Sorozatok

Sorozatajánló: Megnéztük a Ms. Marvelt

A Ms. Marvel egy amerikai televíziós minisorozat, amelyet Bisha K. Ali készített a Disney+ streaming szolgáltatás számára. Ez egy újabb szuperhősös sorozat, amelyben Kamala Khan karakterét ismerhetjük meg, mint Ms. Marvel. A fiatal szuperhős először egy Marvel kapitány képregényben tűnt fel még 2013-ban, majd úgy gondolták, hogy ezt sorozatra viszik.

Hogy miről szól a Ms. Marvel?

A június 8-án megjelent Ms. Marvel története szerint Kamala (Iman Vellani) egy pakisztáni-amerikai tinédzser New Jersey-ből, aki egy napon ráébred, hogy olyan képességek birtokában van, mint az alakváltoztatás vagy az anyagmanipuláció. Amikor egy különleges karkötőre tesz szert, minden megváltozik körülötte és az élete is fenekestől felfordul. A karkötő olyan erőt ad neki, amit mások meg akarnak kaparintani, így azonnal bele is csöppen a hősök életének céljába, meg kell menteni a világot és természetesen a szeretteit.

A Ms. Marvelt egy hat epizódos minisorozatnak szánták, ezen részek alatt több szereplő is helyet kap. Közöttük természetesen akad olyan is, aki szupererővel rendelkezik és nem csak a gonosz szereplőkre értjük ezt. Megismerhetjük továbbá Kamala legjobb barátait, valamint családját.

Pár érdekesség a sorozatról

  • A vasember volt az első Marvel Cinematic Universe (továbbiakban MCU) film és 2008-ban jelent meg. A Ms. Marvel pedig az első film vagy tévésorozat, amely egy olyan karakteren alapul, aki fiatalabb, mint maga az MCU.
  • Ez az első olyan projekt, amiben a főszereplőnek nincs semmilyen korábbi színészi tapasztalata.
  • Kamala Khan az első muszlim női hős karakter.
  • A képregényekben Khan nem mástól, mint Carol Danverstől örökli Ms. Marvel köpenyét, aki természetesen ugyanaz a Marvel kapitány lett, akit Brie Larson alakít.
  • Kamala ruháján a Ms. Marvel logó S betűje az arab “mim” szóból ered, ez pedig végül a jelmez szimbólumává válik.

Hogy milyen volt a Ms. Marvel?

A sorozatban rengeteg pakisztáni, iszlám vagy muszlim utalást kapunk. Megismerhetjük a kultúrájukat, hogy ők hogyan élnek, milyen a vallásuk, hogyan öltözködhetnek és a többi. Szerintünk ez nagyon szép dolog, hogy ezzel is foglalkoznak. Emellett szerepet kapnak a tini drámák, az anya-lánya kapcsolat vagy akár olyan kemény témába is belenyúlnak, mint India felosztása. Ezek miatt is lehet különleges a sorozat. Továbbá a kameramunkát kell megdicsérnünk és a képek ötletes felhasználását. Például nagyon tetszett, amikor Kamala és Bruno (Matt Lintz) közti hangulatjelekkel teli beszélgetése az üzletek neonfényein és átkelőin keresztül váltak láthatóvá, ez igazán kreatív húzás volt. Az ilyen dolgok, valamint azok, amelyek a furcsa vagy humor alapú pillanatokra épülnek, olyan könnyedséget és ragyogó esztétikát kölcsönöznek az MCU-nak, amely az utóbbi időben meglehetősen hiányzott.

Kamala tehát egy szerethető karakter lett, akire sokunk emlékezni fog, de lehet, hogy a nagyobb Marvel rajongói közeg elfelejti majd, hiszen nem egy Vasemberrel találkozhatunk, aki mindenki kedvence. 

A Ms. Marvelt talán a Szuperhőst nevelek sorozathoz tudnánk hasonlítani, ami inkább családi közegben találja majd meg a helyét. Jó szórakozást nyújt kicsiknek és a felnőtt társadalom egy részének. A sorozat egyébként pozitív kritikákat kapott, különösen kreatív vizuális stílusa és Vellani teljesítménye miatt. Dicsérték továbbá, hogy a muszlimokat, a pakisztániakat nem rossz színben tüntették fel, mint a legtöbb filmekben. Amit nem szerettek, az a Kamala erejének a megváltoztatása, a képregényekben sokkal fényesebb, színesebb volt és nem ennyire visszafogott.

Valószínűleg még sokszor láthatjuk majd ezt a különleges lányt, ugyanis várhatóan feltűnik majd a Marvel Kapitány folytatásában és a The Marvels-ben.

Nektek, hogyan tetszett a sorozat?

Hozzászólások