Könyvek

Stephen King – Az írásról – Értekezés a mesterségről

Közel két évvel ezelőtt magyarul is újra elérhetővé vált Stephen King nagy népszerűségnek örvendő írástechnikai könyve. Az írásról először 2005-ben jelent meg Bihari György fordításában, és a második kiadás elkészültéig csak rendkívül magas áron lehetett hozzájutni egy-egy használt példányhoz. A magyar fordítás változatlan, viszont az Európa Kiadó egy modernebb és kellemesebb külsővel ruházta fel a könyvet. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy vajon mit tud mondani a horror királya az írás mesterségéről, tartsatok velünk ebben a cikkben!

1999-ben Stephen Kinget a délutáni sétája során elütötte egy kisteherautó, és életveszélyes sérüléseket szenvedett. Szerencsére és az olvasók örömére a népszerű író sikeresen felépült a baleset után. A lábadozása idején fejezte be a két évvel korábban elkezdett, majd félbehagyott önéletrajzi és írástechnikai könyvét. Az írásról című kötet első részéből megtudhatjuk, hogyan vált az elutasító üzeneteket halmozó kisfiúból világhírű szerzővé.

A könyv második felében Stephen King bevezeti az olvasókat a kreatív írás rejtelmeibe. A szakmai ismereteket személyes és világirodalmi példákkal színesíti, amelyek megmutatják, valójában hogyan is zajlik az alkotás folyamata. A horror királya a tőle megszokott lendületes stílusban és humorral átszőve osztja meg a gondolatokat a novella- és regényírás mesterségéről.

Az életrajz és az írástechnika nem különül el élesen egymástól.

Az írásról című könyv tematikus egységekre tagolódik, azonban az életrajzi elemek az írástechnikáról szóló fejezetekben is megjelennek. Nagyjából 120 oldalon keresztül olvashatunk Stephen King gyermekkoráról, családi és anyagi helyzetéről, alkohol- és drogproblémáiról, valamint arról, hogyan segített neki az írás és az olvasás szeretete átvészelni a nehéz időszakokat. Gyakorlatilag az önéletrajzi fejezetek is az írás köré szerveződnek, hiszen nyomon követhetjük, hogyan jut el egy kisfiú a történetek másolásától az eredeti ötletek megvalósításáig.

Az írástechnikai egységekben pedig fontos szerepet kap Stephen King felesége, aki egyben a szerző első olvasója és fő támasza. Érdekesség, hogy Tabithával egy egyetemi írószemináriumon ismerkedtek meg egymással. Emellett bepillantást nyerhetünk King olyan sikeres és népszerű alkotásainak születésébe, mint például a Carrie, a Cujo vagy a Tortúra. Azt is megosztja az olvasókkal, hogy milyen körülmények között írta az egyes történeteket.

Mit tanulhatunk meg az írásról?

Az írásról második felében az olyan már-már közhelynek számító tanácsok mellett, hogy egy igazán jó író sokat olvas, értékes ismeretekkel gazdagodunk. Stephen King többek között körüljárja a tehetség és a tanulható készségek kérdéskörét, rávilágít az eredeti ötletek nélkülözhetetlenségére, illetve a bátorság és a kitartás fontosságára. Továbbá személyes és világirodalmi példákkal alátámasztja, hogy miért is kell egy írónak folyamatosan bővítenie a szókincsét, vagy éppen ismernie a nyelvtan és a stilisztika eszköztárát.

Gyakorlati példákat és rendhagyó javaslatokat is kapunk.

Stephen King az 1408 című novelláján keresztül bemutatja a szerkesztés folyamatát is. Emellett pár rendhagyó javaslatot is kapunk, miszerint az írótanfolyamokat feleslegesnek tartja, mert az íráshoz kell egy alapvető tehetség, amit nem lehet tanulni. Azt tanácsolja, hogy ne pazaroljunk sok időt a cselekmény tervezésére, hanem csak írjuk a történetet. King végül egy könyvlistát is mutat nekünk, amelyen a meghatározó olvasmányélményei szerepelnek.

Az új borító letisztultabb és kellemesebb megjelenésű!

Az Európa Kiadó egy új borítót választott Az írásról második kiadásához, amelyen egy határozottan előnyösebb képet láthatunk a szerzőről, mint a korábbi változaton. Ez a borító letisztultabb és kellemesebb megjelenést kölcsönöz a könyvnek, az élénksárga betűk pedig biztosan megragadják a figyelmünket.

Stephen King rajongóinak és a kreatív írás iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan olvasmány!

Az írásról érdekes és szórakoztató olvasmány lehet Stephen King rajongóinak, hiszen bepillantást nyerhetnek a szerző életébe és néhány regényének születésébe is. Ha pedig inkább az írástechnikai iránt érdeklődtök, akkor biztosan hasznos tippekkel és új ismeretekkel gazdagodhattok. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy ez a könyv több mint 20 évvel ezelőtt jelent meg, azóta pedig sokat változott a könyvkiadás világa. Emellett az amerikai könyvpiac és az angol nyelv sajátoságai nem feltétlenül segítenek egy magyar szerzőnek.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Alan Rickman – Őrülten, ​mélyen

 

Hozzászólások