Sorozatajánló: A kondom el van vetve

Senkit se ijesszen meg ez a végtelenül bugyuta cím, csak a magyar fordítók nem tudtak mit kezdeni az eredetivel, ami legalább annyira kreatív, mint amennyire A kondom el van vetve idiótán hangzik.

A Suburgatory – Suburb és Purgatory szavakból – aligha lehetne találóbb cím a 2011-ben indult sorozatnak, ha ismerjük a történetét. Nincs benne semmi újítás, mégis sok fantázia szorult az epizódokba.

Az alapkoncepció szerint Tessa (Jane Levy), egy 16 éves tinédzser a szingli apjával, George-dzsal (Jeremy Sisto) él Manhattanben, amikor egy csomag óvszer kerül elő a tini fiókjából. Ahogy a lányos apák reagálni szoktak ilyenkor, George is pánikba esik, aminek következtében egy kertvárosba, Chetswinbe költöznek. Ez nem csoda, hiszen a takaros kertváros az, ami mindenki szerint jót tesz a gyereknek. hatalmas kertes házakban élnek a családok, nagy a biztonság és mindenfelé lebzselnek a gazdagságban. Sikeresen parodizálják ki a fehér, gazdag ember problémáit, nem is beszélve a családanyákról, akik nem dolgoznak, hanem otthon a háztartást vezetik. Egész kultúra épül ezekre az elemekre.

Tessa és George viszont törzsgyökeres városi polgárok, a beilleszkedés egyáltalán nem könnyű a sok fura ember között, ahol sokat adnak a külsőségekre és a szokásokra, nem is beszélve a divatról. A külvárosi lakókat úgy figyelhetjük meg, mint egy külön fajt. Amíg ők teljesen irreálisan viselkednek, addig Tessával sokkal könnyebben tudunk azonosulni, hiszen városi lányként képviseli az átlagos, kissé különc tiniket fejlődő szellemiséggel. Még a különböző érzelmi ingadozásai és gondolatai is helyben vannak. Igazi feministaként sokszor kiáll az elveiért, hiába lóg ki a sorból, mégis követ el hibákat. Ez az, ami reálisabbá teszi őt.

A vígjátéksorozat igazi előnye, hogy saját magát sem veszi komolyan. Olyan környezetbe csöppenünk bele, ahol az összes karakter egy agyrém, ám szórakoztató és szerethető, attól függetlenül, hogy mennyire bután vagy dögként tudnak viselkedni. Kétség kívül még Dalia, az iskola méhkirálynője is a szívünkhöz fog nőni ezalatt a kevés 3 évad alatt.

Sok más sitcomhoz hasonlóan a történet itt is beleesik abba a hibába, hogy szeretne érdekes lenni, fenntartani az érdeklődést, amit a vígjátéksorozatokra jellemtő statikus poénkodás nem ér el. Ám mivel egy nagy változással felborulna a történet alapja, megint nem jutunk sehová. Talán ez az egyik indok, ami miatt a Suburgatory csak három évadot élt meg, hiszen a karakterek elballagásával, az egyetemmel már eltűnt volna a megszokott kertvárosi lidércnyomás.

Tudom ajánlani ezt a sorozatot mindenkinek, főleg a tiniknek. Első ránézésre kritikus szemmel hatalmas hülyeségnek tűnhet, mégis ha belekezdünk, rájöhetünk, hogy egy másodpercét sem érdemes komolyan venni.

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.