Könyvek

Steigervald Krisztián – Generációk harca a figyelemért

Ha már éreztétek úgy, hogy a nálatok fiatalabbak vagy éppen idősebbek számotokra érthetetlenül viselkednek, akkor valószínűleg generációs különbségekkel találkoztatok. Steigervald Krisztián legújabb könyve a figyelem kérdéskörét állítja a középpontba, és megpróbálja áthidalni a generációk közötti szakadékot. A Generációk harca a figyelemért című ismeretterjesztő kötet 2023 májusában jelent meg a Partvonal Kiadó gondozásában.

Vajon kinek mit jelent a figyelem? Milyen szokások, családi szabályok és hagyományok alapján döntjük el, hogy mire figyelünk a hétköznapokban? Milyen hatást gyakorol a figyelmünkre és a koncentrációs képességünkre a digitalizáció? Miért van sok figyelemzavaros gyerek és felnőtt a társadalmunkban? Egyáltalán tudunk még önmagunkra vagy másokra figyelni a 21. század végtelen információáradatában?

Steigervald Krisztián könyvében közérthetően mutatja be, hogy mit jelent a figyelem az egyes generációk számára. A szerző érdekes kutatásokkal, személyes példákkal és elgondolkodtató illusztrációkkal színesíti a kötetet. Kommunikációs, pszichológiai, mentálhigiénés, illetve pedagógiai szempontok segítségével ismerhetjük meg az egyes generációk értékrendjét, emberi kapcsolatait és tartalomfogyasztási szokásait.

A Generációk harca előző része nélkül is olvashatjuk ezt a könyvet.

A közgazdászként és coachként egyaránt aktív Steigervald Krisztián elsőként ismertette meg a magyar olvasókkal a generációk közötti kommunikációs különbségeket. A Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? című társadalomtudományi kötet 2020-ban jelent meg, és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Ezt követte idén a figyelemről és figyelmetlenségről szóló folytatás, amely önállóan is olvasható, mert a szerző az első fejezetekben felvázolja a generációkutatás alapjait.

A könyv három nagyobb tematikus egységre tagolódik.

A Generációk harca a figyelemért rövid, gördülékeny fejezetekből áll, amelyek három nagyobb tematikus egységbe tömörülnek. A Generációzás 2.0 című részben a szerző bevezet minket a generációk rejtelmeibe, miközben felhívja a figyelmünket az eltérő korszakokban született és felnőtt emberek radikálisan változó életkörülményeire és sajátos értékrendszerére. A figyelem című második egységből megtudhatjuk, hogyan alakult ki a figyelmetlenség kultúrája, valamint milyen következményekkel járhat a személyes interakciók csökkenése. Végül a Tanult képességeink című részben Steigervald Krisztián rámutat arra, hogy mennyiben más a Z és az alfa generáció gyermekkori valósága, mint a korábbi generációké.

Lássuk, hogy miben különböznek az egyes generációk!

A szerző számtalan témával foglalkozik, így a teljesség igénye nélkül szeretném összegyűjteni nektek azokat a területeket, amelyekről eltérően gondolkodnak az egyes generációk tagjai. Először is részletesen olvashatunk arról, hogy milyen szerepet játszik az online tér az életünkben. Míg a 20. században született emberek számára még a rádió és a televízió újdonság volt, addig a Z és alfa generációs fiatalok valódi digitális bennszülöttek, hiszen az internet, a közösségi média és az okoseszközök kezdetektől fogva rendelkezésükre állnak. A különböző médiahasználati készségek és kommunikációs módok gyakran konfliktushoz vezetnek a generációk között.

Rengeteg különbséget felfedezhetünk abban is, hogyan viszonyulnak az egyes generációk az emberi kapcsolatokhoz, milyen eszközöket alkalmaznak a gyermeknevelés során, sőt egyáltalán milyen tempóban élik a mindennapjaikat. Más szerepet tölt be a mai fiatalok életében a munka és a tanulás, mint a korábbi generációk esetében. A figyelem, a türelem és a memória is átértékelődött, hiszen az online térben bármit bármikor megkereshetünk és elérhetünk.

Egy letisztult borítót és elgondolkodtató illusztrációkat kaptunk.

A Partvonal Kiadó egy letisztult stílusú borítót választott a könyvhöz, amely illeszkedik a Generációk harca előző részéhez. A borítón egy hagyományos és egy digitális ujjlenyomatot láthatunk, így rögtön szembesülünk az egyes generációk eltérő tapasztalataival. A kötetben elgondolkodtató illusztrációkat is találunk, amelyek szemléltetik a különbségeket.

A Generációk harca a figyelemért egy tanulságos és szórakoztató olvasmány, amely segít megérteni az emberi viselkedést.

Steigervald Krisztián könyvét bátran ajánlom nektek, ha foglalkoztatnak titeket a generációs különbségek, vagy éppen értetlenül álltok egy családtag, barát, munkatárs vagy egy ismerős viselkedése előtt. A Generációk harca a figyelemért gördülékenyen olvasható, főleg a fejezetek elején szereplő szórakoztató példáknak és a rövid egységeknek köszönhetően. A kötet legnagyobb tanulsága pedig az, hogy egyik generáció sem rosszabb a másiknál, csak más életkörülmények között szocializálódtak.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Az utolsó szeánsz

Hozzászólások