Könyvek

Stella Albright – Miután visszajöttél

Idén nyáron, június 22-én érkezik a könyvesboltok polcaira Stella Albright Búcsúszimfónia-duett sorozatának második része, a Miután visszajöttél. Akárcsak elődje, ez a regény is egy érzelmekkel telített, fordulatos alkotás, amelyen bőven akad gondolkodni való.

Mi történt az előző könyvben?

Stella Albright Miután elmentél című regényében Harmony-t ismerhetjük meg, akit fiatal kora ellenére már most súlyos terhek értek. Még hétéves korában balesetett szenvedett, aminek következtében súlyosan megsérült. Apja, aki híres rock zenész, nem tudta feldolgozni azt a veszteséget, hogy bár megmenekült egy szem lánya, de ezzel együtt elveszítette élete párját, akit még önmagánál is jobban szeretett. A férfi depresszióba süllyedt, majd megbetegedett és a lapok szerint elhunyt. Harmony ezáltal Franciaországból a nagyszüleihez került Amerikába.

Idő közben Harmony tehetséges hegedűssé nőtte ki magát. Sosem tudta feldolgoznia a múltat, viszont sikerült barátokat szereznie mi több, a párkapcsolati világban is megtapasztalhatta magát, hiszen találkozott az elbűvölő és jóképű Hayden Pryce-al. A fiú rajongott érte, egészen addig, míg rá nem jött, hogy Harmony nem mindenben mondta el neki az igazat és titkolózott előtte. Mindezek után még a lány édesapja is felbukkant, akinek halottnak kellett volna lennie, és magával akarta vinni Franciaországba.

A Miután visszajöttél sokkal érzelemdúsabb kötet.

Míg az írónő első könyve arra szolgált, hogy megismerjük Harmony szörnyű balesetét és feldolgozza annak következményeit, addig a Miután visszajöttél egy teljesen más hangvételű könyv. Harmony apja visszatért lányához, akit magával akart vinni. Ő azonban érthető okokból nem tud mit kezdeni a helyzettel és bár vele tart Franciaországba, egyáltalán nem boldog. Kiragadják őt a mindennapi életéből és visszautazik szülőhazájába, ahol már minden ismeretlen számára. A nyelv, a kultúra és az emberek is. Számtalan új hatás éri, aminek köszönhetően lázadni kezd apja ellen, akire jogosan dühös. Vajon sikerül rendezniük viszonyukat és kiderül, hogy az édesapja miért hitette el a rajongókkal és a saját lányával is azt, hogy halott?

Ahogyan haladtam előre a kötetben, rájöttem, hogy bár teljesen jogos az, amit Harmony érez, teljes mértékben meg tudom érteni az édesapját is. Hozott pár hibás döntést és rosszul viselkedett a lányával, ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy akárcsak Harmony-t, úgy őt is súlyos veszteség érte. Ennek a feldolgozásakor viszont nem volt senki olyan, aki igazán mellette tudott volna lenni és segítette volna őt a mindennapokban, hogy testileg-lelkileg helyt tudjon állni mind az apaságban, mind pedig az életben. Ez egy nagyon nehéz feladat és nem lehet őt elítélni amiatt, amit tett.

Mind az apja, mind pedig Harmony által beleláthatunk abba, milyen az, mikor elveszítünk valakit. Milyen érzések kavarognak egy felnőtt emberben, mikor elveszíti egy szerelmét. Milyen az, amikor egy tinédzser veszíti el azt. Milyen az, amikor gyógyszerektől függ az életed, és amikor kilátástalannak tűnnek a dolgok. Fájdalmas, ugyanakkor nehéz kérdések, amikre itt Harmony velünk együtt keresi a választ.

Ebben a részben az apa-lánya viszonyé a főszerep.

A Miután visszajöttél című könyvnek a fő szála tehát az apa-lánya kapcsolat, amely nagyon szépen és alaposan van felépítve. A viszontlátás kellemetlen – ugyanakkor boldog – érzésétől kezdve, a nehézségeken és szépségeken át egészen a szeretetig mindent bemutat Harmony-n és az édesapján keresztül. Nagyon tetszett benne, hogy nem finomkodott, és részletesen bemutatta a lázadó lányt és a bűntudatos apát, mindenféle szépítés nélkül. Harmony-ban teljesen magamra ismertem a tekintetben, hogy bár szavaival – vagy éppen tetteivel – akarja büntetni a másikat, mégis ott van benne a lelkiismeretfurdalás és a sajnálat azért, amiért ezt megtette. Ettől pedig igazán őszintének tűntek a sorai.

– Dehogynem – folytatja gondolkozás nélkül –, én pontosan értem, miről van szó. Szereted – hangzik a határozott válasza.
– A szeretet pedig egy olyan különös dolog, ami minden hibát elnéz a másiknak.

Az édesapja visszatérése mellett Harmony-nak azzal is meg kellett küzdenie, hogy feldolgozza azt, hogy Hayden szakított vele. A lány nem érti a miértjét, hogy mit tehetett, ami miatt a fiú elhagyta őt, hiszen valljuk be, mindketten követtek el hibákat, ennek ellenére ahogyan Harmony, úgy mi is láttuk, hogy ezek mind orvosolhatók. Vajon sikerül neki túllépnie rajta? Vagy lehetséges lenne, hogy a kettejük közötti vonzalom túléli Amerika és Franciaország közötti távolságot?

Fordulatokban gazdag, elgondolkodtató mű.

Habár a könyv témája nehéz, mégse mondanám egy megterhelő olvasmánynak. A történések gyorsan követik egymást, cselekményben gazdag és a maga módján laza. Ez pedig könnyűvé és gyorssá teszi az olvasást. Persze azért az írónőre már előző kötetben is jellemző hosszabb, már-már lírai monológok továbbra is megmaradtak, így aki ezt szerette az előzményben, az most sem fog csalódni.

Aki olvasta a Búcsúszimfónia-duett első részét, az a második kötetben sem fog csalódni. Harmony lassan, de biztosan feltárja múltjának még elveszett darabjait és szépen lassan minden a helyére kerül. A lány sorsa nem volt gondtalan, ugyanakkor nagyon tanulságos és érzelmekkel teli, amelyből minden ember tanulhat. Ha mást nem, akkor a megbocsájtást biztosan.

Az előolvasási lehetőségért köszönet az Álomgyár Kiadónak és az írónőnek!

Karády Anna – A füredi gyermek

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?