Sorozatok

Sorozatajánló: Megnéztük a Holdlovag című sorozatot

A Moon Knight, azaz a Holdlovag idén márciusban jelent meg a Disney+ kínálatában. A sorozat igazi felüdülés volt a Marvel Univerzum rajongói számára, hiszen egy teljesen új világot ismerhettünk meg. A karaktert Doug Moench író és Don Perlin művész alkotta és a Marvel Comics által kiadott amerikai képregényekben 1975. augusztusban láthattunk először.

A Holdlovag sorozatként 2022. március 30-tól vált elérhetővé. A történet főszereplője Oscar Isaac, aki egy Steven Grant nevű egyént, egy szelíd modorú ajándékbolt-alkalmazottat követ nyomon. Steven rájön, hogy disszociatív identitászavara van és egy testben él egy Marc Spector nevű zsoldossal. Így kerülnek halálos összetűzésbe Egyiptom hatalmas istenei között. A képregényekben a karakter folyamatosan küzd azzal a személyiséggel, aki az adott pillanatban uralkodik és közben szuperképességekre tesz szert, amikor Khonshu egyiptomi holdisten irányítása alatt áll és ezáltal felveheti Holdlovag köpenyét.

A hat epizódból álló sorozat az első olyan alkotás, amelyben nem szerepelnek korábban ismert karakterek. Emiatt a rajongók kissé csalódottak lettek, hiszen korábban több animációs mesében is feltűnt Holdlovag. Szerintünk, úgy lett volna tökéletes, ha behoznak egy-egy Marvel szuperhőst.

Véleményünk a Holdlovag sorozatról

A történet felvázolása remek volt, minden részt egyre izgalmasabb epizód követte. Megismerhettük Steven karakterét, majd Marcot, aztán Khonshut és a további isteneket is. Oscar Isaac, mint színész remekül alakított a sorozatban, bár a nézők szerint Rami Malek lett volna a legjobb választás a főszerepre, valószínűleg az előző szerepei miatt. Mi viszont úgy gondoljuk, hogy Oscar tökéletesen rácáfolt erre.

Hogy miért volt Oscar Isaac szuper választás a szerepre? Először is azért, mert elolvasta Robert B. Oxnam egyik visszaemlékezését „A Fractured Mind”, hogy jobban megértse karaktere disszociatív identitászavarát (más néven DID). Robert egy kínai tudós, aki terápia révén megtanulta, hogy az eszméletvesztés, a depresszió és az alkoholizmus (amelyek sújtották őt) 11 különböző személyiséget hozott ki belőle. Kutatásai során Oscar megtudta, hogy a DID-t túlnyomórészt hosszan tartó bántalmazás okozza, amely gyermekkorban kezdődik. Másodszor pedig nem egyszerű eljátszani több karaktert, de neki nagyon jól sikerült ezen személyiségek megformálása és jót tett neki az, hogy elolvasta azt a tanulmányt!

A további főbb karakterek, színészek is szuperek voltak. Az istenek ábrázolása szintén egy olyan pont volt, ami elképesztően jól sikerült, kellőképp volt félelmetes vagy segítőkész, attól függően, hogy melyik Istenről volt szó.

Az emberi kapzsiság és hatalomvágy megjelenítése, valamint a hívők fanatikus bemutatása miatt úgy gondoljuk, hogy mondanivalóval is rendelkezik, még akkor is, ha fantasyról beszélünk. Vannak benne vicces jelenetek, de a horrorisztikusabb, véresebb részletektől sem ijedtek meg. A tükrök használata zseniálisan lett megoldva, a Holdlovag fénypontja volt szerintünk.

A sorozatot tehát mi nagyon szerettük. A végére pedig minden a helyére kerül, de nem kapunk teljes lezárást, ami arra adhat okot, hogy Oscar Isaac újra felöltheti a későbbiekben Holdlovag karakterét. Erről azonban még nincsenek információink. Jelenleg annyit tudunk, hogy egy évadra szerződött le, így megeshet az is, hogy nem lesz folytatása vagy új színészt választanak.

Érdekességek a sorozattal kapcsolatban

  1. Tudtátok, hogy valójában az Egyiptomban játszódó jelenetek mindegyikét Magyarországon forgatták? Mohamed Diab rendező egy interjúban elárulta, hogy az engedélyek megszerzésének nehézségei miatt helyezték át hazánkba a munkálatokat. Pontosabban Budapesten és Szentendrén vették fel a részeket, de további helyszínként megemlítette még az angliai Pinewood Studiost; a jordániai Wadi Rumbant; valamint Atlantát és Los Angelest.
  2. Mivel a Holdlovag az egyiptomi mitológiáról szól és Egyiptommal kapcsolatos a cselekménye, a szereplők is ilyen származásúak.
  3. A bemutatott QR-kódok valóban működnek okostelefonnal beolvasva. Átirányítanak a hivatalos Marvel weboldalra, ahol a legújabb epizódhoz kapcsolódó Moon Knight képregények ingyenes online száma olvasható.
  4. Marc Spector Moon Knight öltönyén hieroglifák vannak a nadrágon, amelyen ez állt: “Kelj fel és élj újra, mint a bosszú ökle, Holdlovagom.”
  5. A félhold jelvényen Khonshu nevének hieroglifái vannak.
  6. Holdlovagot egyébként sokszor Batmanhez hasonlították. Végülis az egyik karakter tulajdonságai valóban olyanok, mint ami Bruce Waynenek és a Denevérembernek van.
  7. A befejező rész egyiptomi látványelemeket tartalmaz, mint például a gízai piramisok és a kairói torony.
  8. Oscar nagyon szereti a képregényeket, sőt, gyűjtötte is őket, de soha nem hallott Moon Knightról.

Összességében a Holdlovag sorozatról

Elképesztően jó karakterválasztás volt Oscar Isaac a szerepre, nagyon jól alakított, a történetszál felvezetése is remekül össze lett rakva. Mindenre választ kaptunk, amire az első évadban kérdésként feltehettünk volna, de úgy érezzük, hogy még sok mindent ki lehet hozni ebből a karakterből, így várjuk a második évadot!

Hozzászólások