EgészségSport

Szabadtéri játékok gyermekeknek

A jó idő úton van, csak lassan, nagyon lassan ér ide. Viszont amint megérkezik, használjuk ki! Szakítsuk el a gyerekeket a virtuális világtól, és mutassuk meg nekik a szabadban való játék szórakozásban gazdag oldalát. Számtalan előnye van ha a lurkó nem a kütyüjét nyomkodja, hanem a játszótéren, udvaron mókázik. Rengeteg energiáját felszabadíthatja, és a jó idő előrehaladtával a nap jótékony hatásait is élvezheti. Alvás időhöz közeledve, már altatni sem kell a kicsit, mert a kiadós  friss levegő megteszi helyettünk.

Személy szerint imádtam, és még mindig imádok a szabadban játszani. Most összeszedtem gyerekkorom kedvenc szabadidős tevékenységeit, amik jobbak a szobában ücsörgős erőszakos játékok játszása helyett.

Bújócska

Az egész család játszhatja, nem kell várni míg valamelyik veszít és a konzolt átadja. Sőt, minél többen vagyunk, annál jobb. Sok változata ismert, de talán az ipi-apacs a legkedveltebb.

Macskabölcső

Két ember szükséges hozzá. Nadrággumival a rugalmassága miatt, de annak hiányában madzaggal játszható. A játék mindig a kereszt vagy kezdés figurából indul ki, majd a játékosok felváltva ujjaikkal leszedik társuk kezéről a fonalat újabb és újabb formákat hozva létre. A játék a kiinduló állapot visszatértével ér véget. Az alábbi linken megnézhetitek angol nyelven, hogy miről is van szó.

Gumizás

 

A gumi használatunkra lehet ebben a játékban is. Minimum 3 játékos szükséges hozzá. Két ember megáll egymással szemben úgy, hogy a összekötött gumi a bokájukon átérjen. Különböző pályák vannak, például boka, lábszár, térd. Ebben a sorrendben. Rontásig megy, ha valaki hibázik jön a következő.

Lufi megtartás

Többen is játszhatják. Minden gyerek kap, egy felfújt lufit. A játék célja a lufi levegőben való tartása. Kétféle képen lehet: kezünkkel ütögetve, vagy ami kicsit nehezebb, fújva. Akinek leesett az kiesett.

Cicázás

Három gyerek kell hozzá. Két játékos egymással szemben állva dobálja a labdát, a harmadik pedig kettőjük között igyekszik megszerezni azt.

Kelj fel, Jancsi!

A játékosok az indulóvonalnál állnak, míg valaki az érkező vonalnál, háttal a többieknek, és elkezdi a kérdezést:
Kelj fel, Jancsi!
– Hány órára?
– Öt bolhaugrásra.
A vezető bármilyen számot mondhat a tízes számkörből, majd megnevezi a mozdulatformát is, és ugyancsak háttal állva annyit számol hangosan, ahány mozdulatot kért. A számolás befejeztével hirtelen hátrafordul, és akit még mozogni lát, azt visszaküldi a kiindulási pontra. Amíg a vezető háttal áll, addig a játékosok annyi és olyan mozdulattal haladnak előre, amennyit és amilyent a vezető megjelölt. Az nyer aki megérinti a háttal álló vállát.

„Adj király katonát”

Személyes kedvencem.

Feláll a két csapat egymással szemben. Aztán az egyik csapat elkezdi a mondókát:

Adj, király, katonát! 

-Nem adunk!-válaszolja erre az ellenséges oldal

-Ha nem adtok, szakítunk!

-Szakíts ha bírsz!-jön a válasz

Ekkor a csapatból kiválasztott ember nekirohan az ellenség láncának és ennek két következménye lehetséges:

  1. Sikerül áttörni a falat és a két gyerek (akit átszakított a játékos) közül kiválasztja az egyiket és átviszi a saját csapatába.
  2. Ha nem sikerül átszakítani, a szakító áll át abba a csapatba, amit megtámadott! Ezután ugyanezt teszi a másik csapat is.

Ez még addig folytatódik, amíg az egyik csapatban már csak egy fő marad

 

Neked mi volt a kedvenc kinti játékod? Mivel játszik most a gyereked ha itt a jó idő?

Hozzászólások