Könyvek

Tíz könyv, tíz életérzés

Itt a nyári szünet, végre van egy kis szabadidőd, mégis tanácstalanul álldogálsz a könyvespolc előtt, hogy mit olvass? Mondj egy érzést és mi segítünk!

Ezt olvasd, ha…

Borzongani akarsz

Ha túlságosan forrónak találod a nyári napokat és kedvedre való lenne már egy kis borzongás, valami olyan történet, aminek olvasása közben legalább tíz fokot esik a hőmérséklet, akkor válaszd Michelle Hodkin nagy sikerű Mara Dyer eszmélése című kötetét.

A történet főszereplője Mara Dyer egy baleset egyetlen túlélőjeként egy kórházban ébred. Amnézia alakul ki nála, ráadásul új iskolába kell beilleszkednie, ahol rátalál egy titokzatos srác Noah is. Ahogy aztán Mara egyre csak próbál átevickélni a mindennapokon, számtalan furcsaság történik vele és körülötte. A határ a képzelet és a valóság között egyre jobban összemosódik. Ennél a könyvnél hatványozottan igaz az állítás: a borító megfog, a tartalom megtart.

Sírnál egy kiadósat

Mert ilyen is előfordulhat. Amikor már annyira tökéletes minden, hogy az ember kezd beleőrülni. Az idő gyönyörű, a hajad végre rendesen áll, a macskád nem pisilt a ruháidra, kivételesen nem buksz fel semmiben, egyszerűen gyanúsan kirobbanó formában érzed magad. De ez olyan traumát okoz neked, mert olyannyira eltér a megszokottól, hogy egyszerűen nem bírod tovább. Muszáj sírnod.

Ha téged is elkapott ez az érzés, szívből ajánljuk neked Jennifer Niven Veled minden hely ragyogó című könyvét, melynek főszereplői, Theodore Finch és Violet Markey szerelmének tragikus történetéről szól. A végére garantáltan nem marad szárazon a szemed.

Le akarsz döbbenni

Most egy olyan könyvet mutatnánk be, amit ha nem létezne a cenzúra sokkal érzékletesebb jelzőkkel illetnénk annál, hogy megdöbbentő. Olyan sztori ami konkrétan odavágja az embert földhöz, majd a darabokat összerakja, de csak azért, hogy aztán újra feltörölje velünk a padlót.

Ez az a könyv, ami után egy jó ideig nem tudsz megszólalni, maximum hápogni. Mégpedig egy nagyon tehetséges magyar szerző Rácz-Stefán Tibor tollából. A könyv címe pedig a Fogadj el!. A történet látszólag sablonosan indul: Petra, a vidéki, szegény lány bekerül egy elit gimnáziumba, ahol meg kell küzdenie magáért és azért, hogy elfogadják.

A másik főszereplőnk Dávid, aki pedig a nemi identitását illetően bizonytalan.

Idáig oké, na de ami ezután következik? Percről percre, napról napra pörögnek fel az események és amibe végül ez az egész torkollik! Tragikus, mindemellett rémisztően valóságos.

Egyszerűen csak el akarod terelni a gondolataidat

Ha túlságosan leterhel a munka, a szülők, a barátok, a főbérlő, a játékmániás öcséd, vagy a szomszéd folyton ugató kutyája vagy egyszerűen csak az élet, akkor James Patterson most segíthet neked. Ugyanis Maximum Ride ( Az Angyal-próba) című könyve mesteri elegye a feszes tempónak, kidolgozott karaktereknek és az állandó izgalomnak, így emellett a kötet mellett szinte esélyed sem lesz másra figyelni!

A főszereplő Maximum Ride, rövidebben Max, aki öt barátjával együtt szó szerint az életéért fut. Vagy repül, ha arról van szó. Ők ugyanis nem átlagos kölykök, hanem egy kísérlet eredményei: repülésre tervezték őket. De ezzel még nem ér véget csodálatos képességeik listája. Most viszont menekülniük kell és mindenek előtt válaszokat találni, mielőtt túl késő lenne.

Annyit elöljáróban azért elmondhatunk, hogy a szerző sem véletlenül nyilatkozott így róla: „ A kedvenc könyvem, és talán a legjobb alkotásom.”

Egy cseppet sem sablonos szerelemre vágysz

Eleged van már a hősszerelmes Rómeókból és a megmentőkre váró Júliákból? Akkor David Levithan Nap nap után című könyvét neked találták ki!

A főszereplő A (igen, ez a neve) minden egyes nap másik ember testében ébred, mígnem egy nap találkozik Rhiannon-nal, aki egy meglehetősen elnyomó kapcsolatban él.

Adott tehát egy vándorló lélek (?), egy fiú(?) ,aki mindennap másvalakiként ébred és egy lány, aki szinte mindenben a barátjára hagyatkozik. Hogy mi sül ki mindebből? Természetesen szerelem!

Szívesen kalandoznál ismeretlen tájakon

Gondolkoztál már azon milyen lehet kardot forgatni? Esetleg háztetőkön ugrálni? Milyen az élete egy bérgyilkosnak? Milyen az élete egy bérgyilkosnak, aki egy fantázia által életre keltett, mesebeli tájon él? Mi történik vele, ha elfogják? Miért viszik egy üvegkastélyba? A bérgyilkos csak egy lelketlen gépezet?

Ezt a rengeteg kérdést mind megválaszolja Sarah J. Maas Üvegtrón című könyve.

