Életmód

Tippek a tanuláshoz, hogy biztos sikeresek legyenek a vizsgák!

Szerintem sokan úgy vagyunk, hogy semmi kedvem tanulni, majd egy óra múlva, addig megnézem a facebookot. Á, már 5 óra, jó rendben, akkor ránézek youtube-ra még van egy kis időm. Jé, 6 óra? Még megbeszélem ezt gyorsan face chat-be, esetleg snapchat-en a Józsival, mert az edzésen nem volt idő… és így tovább. Nincs igazam? De biztosan!

A gyereknek a munka a tanulás és ha nem állsz neki időben, akkor elronthatod vele akár az egész életedet, mert te mondjuk mérnök akarsz lenni, de halvány lila gőzöd sincs a matekról. Van ez így és erre sokan akkor jönnek rá, mikor az első félévüket töltik a matematika fakultáción, aztán amint lehetőségül lesz rá, le is adják. De azt is felhozhatnám példának, hogy sokan ki szeretnének menni külföldre dolgozni, de ott ülnek az angol órán és nekem kell lefordítanom a csoportnak magyarra, hogy “Tedd fel a kezed, ha nem írtad meg a fogalmazást.”. Ezt így 11.-ben. Nem tudom, hogy ezen sírni kéne vagy nevetni, mert nem hülyék! Szó sincs róla, ha rá vannak kényszerítve akkor tanulnak, akkor tudnak beszélni angolul, megtudnak oldani egy exponenciális egyenletet és ki tudják számolni a kör Thálesz lópikuláját, HA akarják.

Szóval ezzel a szöveggel szerettelek volna ösztönözni titeket arra, hogy igenis nehéz az utolsó pár év, hiába ez az a korszak, amikor az összes diák úgy megy be az iskolába, hogy ‘Csá tesó, na mi van? Aludjuk végig a napot aztán üssük el a délutánt a legközelebbi kocsmában vagy mit tudom én hol’. Mert a legtöbb helyen ez van, legalább is a fiúk többségénél. Tanulni, tanulni, tanulni mert ez már nagyon beleszámít az érettségibe és nagyon nem mindegy, hogy hova mentek továbbtanulni. Higgyétek el nekem, nem jó évet halasztani azért, mert újra kell vizsgázni, mert nem lett elég a pontod, hiába lett mondjuk 80%-os a magyar érettségid, ha a 11. év végi és a 12. félévi jegyed nem megfelelő.

Így a sok fölösleges szó után íme néhány tipp, hogyan könnyítheted meg magadnak a dolgokat:

1, Legyenek céljaink!

Legelőször is nagyon fontos, hogy tűzd ki magadnak a célt. Nem muszáj azt a szakmát amit űzni szeretnél, elég az év végi jegyek ahogy én csináltam (bár én tudom mi szeretnék lenni). Legegyszerűbben úgy tudod szem előtt tartani a kitűzött pontot, ha nagy felületre (én egy A3-as lapot használtam) írod rá a lényeget és akár ki is dekorálhatod, majd olyan felületre helyezed, amit gyakran látsz. Igen, mint láthatjátok én hiába tudok exponenciális egyenletet és barátait megoldani, attól még nem helyeztem túl nagy lécre a matekot. Bár a mi tanárunknál egy kettes matekos is lazán megcsinálja a hallottak alapján 60%-ra a matek érettségit, szóval nem aggódok. Egyenlőre.

2, Magatoknak tanultok.

Ez eszméletlenül fontos. Szerintem a legtöbben még 5-10. osztályosok vagytok és úgy gondoljátok, na minek tanulni? Fölösleges. Pedig nagyon nem! Itt szerzitek meg az alap műveltségeteket, amit majd a későbbiekben használni fogtok és ezekre építkeztek. Az emberek lenézik a butákat, ezért fogadni mernék mindegyikőtökkel, hogy például a Maradj Talpon! nézése közben mennyien röhögtök, mikor valaki nem tudja egy teljesen alapvető kérdésre a választ. Lehetnétek azok akár ti is, mert nem figyeltek magyar órán.

3, Füzet és notesz!

Nagyon fontos, hogy az órán odafigyeljetek és jegyzeteljetek, mert így sokkal jobban megmarad bennetek, illetve egyszerűbb óra előtt átnézni egy kézzel írt, átlátható papírt/füzetet, mint a tankönyvet. Ha esetleg lemaradtok óra közben, akkor tegyétek félre az írást és a tanárra összpontosítsatok, aztán majd utána kérjétek el egy jó tanuló füzetét (ha ezt olvasod Anett, puszi neked!) és fotózzátok le, másoljátok le. A házinak pedig legyen egy noteszetek, hogy mindent beleírjatok, akár az osztály korcsolyázásának az időpontját is.

4, Rend a lelke mindennek.

Mielőtt leülsz tanulni, rakj rendet magad körül és készítsed oda a szükséges anyagokat, amiket majd használni fogsz. Ezt nincs hova ragozni, sokkal kényelmesebb lesz majd és nem kell közben izegni-mozogni és kotorászni, hogy hova is tettem a körzőmet?

5, Magolás – értelmezés.

