Sorozatok

Sorozatajánló: Food Wars

A Food Wars minden bizonnyal jogosan indulna a legizgalmasabb főzős anime címért. Nem csak hihetetlenül látványos és kreatív ételeket mutat be, de az egyes párbajok szinte vérre menő küzdelmekké fajulnak. Szinte nehéz elhinni, hogy ilyen lebilincselő is lehet a főzés.

A történet a tizenöt éves Yukihira Somáról szól, akinek az az álma, hogy egyszer ő is profi szakáccsá váljon, akárcsak az apja, ezért már gyerekkora óta mellette segédkezik. Ám a terve, hogy az iskola befejeztével ott maradjon a családi étteremben, hogy tovább tanulja a mesterséget, hamarosan dugába dől, mikor apja bejelenti, hogy külföldre megy dolgozni, őt pedig beíratja Japán elit főzőiskolájába, amit mindössze a diákok 10%-a végez el. Szerencsére Soma soha nem rettent meg lehetetlennek látszó feladatoktól, így a magas elvárások sem rémítik el. Persze nem telik el sok idő, míg barátokra és riválisokra lel és kezdetét veszik a mindent eldöntő shokugekik, vagyis főzőpárbajok.

Yukihira karaktere beleillik a szokásos pozitív, nyílt szívű, eltökélt anime főhősök sorába, ami könnyen bosszantóvá is válhatna, ám az írók megtalálták az ideális egyensúlyt. A lelkesedése, ami néha már megszállottságba hajlik, soha nem válik idegesítővé, inkább inspirálólag hat és öröm nézni végtelen kísérletezéseit a konyhában. Főleg azért, mivel Yukihira a többi diákkal ellentétben nem vett részt az alapozó főzőkurzusokon, hanem a kissé excentrikus, de kétségkívül tehetséges apjától leste el a fortélyokat, így szabadon főz, anélkül, hogy hagyományok kötnék meg a kezét. És bár nem rendelkezik különösebb tehetséggel, újra és újra bebizonyítja, a kemény munka meghozza a gyümölcsét.

A mellékszereplőkre sem lehet panasz, sok színes egyéniséggel ismerkedhetünk is, akik szinte mind rendelkeznek valamilyen specialitással. Van, aki a francia konyha szakértője és precíz, elegáns főzési stílusa leginkább egy zongorakoncertre emlékeztet, más a gyógynövényekre, a füstölésre vagy éppen a büdös alapanyagokra specializálódik és hatalmas fekete üstjében rotyogtatja a hátborzongató, de ellenállhatatlan főzeteit. Tényleg minden megtalálható a molekuláris gasztronómián át egészen a legegyszerűbb házi kosztig, így igen széles a paletta.

Persze nem mehetünk el szó nélkül az ételek mellett sem, elvégre ugyanolyan, ha nem fontosabb szereppel bírnak, mint maguk a riválisok. Mindegyik fogást olyan aprólékos műgonddal rajzoltak meg, hogy lehetetlen ellenállni nekik és szinte biztos, hogy nem egyszer fogunk hozni magunknak némi harapnivalót az anime nézése közben. A manga megírásában egyébként egy japán szakács is részt vett, így valós ételeket, technikákat ismerhetünk meg a sorozatban, amiket a rajongók előszeretettel szoktak rekreálni.

Ám a 2015 óta vetített sorozat lassan a végéhez ér, április 11-én indult el az új évad, ami a Crunchyroll oldalán feliratosan tekinthető meg. A manga utolsó sztoriszálát kezdi el, a BLUE-t, ám azt még nem tudni, hogy az animét azután is folytatni fogják-e, illetve, hogy mennyire tervezik a készítők követni a manga befejezését. A lezárás ugyanis nagy csalódást okozott, ami a szűk határidőknek és a szülési szabadságra vonult szakács hiányának is betudható, de még a színvonal esés ellenére is kíváncsian várjuk, hogyan végződik kedvenc szereplőink sorsa.

Összességében egy remekül kivitelezett manga adaptációról van szó, ami nemcsak a gasztronómia szerelmeseinek fog kiváló szórakozást nyújtani. Az izgalmas történet és a szerethető karakter mellett egy csipet humorral, némi akcióval és ecchi elemekkel megfűszerezett sorozatot kapunk, ahol bizony nem babra megy a játék.

Hozzászólások