Kultúra

Tetoválás világszerte

Szinte minden második ember rendelkezik valamilyen tetoválással. Számos okok miatt, van, aki csupán csak menőségből és van, akiknek ezek a motívumok mély jelentést tartalmaznak.

Honnan ered, és mi volt a jelentősége?

A szó maga Thaitiből terjedt el, és mostanra nincs olyan ember, aki ne halott volna róla. Az első feljegyzés Joseph Banks angol természettudós tollából származik. Írásából, megtudhatjuk, hogy régen törzsi jelekként használták.

Nem csak  szép látványt nyújt, de régen társadalmi jelentőséggel bírt. A polinéziaiaknál a tetoválás mintája, valamint annak nagysága társadalmi állás, rang szerint változott. Például az előkelőknél színes tetoválás borítja testük nagy részét, míg a szegényebbekét nem.

Vannak meghatározott, törzsi minták, amik az egyén hovatartozását képezik, ezt általában arcra vagy jól látható helyre festik. Új-Zélandban a halott emberek tiszteletére faragott szobrokra, melyek a sírkőhöz állítanak, az elhalálozott testén szereplő bonyolult tetoválást vésik bele  és nem a személy arcvonásait

Sokunk láthatta már egy börtön viselt emberen, az öt kis pontot, aminek a jelentése a négy fal között egyedül. Régen börtönben készítették a tetoválásokat, ezek általában az elítélt azonosítószámát jelképezték.

A modern világban is egyre elterjedtebbek lettek, de vannak olyan munkahelyek, ahol korlátozva vagy épp egyáltalán nem  engedélyezett a viselésük, ilyen például az ügyvédek, rendőrök vagy éppen a mentősök hivatása. A legkedveltebb női szimbólumok közé tartozik a lepke, szív és a férfiaké, oroszlán, tigris

Hogyan készítik?

A pontozó tetoválásnál a mintát hegyes eszközzel (tűvel) ütik a bőrbe, majd a szúrt pontokkal borított felületet eltávolíthatatlan festékanyaggal dörzsölik be.

Japánban van egy másik eljárási módszer amit Irezumi-nak neveztek el.

Aki ilyet szeretne annak, nagy keresgélésben lesz része, ugyanis a legtöbb tradicionális (és kiváló) művész meglepően visszavonuló, nem reklámozza magát, az ügyfélnek kell őt felkeresnie, ezzel is bizonyítva elszántságát A jövőbeni művész, gyakornokként kezdi és évekig dolgozik egy mester kezei alatt, általában egy fedél alatt is laknak. itt töltött idejében Hosszú, kitartó, és kemény munka vár rá. Tanulását nem rögtön kezdi,  eleinte takarítással, megfigyeléssel, és az eszközök előkészítésével foglalkozik,  valamint csak és kizárólag a saját bőrén gyakorolhat, mielőtt bármilyen klienst elvállalna.

Az irezumit még mindig kézzel készítik, hagyományosan, kis véső-szerű eszközökkel. Roppant fájdalmas eljárásnak veti alá magát az, aki ilyet szeretne.  Irezumit olyat ember tetováltat magára, aki lelki útja során újjá született, a megbánásait hátra hagyva él tovább.

Ha felkeltette az érdeklődésedet és szeretnél a tetoválás eljárásáról kérdezni, de nincs bátorságod, írd le és a következő cikkben minden feltett kérdésre választ kapsz egy tetováló művésztől.

forrás: x x

 

 

Hozzászólások