Könyvek

Szurovecz Kitti – A kisemmizett angyal

Az írónő neve sokszor szembejött már velem a könyvesboltokban, de valahogy sose vett rá a lélek, hogy elolvassam az írásait. Viszont amikor az Athenaeum Kiadó megjelenő regényei között is szerepelt legújabb kötetével, A kisemmizett angyallal, úgy döntöttem itt az idő, olvassuk el!

Már önmagában a regény témája is figyelemre méltó volt, ami nem más, mint a prostitúció. Ez egy igen komoly témakör, arról nem is beszélve, hogy konkrétan tabutémának számít, ezért igen meglepett az elején, már a prológusban is a tájszólás, ami már az első oldalon komolytalanná tette számomra a regényt. Felvont szemöldökkel olvastam, azon agyalva, hogy ez tetszeni fog-e nekem, megéri-e továbbolvasni és ezt nagyon sokáig így is gondoltam a könyv során. Mégis szinte egy este alatt végigolvastam. És hogy miért? Ez egy nagyon jó kérdés, amit még egyenlőre ezen sorok gépelése közben sem tudnék megmondani.

,,Ha az ember életben akar maradni, olykor kénytelen félretenni az elveit. A túlélési ösztön mindent felülír…”

A történet szerint Panna, a tizenhat éves gimnáziumi tanuló haragszik édesanyjára, aki megcsalta férjét és hódolóját, már édesapja távozása utáni napon meghívja magukhoz. Panna természetesen ezen olyan szinten felháborodik, hogy elhatározza az éjszakát új barátjánál fogja tölteni, aki hat évvel idősebb nála. Az iskola végeztével fel is keresi a fiút – férfit -, akit nagy meglepetéssel ér a lány érkezése. Egy kis együtt töltött idő után Panna tanulni kezd, rejtegetve tankönyvét, ugyanis koráról hazudott Dávidnak, így ő azt hiszi, már betöltötte a tizennyolcat. Az idilli pillanatnak két behajtó vet véget, kiderül ugyanis, hogy Panka szerelme Dávid, egy Oszkár nevű embernek nem kis pénzzel tartozik. Mivel a fiú nem tud fizetni, Panka lesz a fizetség. A lány így kerül egy Budapesti épület alagsorába, összezárva egy cigánylánnyal, akiről kiderül, hogy prostituált.

A két fiatal sorsát váltott szemszögben követhetjük nyomon. Panka, a budapesti születésű, jómódú családból származó lányét, akit imád a családja, és a nyírségből származó szintén tizenhat éves cigánylányét, Emíliáét, aki szegény körülmények között élt, három testvérrel és két szülővel, akikre nem számíthatott. Találkozásukkor kiderül, Mia prostituált, és a Pankát elrabló személyek őket futtatják, valamint, hogy Pankával is ezt tervezik. A lányok hamarosan összebarátkoznak és Mia elhatározza, nem hagyja, hogy Panka is az ő sorsára jusson, így kiszabadítja. A történet pedig innentől kezd érdekessé válni.

Megismerkedhetünk a bűnszervezettel, ami nem csak a prostitúció, hanem az emberkereskedelem körül is forog, a droggal és a nevelőotthonok szörnyűségeivel is. Azzal, hogy a társadalom nem fordít elég figyelmet a kiskorúak prostitúciójára, konkrétan nem vesznek tudomást róla és ez nagyon nagy probléma.

,,Nehéz olyan problémát megoldani, amelynek a létezését sem ismerjük el.

A két lány találkozása nagyon sokmindenre rávilágít. Megmutatja nekünk, hogy az emberek mennyire elítélhetnek valakit pusztán a származása vagy a börszíne miatt, de még a foglalkozása miatt is. Megtanít minket az elfogadás fontosságáról és ösztönöz, hogy igenis figyeljünk oda arra, hogy mi van körülöttünk. Mert igenis megeshet az, hogy mi kerülünk olyan helyzetbe, mint itt a lányok. Bárki kerülhet nevelőotthonba, bárki eshet a prostitúció áldozatává, bárki lehet szegény és gazdag. Nyissuk ki a szemünket és ha tudunk, segítsünk azoknak, akik bajba jutnak. Ez a könyv tanított, és olyan sokmindent mond nekünk, olyan fontos dolgokról szól, hogy ezt mindenkinek el kell olvasnia.

