Könyvek

Szénási Krisztina – Kacskaringó

Nyáron inkább könnyed olvasmányokat keresünk, amelyeket élvezhetünk akár a zajos vízparton is. Szénási Krisztina Kacskaringó című regénye kitűnő választás lehet, mert ugyan egy meglehetősen komoly témáról, a kapunyitási pánikról szól, egy igazán szórakoztató csajos történet. A fiatal felnőttek útkeresését bemutató könyv 2020 szeptemberében jelent meg az Erawan Könyvkiadónál.

A Kacskaringó középpontjában a frissdiplomás Lili áll, aki készül belevetni magát a nagybetűs életbe. Barátnőihez hasonlóan neki is nagy álmai vannak, de nem mer kiállni magáért, mindig csak mások jólétével foglalkozik. Az önállóság felé vezető út rögös, és váratlan akadályokat tartogat a lányok számára. Párkapcsolati hullámvasút, mamahotel, estébe nyúló munkanapok, pályaelhagyás, külföldi élet. Mind-mind csak egy vékony szelete a fiatal felnőttkori életnek.

Lili sokáig csak sodródik az eseményekkel, és maga sem tudja, merre halad a karrierje és a magánélete. Néhány meglepő fordulat viszont arra készteti, hogy szembenézzen önmagával és a félelmeivel, avagy megküzdjön a kapunyitási pánikkal.

A könyv szerkezeti felépítése kissé szokatlan, de ötletes.

Olvashatunk egy prológust, ami érdekes módon nem a múltba kalauzol el minket, hanem a jövőbe, pontosabban nyolc évvel későbbre. Ez a néhány oldal előrevetíti, hogy Lilire komoly változások várnak az útkeresés során. Az írónő továbbá nem egyszerűen fejezetekre, hanem évekre osztotta a történetet. A diplomaosztón ismerjük meg a lányokat, majd egészen harminc éves korukig követhetjük végig a sorsukat. A Kacskaringó jelen időben íródott, ami számomra kezdetben zavaró volt, de ez már csak ízlés kérdése. Amint beindulnak az események, olyan, mintha mi magunk is Lili barátai lennénk.

Na, de ki az a Prickl Liliána?

Ez egy nagyon jó kérdés, mert erre maga a főszereplő sem tudná megmondani a választ. Kommunikáció- és médiatudomány szakon szerzett diplomát, és egy könyvkiadónál szeretne dolgozni. Ritka, de most abszolút magamra ismertem. Lili ezzel a céllal vág bele a felnőtt életbe, de hamar kiábrándul. Egyetlen szakmai tapasztalata az antikváriumi diákmunka, így nem kapkodnak érte a vállalatok. Sok állástalan fiatalhoz hasonlóan ő is a mamahotelben reked, ahol folyamatosan hallgatja, hogy bezzeg mások mennyivel előrébb tartanak.

A barátnők, avagy sorstársak a mély vízben

Lilinek öt közeli barátnője van: Vivien, Sári, Márti, Orsi és Évi. Együtt jártak egyetemre, és azt gondolták, egy diplomával a kezükben lehetőségek tárháza nyílik meg előttük. Sári ambiciózus és megállíthatatlan, így állást kap egy multinál, ahol korábban gyakornokként dolgozott. Márti tanítani kezd egy középiskolában. Vivi megmássza a televízió szamárlétráját. Évi a családi belsőépítész cégben dolgozik. Orsi és Lili viszont kétségbeesnek, hogy velük mégis mi lesz. Nagy álmaik vannak, amiket nem akarnak feladni, de valahogy el kell indítani a karrierjüket.

Mit is jelent valójában a kapunyitási pánik?

A Kacskaringó egy hihetetlenül életszerű történet. Bár az Y generáció útkereséséről szól, Z generációs fiatalként is ugyanezekkel a nehézségekkel találjuk szemben magunkat. Félünk az ismeretlentől, az egyetem utáni élettől, de sikeresek és boldogok szeretnénk lenni. Nem bízunk önmagunkban, amikor látjuk, hogy mások sokkal előrébb tartanak az életben. Biztos velünk van a gond, ugye?

Lili alacsony önértékeléssel rendelkezik, így sosem mer nemet mondani másoknak. Mindent megtesz a munkahelyén, eltűri a főnöke bunkó stílusát, és közeleg a kiégéshez. Nincs elég bátorsága ahhoz sem, hogy figyelmeztesse az egyik barátnőjét az intő jelekre, amikor pont erre lenne szükség.

Mérgező kapcsolatok, szétszéledő baráti társaság, rögös karrier

A Kacskaringó olyan fontos témákat is megjelenít, amelyekről ritkán beszélünk. Olvashatunk mérgező, sőt bántalmazó kapcsolatól, ami sajnos sokkal általánosabb probléma, mint gondolnánk. Állandóan megjelennek azok a társadalmi és családi elvárások, amelyek a fiatal felnőttekre nehezednek: Van valakid? Ugye lassan összeházasodtok? Mikor lesz gyerek? Hogy áll a karriered? Igazán elköltözhetnél már! Persze a baráti társaság sem olyan, mint régen. Különböző irányba halad a lányok élete, és egyre kevesebb idejük van egymásra.

A borító alapján teljesen mást vártam.

A kötet megjelenése engem leginkább egy 2000-es évekbeli, klisékkel teli lányregényre emlékeztet. Egy könnyed, romantikus történethez szerintem jobban passzolna ez a borító. Az sem egyértelmű, hogy a középpontban álló Lili mellett melyik két lány látható. A lila háttér és a betűtípus viszont tetszik, egy kreatívabb illusztrációval szerintem az összkép is jobb lenne.

A Kacskaringó tökéletesen bemutatja, milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy fiatal nőnek a 21. században.

Szénási Krisztina regényének legnagyobb erőssége, hogy olvasás közben biztosan legalább egyszer azt érezzük, hogy rólunk szól a történet. Lehet, hogy Lili személyében ismertek magatokra, de akár egy mellékszereplővel is azonosulhattok. Mindenki volt fiatal, pályakezdő, kilátástalan és elveszett, vagy éppen felhőtlenül boldog a váratlan sikere miatt. A Kacskaringó mint cím értelmezhető a fiatalkori útkeresés metaforájaként, de egy konkrétabb jelentést is találhatunk olvasás közben. Nagyon ajánlom nektek ezt a könyvet, ha éppen tanácstalan pályakezdőként meredtek a jövőbe, vagy csak szeretnétek egyet nosztalgiázni.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Rachel Hawkins – School Spirits – Kísértetsuli

Hozzászólások