Szívek Szállodája, avagy Stars Hallow élete

Eredeti nevén Gilmore Girls címen indult el a sorozat, az akkor még WB nevezetű csatornán az ezredforduló idején. 2000. október 5-én mutatták be az első epizódot, ami megalapozott hét év mókát és drámát. Nagyjából így lehet leírni a sorozatot, hiszen a Gilmore-lányok éveken át szállították nekünk az erősebbnél erősebb epizódokat.

A történet kezdetekor Lorelai Gilmore (Lauren Graham) 32 éves anyuka, aki egyedül neveli a szinte tökéletes 16 éves lányát (Alexis Bledel). Bizony, korán megszülte és ennek ára is volt. Gazdag szüleitől elmenekült, Rory apja (David Sutcliffe) ritkán vesz részt a lánya életében, de így is tökéletesen megéltek ők ketten. Olyannyira, hogy legjobb barátok voltak, a sok vita és nézeteltérés ellenére is.

Forrás: http://www.starity.hu/

Az első szezon alatt a fiatal lánynak kapcsolata lesz Dean-nel (Jared Padalecki), aki akkor még élete szerelme volt, később az ő életük is bonyolódik. De ne szaladjunk ennyire előre. Ekkor még minden rendben volt és komolyabb drámákban sem volt részünk. Lorelai nevelte a lányát, pénzt kért a szüleitől, hogy Rory magániskolába járhasson és ekkor kezdődtek el azok a bizonyos péntek esti vacsorák, ami után már sosem szabadultak meg a nagyszülőktől.

A további évadban már Lor-nak is lett párja, hiszen összejött a lánya egyik tanárával, akivel majdnem össze is házasodtak. Ekkor került össze Rory és Jess (Milo Ventimiglia), Luke – a kávézó tulajdonosa, ahova a csajok mindig jártak – unokaöccse. Második barátként össze kellett szednie persze egy rosszabb srácot is, de szerintem végül Jess mellett kellett volna kikötnie, ahogy az majdnem meg is történt. Persze időközben bekavart még Logan (Matt Czuchry) is, akihez szintén majdnem hozzáment, de végül az utolsó részben nemet szavazott neki.

Ahogy haladtunk a szezonokkal és teltek az évek, úgy lett Roryból egy komolyabb és művelt lány, aki nem találja a helyét a világban. Bár egyetemre ment és lediplomázott, láthattuk, hogy még így sem tudta, hogyan tovább. Így volt ez az édesanyjával is, hiszen Lorelai is számos pasit elfogyasztott, de végül mindig Luke mellett kötött ki, akivel kicsit több volt már a dráma a kelleténél, főleg a férfi 12 éves lányának megjelenésekor (Vanessa Marano).

Tehát voltak ám itt hibák dögivel, de még így is azt tudom mondani, hogy mindenképp ajánlom bárkinek, aki egy feelgood sorozatra vágyik egy imádnivaló várossal és annál is jobban felkarolt színészekkel. Hiszen nem csak a Lorelai lányok és a pasijaik voltak jelen. De nem ám! A városban annyi jó figura volt, hogy néha nem tudta az ember egy-egy rendezvény során, mit is nézzen? Ott volt a mi kis polgármesterünk, Taylor, aki Luke-al annyi humoros jelenetet szállított a képernyőkre, hogy ember nincs a talpán, aki mindet fel tudná sorolni. Attól függetlenül, hogy egy undok és akadékoskodó ember is Taylor, néha látni véltem benne az akaratot, hogy ő valóban a városért cselekszik, mégha kicsit szokatlan módon is.

Rajta kívül ott volt még Kirk, az ezermester, vagy minek is hívjam? De komolyan! Volt már postás, eladó, cukrász, zöldséges, pék, tényleg fogalmam sincs, mibe nem kóstolt bele a hét év alatt, de imádtam. Mindenhol ott volt és akadékoskodott. A kedvenc pillanatom mindenképp a táncmaraton megnyerése és az azutáni rész volt a trófeával.
Persze nem hagynám ki Gypsyt, Babette, Miss Patty vagy akár Michel karakterét sem, de ők inkább csak mellékszereplőként voltak jelen.

Forrás: http://www.starity.hu/

Amit még nem említettem, az a barát kategória. A lányoknál számos ember volt ide sorolható. Például Sookie, aki Lorelai bizalmasa és barátja volt, szinte örök életében. Együtt sírtak és nevettek, megnyitották a Szitakötő szállót, amit végül ketten vezettek. Rory életében inkább Lane és Paris voltak, akiket a listára írnék, bár utóbbi csak jóval később került a kalapba. Lane-t kiskorától kezdve a legjobb barátjának tekintette és imádtam, mikor kisegítette a lányt a hülyeségeivel, mint a CD-k eldugása és hasonlók. Lane édesanyja eléggé vallásos és szigorú volt, így ott is történtek dolgok egy idő elteltével, mikor Mrs. Kim rájött a lány titkaira. Lane férjhez ment, gyereket szült, addig Rorynak nem jött össze ez a család dolog. Még Paris összeházasodott Doyle-al! (Igaz, azt már csak a sorozat folytatásában tudtuk meg.)

Ha nem csak a karaktereket nézzük, akkor elmondhatom, hogy mind a színészek, mind a történet és mind a helyszínek elnyerték a tetszésemet és sajnálom, hogy azóta sem találtam hasonló sorozatot, ami így lekötött volna és tökéletes lenne egy nyári délutános maratonra. (Bár a Hart of Dixie majdnem megugrotta a lécet. Azt is bátran ajánlom!)

Összesítve tehát azt mondhatom, hogy Amy-Sherman Palladino egy remek sorozatot hozott össze és nagyon sajnálom, hogy az utolsó szezon nem az ő nevéhez fűződik. Tudniillik, úgy szerette volna befejezni a szériát, hogy Rory bejelenti, hogy terhes és vége. Ez ölelte volna körbe az egész történetet, hiszen az anyja is korán lett állapotos. De sajnos mindez nem valósulhatott meg, ami nem csak azért történt, mert átvették tőle a sorozatot, hanem azért is, mert hirtelen kaszálták el. (Amit máig nem értek, hiszen remek nézettsége volt még az utolsó évadban is!)

Aki esetleg még mindig olvassa ezt a „kis szösszenetet”, annak elmesélek egy spolieresebb dolgot is ezzel kapcsolatban. Ugye tavaly, 2016-ban egy négy részes 8. szezont hoztak össze a Netflix-xel karöltve, bár ez már tíz évvel később játszódik, ezért is volt érdekes a felvetés, hogy megvalósítsák ezt a „Rory terhes”- dolgot. 32 évesen már nem hangzik durván, ha valaki állapotos. Nemde? Még akkor sem, ha azt sem tudja, ki az apja babának? Belegondolva – és persze az előzményeket ismervén – Logan az apa és Jess mellett kötne ki végül. Ez a leglogikusabb és mindenki szerint így is történne. De ki tudja? Lehet, hogy hamarosan erre is sor kerül, hiszen folyamatosan jönnek a hírek, miszerint további évszakos részeket készítenének a rajongók számára. Szerintetek megérné? Néznétek tovább a történetet?

Hozzászólások