Nagyon sok jó érv szól amellett, hogy miért volt jó a könyv. Itt vannak például a fentebb említett témák, de a karakterek is zseniálisan voltak megalkotva. Említésre méltó Panka édesanyja, aki egy percig sem volt szimpatikus, aggódása és lánya iránti szeretete miatt viszont nagyon érdekes és összetett figura volt. Oszkár és bandája, élen Burekkel mind-mind izgalmasak voltak. Zoltán bá’ a nevelőben pedig kifejezetten taszító volt. Panna és Emília karaktere nagyon szépen fel volt építve, hihetőek voltak az érzéseik, mégha néha Panna Mia utáni vágyódása furcsa is volt. Mindent elhittem velük kapcsolatban, hiszen az írónő mindent elkövetett annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebben szólaljanak meg mind a másik, mind a saját szemszögükben. Viszont pontosan ez az, ami miatt nem tetszett sokáig a könyv. Bár roppant izgalmas volt a cselekmény, végig pörgés volt, jöttek az izgalmasabbnál izgalmasabb, nehezebbnél nehezebb jelenetek, ahol némelyiknél – például a szombat esti foglalkozásnál – erősen küszködtem azért, hogy ne tegyem le a könyvet, mégis a könyv feléig szoknom kellett a tájszólást.

,,Nincsen másom, csak a testem, ezért azt kell használnom. Oda kell adnom. Használatra. Lélek nélkül. Azt elteszem máshová, mint mán annyiszor.”

Egy könyvtől elvárom, hogy szépen legyen fogalmazva, alaposan át legyenek gondolva a mondatok, igényes legyen, és még sorolhatnám, de itt jöttek a szóismétlések, az oszt’ és tásai kifejezések, amik taszítottak. Ezeket a tájszavakat, szlengeket, kifejezéseket, amik a mai fiatalabb korosztályra jellemzőek, nem tartottam sem könyvhöz méltónak, sem pedig a témához valónak. Viszont ahogy haladtunk előre a cselekményben, nagyon lassan kezdtem megszokni és rájöttem, hogy igazándiból így hiteles a történet. Hiszen hogy szólaljon meg egy roma? Hogy mutassa be Szurovecz Kitti a gazdag budapesti lány és a Cserkeszbokorról érkező cigánylány különbségét, ha nem a beszédstílusán át?

Nagyon izgalmas olvasmány és talán, így a cikk vége felé közeledve, átgondolva a dolgokat, megvilágosodtam, miért is sikerült olyan hamar végeznem ezzel a regénnyel. Panna által megismerkedhettünk azzal, hogy miken megy keresztül egy fiatal lány, egy család, ha a szülők elválnak. Emília pedig bemutatja azt, milyen szegénységben élni, hogy mi mindent meg nem teszünk a családunkért, hogy ők jobb sorsot kaphassanak. És azt is megtudhattuk, hogy helytől, nemtől, származástól, szegénységtől vagy gazdagságtól függetlenül, bárki a prostitúció áldozatává válhat.

Rengeteg megrendítő dolgot olvashattunk A kisemmizett angyalban, és van, amit még most sem sikerült feldolgoznom. Egyszerű, de nagyon nagyon komoly mű, amit szívem szerint egyszerre olvastatnék el minden gyermekkel, aki betöltötte a tizenötöt, és egyszerre nem adnék oda bárkinek. Ehhez a regényhez érettnek kell lenni és fel kell rá készülni. Megrázó és felkavaró, amiről nehéz beszélni. Talán azért, mert annyira realisztikus.

Imádtam és utáltam egyszerre. Lehetséges ez?

A recenziós példányért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

borítókép forrása: x

http://www.ahmagazin.com/konyvek/kiadok/a/athenaeum/holch-gabor-ez-%e2%80%8ba-varos-egy-tavoli-bolygo/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?