EgészségÉletmódGasztro

Téli bakancslista

Itt a tél és hamarosan a karácsony is. Persze az évszak nem csak az ünnepekről szól, de a legtöbbünk ezzel párosítja. Viszont a mézeskalács és a karácsonyfa mellett másról is szól ez a három hónap. Pár pontban összeszedtem nektek, mi a legszebb ebben az időszakban és miket érdemes kipróbálni a decembertől február végéig tartó hetekben.

   Téli képek készítése

Ez az időszak a legszebb, ha szerencsések vagyunk. Minden évben alig várom már, hogy lehulljon az első hó és lehetőleg áprilisig el se tűnjön. De valljuk be, ez már sajnos régóta nem így van. Ettól függetlenül nagyon tudok örülni, ha csak egy kicsi is kijut belőle, hiszen ekkor lehet a legszebb fotókat elkészíteni, akár természeti, akár csak bentről kifelé fényképezve. Mindegy, hogyan tartod a kamerát, kizárólag mesés alkotások készülhetnek, hiszen a fehér mindenhez tökéletesen illik.

    Séta

Már az őszi bakancslistában is említettem, de ugyanez érvényes az év ezen szakaszára. Tudom, hogy hűvös van és az embernek elmegy a kedve a sétafikálástól, főként, hogy mire eljutna bárhova is már sötét van. De épp ezt kéne kihasználni. Karácsonyig biztosan minden adott egy fényes esti sétára a városban forraltborral és mézeskaláccsal. Akár egy randit is betervezhettek, íme pár tipp, hogy hova menjetek és mit csináljatok! Ha pedig a természetbe vágyódsz, akkor nem akadályozhat meg egy kis hó vagy szél. Öltözz fel rétegesen, vedd fel a legvastagabb csizmádat és irány a közeli park, erdő vagy bármi, ami elérhető távolságban található. Persze nem javaslok ismeretlen útvonalat, inkább válaszd a megszokott környéket. Könnyen eltévedhetsz, sötét lesz és nem biztos, hogy olyan egyszerűen kikeveredsz az ismeretlenből, mint nyáron.

    Forró csoki, forró tea, forraltbor

…és még sorolhatnám. Minden, ami forralt. Az év ezen szakában bármelyikhez hozzájuthatsz és igazán téli hangulatot kreálhatsz magadnak vele. Akár otthon fogyasztod, akár beülsz egy kávézóba. Mindegy, hiszen egy kis édesség sosem árt és feldobja a kedveteket is. Ha a házi verziót választod, akkor itt egy recept hozzá. A lényeg, hogy jól érezd magad közben és segíts a boldogsághormonjaidnak, amiknek így télen kell egy kis löket néha. Csak egy jó tipp: egy romantikus karácsonyi könyv csak még jobbá teheti az italozást. Ha többet szeretnél tudni a teákról és azok kultúrájáról, akkor a korábbi cikkünkben elolvashatod.

    Lakás díszítés

Számos DIY ötletet találhattok az interneten ezzel kapcsolatban, de ha párosítjátok egy jó kis bevásárlással, legalább a szabad levegőből is szívhattok egy kicsit, ami meg ugye az egészségmegőrzésben segít. A lakás téli díszekbe burkolása szintén az egyik legjobb dolog az évben. A sok-sok égősor, piros-zöld-fehér díszek, illatos gyertyák kellemes hangulatot varázsolnak a lakásba ebben a sötét időszakban. Kreatívkodjatok, ne féljetek használni a fantáziátokat és inkább a hobbi boltban keresgéljetek ötletek után. Ha szeretnétek DIY karácsonyi dekorációs ötleteket, akkor kommentben jelezzétek felém és jövő héten megleplek titeket egy ilyen bejegyzéssel.

    Sütemények

Persze ott van a bejgli és a mézeskalács, de ennél jobb ötleteket találhattok az interneten. Én például minden karácsonykor minimum három féle édességet készítek. Ötleteljetek, próbállkozzatok! Az almának még mindig szezonja van, hiszen egész évben tudtok vásárolni, így fel tudjátok használni egy-egy sütéskor. Használjatok hozzá fahéjat és diót, vagy mogyorót. Meglátjátok, kicsit változatosabb lesz a menü. Mindezt már az őszi lista során említettem, így van még pár tippem ezzel kapcsolatban. Ha még nem untátok meg a bejgliben a mákot, akkor ezt hasznosíthatjátok az ünnepek után, de a muffint sokféle képpen el lehet készíteni. Csak a képzeletetek szab határt. A mézes édességek szezonja most van, illetve ha már végképp nem tudtok mit kitalálni, akkot javaslom a linzert vagy a kinyomós sütiket, amibe szinte csak liszt, margarin, porcukor és tojás kell. Géppel kinyomod és már mehet a sütőbe. Sokáig eláll és tea, kakaó, kávé vagy épp forró csoki mellé tökéletes.

    + 1: Karácsonyi vásár, karácsonyfa

Nem hagyhatjuk ki az év legszebb ünnepét sem. A december csak erről szól és még január elején is lázban égünk. Ekkor érdemes meglátogatni a közeli karácsonyi vásárokat, begyűjteni pár apróságot, kézzel készített tárgyat. Adakozhattok, segíthettek másokon, vagy meglephettek bárkit. Ilyenkor mindenki nagylelkűbb, persze ezt máskor sem ártana megtartani, de csak, ha erre az időszakra válunk jobb emberré, már többet tettünk. A vásárok alkalmával sok esetben iskolákat, kórházakat és betegeket támogathattok. Nézzetek körbe, közben igyatok puncsot és egyetek kürtöskalácsot. Ahogy közeledik a szenteste, menjetek el és nézzetek körbe fák terén is. Sokan tartják károsnak, ha mindenki élő fát vásárol, de ezeket az ünnepre nevelgetik és viszik eladásra. Attól, mert nem vásároljuk meg, ugyanúgy kivágják őket, hiszen őket erre ültették. Persze, ha nem tehetitek meg, hagyjátok meg nyugodtan a műfenyőt, de ne ódzkodjatok az élőtől sem, hiszen az illata, a hangulata és a kinézete sokkal élőbb és jobb, mint a mű társáé.

Remélem segíthettem egy kicsit a télre hangolódásra! Ünnepi ötletekkel még a későbbiekben érkezem, mind ajándékvásárlás, mind sütemények, illetve egyéb apróságok terén. Ha szeretnétek több ünnepi bejegyzést és ötletet, akkor írjatok bátran és amint tehetem, megírom nektek az ehhez kapcsolódó cikkeket.

Forrás: https://static.tumblr.com/
http://orloffjewelers.com/
https://yogadeb.files.wordpress.com/
http://kep.cdn.indexvas.hu/
http://manrepeller-wpengine.netdna-ssl.com/

Hozzászólások