Ennek a főszereplője Celaena Sardothien és mint már fentebb említettük, orgyilkos. Távolvég sóbányájában robotol, mivel elfogták és életfogytiglani kényszermunkára ítélték. Ám egy nap megjelenik a királyi testőrség kapitánya Chaol Westfall, Celaena pedig rövidesen a király előtt találja magát, akinek ördögi tervei vannak vele.

Ebben a történetben megtalálhatók mitikus lények, az egyik legerősebb hősnő, akivel valaha találkoztunk, állandó izgalom, lenyűgöző tájak, veszélyes helyzetek, szerelmi háromszög, más szóval minden, ami alaptartozéka egy jó regénynek.

Az elfogadás terén szeretnél fejlődni

Őszintén szólva ez a könyv, majdnem másik kategóriába került, méghozzá a „durván megdöbbentőshöz”.

Hogy aztán mégsem így lett, az annak is köszönhető, hogy az „állkeresős” megdöbbenés mellett ennek a könyvnek a középpontjában az elfogadás áll. Nemcsak mások elfogadása, hanem a saját magunké és mindazon eseményé amik olyanná tettek minket, amilyenek vagyunk. Ehhez pedig hatalmas lelkierő kell.

Ez a kötet pedig nem más, mint Matthew Quick Bocsáss meg, Leonard Peacock-ja. A főszereplőnk ( ahogy az már a címből is kiderült) Leonard Peacock egy első ránézésre meglehetősen átlagos és talán magányos fiú. Az ő szemszögéből ismerhetjük meg korántsem mindennapi életét.

Nagyon nem mindennapi és könnyen emészthető történet, kicsit olyan mintha az ember üvegszilánkokat próbálna lenyelni, majd az egészet leöblítené egy jó adag skót whiskyvel.

Vigyázat! Nem szabad depressziós hangulatban, vagy esetleg esős, borult időben nekikezdeni!

Szabadnak szeretnéd érezni magad

Mindenkinek mást jelent a szabadság. De van egy sok ember életében jelen lévő és egyszer vigaszt nyújtó, máskor viszont valósággal leszorító tényező a vallás. Távol álljon tőlünk akármilyen vallásellenesség, de ezt akár kimondjuk, akár nem,  így van.

Ezért is adhat Hans Rath Kell egy pszichológus, mondta Isten című könyve még egy kis pluszt, többet az átlagnál. Már maga a cím is felkelti az ember figyelmét, hiszen olyasvalakivel viccel, akivel nagyon sokáig tilos volt, sőt még ma is íratlan szabályként jelen van a mindennapokban. Hát még a történet!

A főszereplő Dr. Jakob Jakobi pszichológus, aki éppen válik feleségétől és adósságai is egyre csak halmozódnak. Egy nap találkozik Abel Baumann-nal, aki azt állítja magáról, hogy ő Isten és jelen állapotában jól jönne neki egy pszichológus. Igen, az egész regény ilyen abszurd, mint amilyennek ennyi alapján tűnik. De talán éppen ezért érzi azt az ember, hogy teljesen önfeledten nevethet, sőt talán még sírhat is az egészen!

Újra gyereknek akarod magad érezni

Van mikor az embert szinte agyonnyomják felnőtt életének terhei. Sokan fordulnak emiatt színezőkhöz, pszichológushoz vagy akár az alkoholhoz, de hogy nektek ne kelljen ezt tenni, ajánlunk egy sokkal kifizetődőbb megoldást. Ez pedig Keri Smith Nyírd ki ezt a naplót-ja. Hacsak nem egy barlangban éltél az elmúlt két évben akkor már biztosan hallottál róla, sőt lehet, hogy már az egész a könyöködön jön ki. De itt a jó hír: még mindig nem késő elkezdeni!

Lehet, hogy elsőre bárgyúnak tűnhet, vagy talán túl gyerekesnek, de ha akár egyszer is eszedbe jutott már, hogy mennyire hiányoznak a sulis technikaórák, amikor ragaszthattál, festhettél, színezhettél, akkor ez a könyv neked való! Ki tudja? Talán még a merészségedet is sikerül felébreszteni!

Önfeledten szórakozni akarsz

Odakint az ég szürke, hideg van, csöpög az eső és mintha soha nem lett volna egyetlenegy tökéletes napod sem? Akkor gyorsan kapd elő Kody Keplinger The DUFF (A pótkerék) című könyvét, ami garantáltan feldob majd. Félreértés ne essék: ebben a könyvben is vannak szomorú pillanatok, de minden egyes ilyen perc tökéletesen ki van egyensúlyozva. Sőt, még túl is van szárnyalva.

A könyv főszereplője Bianca Piper, a szeretnivalóan cinikus lány, aki nagyon is jól megvan két népszerű barátnője mellett. Aztán egy buliban a suli ügyeletes nőcsábásza Wesley Rush felhívja a figyelmét arra, hogy ő a társasága DUFF-ja ( jelentést keresd a könyvben!), elgondolkodtatja a lányt. Otthon is zűrök adódnak, így Bianca-nak figyelemelterelésre van szüksége. Ki máshoz is fordulhatna, mint az őt korábban kigúnyoló Wesley-hez?

Innentől pedig természetesen egyre csak bonyolódnak a szálak. A könyv titkát talán az adja, hogy mindannyian könnyen beleképzelhetjük magunkat Bianca helyébe, eközben pedig könnyesre nevethetjük magunkat a párbeszédeken.

Hozzászólások