Könyvek

Stian Skald – A ​lelkek kútja

Folytatódik Stian Skald kalandregénye, Az elveszett Aranyváros keresése! A történet A lelkek kútja címen folytatódik, ahol Maugis és társai immár átkeltek a mágikus kapun, megtalálva az Aranyvárost, amely nem pont olyan, mint amilyennek képzelték.

A cselekmény ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész véget ért. Hőseink Maugis, Farun, Northas és Seldoran átlépik a mágikus kaput, ezzel Avalantiából egy teljesen másik világba, Mulmirianba kerülve, ahol tudatlanul folytatják kalandozásaikat. Az oly régóta várt találkozás az Aranyvárossal azonban nem úgy alakul, mint ahogyan ők azt remélték, a fényes birodalom helyett ugyanis csak a romok fogadják őket. Na meg a furcsa, hüllőszerű lények, amik a föld alá kergetik a kalandorokat, ezzel egy teljesen új környezetbe csöppenve.

A föld alatt ugyanis olyan lények élnek, amikkel még nem találkoztak, ezért számtalan meglepetés éri  őket. A varázslótanoncnak és társaiknak pedig rá kell jönniük, nem lesz olyan egyszerű megtalálni a hazafelé vezető utat, hiszen a portál, amin keresztül jöttek, egyre messzebb kerül tőlük. Vajon mi lett az Aranyvárossal? Hova lettek a lakói? Na és hőseink visszatérhetnek valaha Avalantiába?

Nagyon szeretem az ilyen stílusú fantasy regényeket, pontosan ezért sajnáltam ugyan azt, amit mint az előző résznél is, hogy rövid. A kötet mindössze 160 oldal, így azt éreztem, hogy mire felvettem a fonalat és beleéltem magam az amúgy izgalmas történetbe, vége lett. Mert hogy A lelkek kútja egy jó fantasy regény, nekem legalább is nagyon tetszik.

Izgalmas lények, jó vonalvezetés és érdekes világ jellemzi.

Akárcsak az előző résznél, Stian Skald új lényeket tár elénk a kötet során, amik egytől egyig izgalmasak. Találkozhatunk itt ezekkel a hüllőszerű lényekkel és a föld alatt élő gnómokkal, illetve trogloditákkal is, akik nem egyedüli lakói a földalatti népségnek. Érdekes és figyelemfelkeltő teremtmények, akikről nagyon örültem volna, ha bővebb információt kapunk, hogy mégis kik, mik ők pontosan és hogyan kerültek oda. Mert oké, nem vagyunk teljesen tudatlanok, de bőven lehetett volna még fokozni a háttértudást.

Pörgősebb cselekmény, jelentős karakterfejlődés!

Viszont arra nem lehet panasz, hogy a karakterek hogyan fejlődtek nemcsak A lelkek kútjában, hanem a sorozat során is. Sokkal többet kaptunk ugyanis ebben a részben Maugisból, így lehetőségünk nyílt jobban megismerni a varázslótanoncot, akinek most leginkább az érzései és a lelki világa került előtérbe. Kifejezetten örültem annak is, hogy néma útitársuk, Farun is kicsit nagyobb szerepet kapott, aminek köszönhetően még humorosabb is lett a kötet.

A befejezés izgalmas és meglepően csavarosra sikeredett, ráadásul kapunk egy hatalmas függővéget, ezért gyanítható, hogy érkezni fog legalább egy harmadik rész is. Stain Skald második kötete talán még jobbra is sikerült mint az első, úgyhogy nagyon remélem sok kérdést meg fog válaszolni a folytatás és egy kicsit hosszabb lesz, hogy nagyobb élvezethez jussanak olvasói!

Aki szívesen ismerkedne a fantasy könyvekkel, esetleg egy olyan olvasmányra vágyik, amit pár óra alatt le lehet darálni, A lelkek kútja, illetve annak első része Az elveszett Aranyváros keresése jó választás lehet. Igazság szerint a második rész is olvasható önmagában, én mégis azt javaslom kezdjétek az Aranyváros keresésével, hogy teljesebb képet kapjatok. Mert bár Maugis visszaemlékszik a kötet elején, mégis vannak olyan információk, amik kimaradnak, emiatt pedig homályos lehet egy-két kép.

A recenziós példányért köszönet a szerzőnek!

Jennie Fields – Sorshasadás

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?