Sorozatok

Sorozatajánló: Atypical

Olyan gyorsan emésztem a sorozatokat, ahogy csak lehet, hiszen könnyed kikapcsolódást jelentenek két egyetemi feladat között, míg megeszem a kis vacsorámat. Főleg a rövidebb részes, leginkább humoros epizódok azok, amik a legkönnyebben átsuhannak rajtam. Nem csoda, hogy mindig keresem az újat, amit még nem láttam és sikerül megfognia az én kritikus hozzáállásomat.

A TV Time már többször ajánlotta nekem az Atypical című vígjáték drámát, de amint megláttam, hogy a főszereplő egy autista fiú, rögtön hátrahőköltem és inkább kerestem valami mást. Sosem volt a környezetemben még igazán komolyabb betegséggel rendelkező ismerős, ezt pedig megköszönöm az életnek, hiszen az egyik legjobb dolog a világon, amikor tudod, hogy a családod és barátaid mind egészségesek.

Mégis mikor már a Netflix is a trending kategóriában mutogatta nekem az Atypicalt úgy ítéltem meg, meg kell néznem mitől olyan nagy cucc ez a sorozat. Kellemes csalódás volt!

Főszereplőnk Sam végzős gimnazista és ahogy az eddigiek alapján kitalálhattátok, autista. Szerencsére ő még jó helyzetben van, az iskolába járás nem okoz nagy nehézséget, és még munkája is van egy számítástechnikai üzletben. Mondhatni teljesen életet él, az anyja minden aggodalma és fenntartása ellenére. Egy dolog hiányzik csak, egy barátnő. Miután a terapeutája felhívja arra Sam figyelmét, hogy ő is képes lehet a randizásra és egészséges párkapcsolat kiépítésére, a fókusz erre a gondra és megoldás keresésre kerül. Közben persze megismerhetjük a családot és barátokat. Sam húga, Casey igazi kis vagány, remekül mutatja be a tinédzserek lelkivilágát úgy, hogy közben mégse megy el klisé irányba. A szülők kapcsolata, Elsa és Doug képében igazi gyöngyszem, nem igyekszik tökéletes lenni, és nem szeretné propaganda módszerrel bemutatni, hogy családot alapítani csupa móka és kacagás. Zahid, Sam mondhatni legjobb barátja sokak kedvencévé vált az évadok alatt, hiszen különc nőcsábászként rendes emberként kezeli Samet.

forrás: fandomentals.com

Az Atypical egy igazán vicces sorozat, szórakoztató, sokszor szívszaggató és mégis könnyen emészthető. Mivel Sam meséli el az eseményeket, megláthatjuk mi van a fejében és hogyan működnek egy autista gondolatai és érzései. Sokkal könnyebbé teszi számunkra, hogy megértsük és elfogadjuk a spektrumon élő embereket. Ráadásul nem csak őket, de a közelükben élőket is úgymond megfigyelhetjük, milyen kihatással van ez a családjukra és hogyan viszonyulnak hozzájuk a kívülállók.

Nem csak azoknak tudom ajánlani ezt a sorozatot, akiket valamiért érdekel az autizmus, de az ettől teljesen független sorozatrajongóknak is, hiszen rendkívül szórakoztató. Vannak benne igazán vicces pillanatok, egyáltalán nem kevés, de a dráma rajongóknak is ott vannak a nehezebb, sírós jelenetek. Számomra Sam pingvinimádata emelte az epizódok értékét.

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.