Többfajta ember létezik. Van aki egyszerűen bemagolja a dolgokat és van aki olyan – mint például én -, hogy az istenért sem menne belé egy kis tudás anélkül, hogy 89 formából meg nem vizsgálná, mire értelmezi. Nekem például ahhoz, hogy megértsem a matekot le kell rajzolnom (ha alakzatról van szó), különböző színekkel bekarikázgatni, nyilacskákat használni stb, mert meg kell értenem és emellett még vizuális típus is vagyok. Ne sajnáljátok rá az időt és higgyetek nekem, hogy ki fog fizetődni. Nektek még van időtök arra, hogy nekikezdjetek tanulni!

6, Anyag végén összefoglaló készítés.

Ez az, amit én sokszor – szinte soha, nem csinálok, viszont nagyon jó ötletnek tartom. Annak idején, mikor még biológia irányba szerettem volna továbbtanulni gyakran csináltam azt, hogy a fontosabb definíciókat, részeket kiírtam egy papírra és a címszavakat kiemeltem, még fontosabb részeket kihúztam rajta egy másmilyen szövegkiemelővel. Ez baromi hasznos volt, mert így még jobban átpörgettem a dolgokat és utána még csókolgatták is a kezemet, hogy a füzetemet odaadtam tanulni, az összefoglalómat meg puskának másoknak. Mint említettem sajnos leszoktam róla és el is felejtettem volna, ha nem látom meg a hasonló papírokat osztálytársnőmnél a töri témazáró előtt. Tényleg csak ajánlani tudom.

7, PUSKA.

Igaz, nem legális, de rettentő jó dolog. Sokan biztos ismeritek a szituációt. Kis papírfecni, rajta a legeslegfontosabb dolgokkal, esetleg a padra leírni a kulcsszavakat – matekképleteket. Ez miért is szuper? Azért, mert szinten átpörgeted magadban a dolgokat, kimazsolázod a lényeget és hoppá, már bele is csúszott az agyadba a megtanulandó.

8, Tanulj folyamatosan.

Mindig akkor ülj le megcsinálni a leckét, amikor megkaptad, azaz még aznap. Ilyenkor még friss a dolog és könnyebben meg tudod csinálni. Ismerős, mikor a tanár azt mondja, hogy ezt nem lehet megtanulni egy nap alatt, de ti mégis elfogadjátok a kihívást? Ez az, amit ne csináljatok. Ilyenkor minden csak a rövidtávú memóriátokba raktározódik el és bár a dolgozatra tudni fogod, de amellett hogy a későbbiekben gőzötök se lesz róla mit is tanultatok, még a sok kávétól, energiaitaltól kialvatlanok is lesztek.

9, Használj segédanyagot.

A tankönyv sokszor baromi unalmas, ha ingyen tankönyves vagy még csak nem is firkálhatsz bele, néha még az anyag sincs benne rendesen, szóval sok vele a macera. Én leginkább a képen látható diákszótárakat és kis könyveket használom, amiket nemrég vettem, de előfordul, hogy akad itthon valami történelmi forrásokkal ellátott könyv, amiben tök érdekesen van leírva például a pun háború vagy az 1848-49-es forradalom. Ha másért nem, már azért szívesebben fogdossa az ember ezeket, mert nem tankönyv. Egyébként ezek nem csak történelmi témájúak. Akad irodalom és biológia, számítástechnikai, matematikai szakkifejezések és minden amit el tudtok képzelni.

10, Telefon, számítógép le veletek!

A legbiztonságosabb ha ez a két eszköz a lehető legmesszebb van tőletek. Ha olyan kockák vagytok mint én, akkor biztos ismerős lehet, hogy az elején még csak zenét hallgattok a youtube-on, majd végül valahogy a filmeknél lyukadtok ki, később meg már egészen a számítógépig teleportáltatok. Tegyétek el az eszközöket jó messzire, akár a másik szobába (csak ne a fürdőbe, mert úgy jártok mint én, hogy 10 perc múlva VALAKI CSÖRGESSEN MEG, nem találom a telefonom!). Igaz, van aki nem tud csöndben tanulni, de azt is lehet úgy, hogy a telefont/tabletet/mindenlétezőelektromoskütyüt elteszed a kezed ügyéből.

Relaxálás és szünettartás.

Senki sem tud egy helyben ülni órákon keresztül és koncentrálni. Érdemes előtte sportolni, TV-t nézni vagy bármit csinálni, hogy az agyad pihenjen és az egész napos fárasztást, stresszt kitisztítsa belőled. Ugyan ez vonatkozik a tanulás közben is. Tarts pihenőt egy-két tantárgy között. Én például az esti hasizomgyakorlatomat szoktam beiktatni mindig a matek és a többi tantárgy közé (többet foglalkozom vele, mint az összes többivel összesen) egy sorozatrésszel fűszerezve. Szépen átöltözöm melegítőbe, bekapcsolom mondjuk a Flash-t (amiről lesz sorozatajánló a későbbiekben) és a hasizom közben azt nézem, így még nem is tűnik annyira fárasztónak az egész, mert bennem van az ösztönzés, hogyha felülök akkor nézhetem Grant Gustin felettébb helyes mosolyát.

Ti hogyan tanultok?

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?