EgészségÉletmódGasztroKultúralifestyleTea és kávéházakUtazás

Teakultúra: Kalandozás az angolok teavilágában

A Teakultúra cikksorozatunk következő részében az angolok teázási szokásaival ismerkedünk meg. Valószínűleg, ha bárki megemlíti a teát, mint italt, azonnal az Egyesült Királyság és a britek jut eszünkbe. Az angolok italkultúrája régre visszanyúlik, hiszen nem véletlenül maradt meg az úgynevezett “ötórai teázás” sem. Ebből a bejegyzésből kiderül, hogy valójában milyen is az igazi angol tea, mennyit isznak belőle a kis sziget lakói?

A tea az 1600-as évek közepén jelent meg a szigetországban. Először csak kávéházakban mutatták be az italt. A honosításért Braganca Katalin felelős, aki II. Károly angol király felesége volt és imádta a teát. Ennek következményeként kedvelték meg annyira az angolok a keveréket. Mára azonban már nem csak a felsőbb rétegek élvezhetik a frissítőt, hanem szinte bárki a világon.

Honnan származik és milyen is valójában az English Breakfast, vagyis az “angol reggeli” teakeverék?

A világ legnépszerűbb fekete tea keverékeit a Himalájában termesztik. A Darjeeling, azaz English Breakfast is innen származik. Tartalmaz assamot, ceyloni és kenyai teát is. A ceyloni adja a könnyű, tiszta fanyar ízt, míg az assam inkább a testes alapot szolgáltatja. Összességében egy robosztus, gazdag aromájű teáról beszélhetünk.

Létezik még Irish és Scottish Breakfast is, amelyek szintén erős fekete teakeverékek. Emellett a hagyományos fekete teák világába tartozik még az Earl Grey, amelynek hazája Oroszország.

A fekete tea hatóanyagai között van a thein, egyes csersavak, illóolajok és vitaminok. A thein élénkitő hatása tulajdonképpen koffeinként hat az emberre. A központi idegrendszeren keresztül serkenti a vérkeringést és a légzést. Az agy több oxigénhez jut, amely által megnő a szellemi teljesítőképesség. A csersavak nyugtató hatást fejtenek ki a testi-lelki folyamatokra, az illóolajok pedig anyagcsere-élénkítő hatásuk mellet, a teák aromájának alapját is képezik.

Valóban fekete a tea színe?

Sokan hiszik azt, hogy a fekete teának feketének is kell lennie. Ez közel sem így van. Valójában ugyanis sárgás színű a főzet, amely egy kis zöldes árnyalattal is rendelkezik. A fekete teának van egy jellegzetes piszkosnak látszó külseje, a nevéből adódóan az íze pedig elég kesernyés. Ismertetőjegye továbbá, hogy kortyonként változik az íze, hiszen az első korty keserű, a későbbiekben viszont már inkább keserédes.

Mik a fekete tea egészségügyi hatásai?

A britek azért is isszák előszeretettel az English Breakfast, illetve a hasonló fekete teakeverékeket, mivel igen pozitív egészségügyi hatásai vannak. Hasonlóan a zöld változathoz, magas az antioxidáns tartalma, így szerepet játszik a daganatos megbetegedések megelőzésében. Egyes kutatások szerint a rendszeres fogyasztása ráadásul csökkenti a cukorbetegség, a szívinfarktus és a vesekő kialakulásának kockázatát. Fogyasztása a koffeintartalom miatt csak mértékkel ajánlott!

Afternoon tea for two

Miként készül helyesen az angol tea?

A briteknél sokan szertartásként kezelik a tea elkészítését. Első körben előkészítik a tűzhelyet, kimérik a megfelelő mennyiségű vizet, amelyet felforralnak. A tealeveleket egy teáskannába teszik, szigorúan a lohogó víz előtt! Miután elkészült, ráöntik a keverékre, majd 2-5 percig ázni hagyják. A tejet csak ez után teszik bele, már aki azzal szereti. Miután a tea elérte a kellő erősséget, a csésze fölé egy szűrőt helyeznek, hogy a levelek a kannában maradjanak. A végső italt a már említett tejjel, citrommal és cukorral felturbózzák fel. Az igazi teakedvelők viszont mindenféle ízesítés nélkül fogyasztják.

Mennyi teát isznak az angolok?

2012-ben egy felmérésből derült ki, hogy egy nap 165 millió csésze teát isznak meg a szigetországban. Így hiába is aggódnak annyira az angolok, hogy kevesebb figyelmet kap az ital, a felmérés bizonyította, hogy egy ideig még biztosan nem fog eltűnni a britek teája.

Ti szeretitek a teát? Melyik fajtát fogyasztjátok legszívesebben? 

Hozzászólások