik a kedvenc sitcomotok, ami kevésbé ismert?

forrás: https://theoldreader.com, https://tumblr.com, https://giphy.com, http://rebloggy.com, http://www.foxnews.com

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.