Könyvek

Szöges Emese – Lókötők és hazugok

Szöges Emese Lókötők és hazugok című könyve tavaly jelent meg a Colorcom Kiadó  gondozásában. Már a borító is rendkívül igényes és szép, de a történet is legalább ennyire magával ragadó.

A logika órákon gyakran előkerül a lókötők és hazugok szigete. Különböző állítások igazságtartalmának vizsgálatára szolgál, az egyetemen ezeket mindenféle ábrával próbáltuk megfejteni. Amikor először találkoztam ezzel a regénnyel, rögtön erre a szigetre asszociáltam, a történet is ezen gondolatmenetből indul ki. Adott egy világ, ahol nem lehet eldönteni, mi igaz, és mi hamis. Adott egy hercegnő, akit elrabolnak, és egy zsivány fiú, akitől az élet egyetlen pillanat alatt mindentől megfosztott. Johanna és Timar történetét követhetjük nyomon tehát, tele rengeteg gyönyörű leírással és izgalommal.

Azonban olvasás közben sem tudtam elvonatkoztatni a híres logikapéldától. A szöveg szerkezete az oldalak múlásával egyre összetettebb lesz, egyre jobban oda kell rá figyelni, játszik az aggyal, a gondolatokkal, amelynek két eredménye lehet: vagy teljesen magába szippant, vagy eltántorít az olvasástól. Engem magába szippantott, hiszen mindamellett, hogy képes volt teljesen átmozgatni az agytekervényeimet, a szöveg maga is legalább olyan gyönyörű, mint a borító, Szöges Emese rendkívülien bánik a szavakkal, már-már szépirodalmi magaslatokba emelve a regényt.

A Lókötők és hazugok további nagy erénye, hogy számos kurrens társadalmi témát lebegtet meg úgy, hogy a célközönsége – a könyv a young adult és a new adult határán mozog – is tökéletesen megértse, átérezze.  Olyan központi témái vannak, mint a barátság, a bizalom, amelynek egy ilyen bizonytalan világban különösen nagy jelentősége van. A karakterek jól kidolgozottak, a történet is igényes, nem válik sehol didaktikussá, és mindvégig koherens marad, a stílusa és a nyelvezete pedig figyelemre méltó – és ez az írónő első regénye.

Összességében én mindenképpen ajánlom a Lókötők és hazugok című regényt. Itt-ott olvasgatva láttam, hogy sokan nehezebben tudtak azonosulni a történettel az E/3 szemszög és a hosszú leírások miatt, de néha pont egy ilyen regényre van szükség ahhoz, hogy egy kicsit meditáljunk olvasás közben. Mindamellett persze, hogy egy újabb kalandos élménnyel leszünk gazdagabbak.

 

 

http://www.ahmagazin.com/konyvek/j-k-smith-kaosz-%E2%80%8Ba-kobon/

Hozzászólások