Könyvek

Sólyom Anna – Macskabár

Ez a könyvajánló elsősorban a macskakedvelő olvasóknak szól, ahogy arra már a kötet címe is utal. Ugyan a könyv középpontjában egy cicás kávézó áll, valójában ez a történet sokkal többet nyújthat néhány órányi kellemes kikapcsolódásnál. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogyan változtathatja meg egy csapat örökbefogadásra váró macska egy kilátástalan helyzetben lévő személy életet, akkor tartsatok velünk ebben a cikkben!

Sólyom Anna Macskabár című regénye Spanyolországban debütált 2020-ban, ugyanis az írónő Barcelonában él és alkot 2012 óta. A tanulságokkal teli, cicás történet két évvel később vált elérhetővé a magyar olvasóközönség számára Mester Yvonne fordításában, a Partvonal Kiadó jóvoltából.

Nagore hamarosan 40 éves lesz, de úgy érzi, hogy sehol sem tart az életben. A legutóbbi kapcsolata szomorú véget ért, majd otthagyta a munkahelyét, és több mint egy évtized után visszatért Barcelonába. Már az albérletét sem tudja fizetni, de szerencsére egy régi barátja különleges állást talál neki. Yumi felszolgálót keres a Macskabárba, ahol jelenleg hét mentett cica keresi a jövendő otthonát. Sajnos Nagore gyerekkora óta retteg a macskáktól, ezért nem tudja, hogy fogja ellátni a feladatait a kávézóban. A hét macskamester viszont a kezébe adja a boldogság kulcsait. Sokat tanul a cicáktól, akik sorsfordító hatást gyakorolnak Nagore életére.

Mi történik, ha egy macskafóbiás hét cica közé keveredik?

Az első fejezetekben megismerjük Nagorét, aki kilátástalannak érzi a helyzetét, és minél előbb fizető állást kell találnia. Hiába szakképzett és tapasztalt grafikus, egyszerűen sehol sem akarják alkalmazni. Felcsillan számára a remény, amikor az egyik régi barátnője megszervez neki egy interjút a Macskabárban. A frissen nyílt kávézó szinte mindenkit vonz, egyedül Nagorét nem, mert ailurofóbiával küzd. Nem is tudta, hogy ilyesmi létezik, csak a Macskabár tulajdonosa, Yumi szembesítette a problémájával. Ennek ellenére a barátságos japán hölgy ad neki egy esélyt, mert látja rajta, hogy távolságtartóan, de tisztelettel viszonyul a cicákhoz. Nagore még nem is sejti, hogy milyen szemléletformáló utazásban lesz része a Macskabárnak köszönhetően.

A Macskabár sokkal több egy hétköznapi kávézónál.

A macskás kávézók egyre népszerűbbek Magyarországon is, így akár összehasonlíthatjuk a könyvben megismert Macskabárt a környezetünkben lévő lehetőségekkel. Míg legtöbb helyen elsősorban a profitszerzés számít, addig Yumi számára az a legfontosabb, hogy szerető otthont találjon a mentett cicák számára. A nemes cél elérése azonban nem megy olyan könnyen, hiszen gyakran olyan emberek térnek be a kávézóba, akiknek nem lehet saját állatuk.

A Macskabár egy nagyon hangulatos kávézó, ahova valószínűleg bármelyik olvasó szívesen ellátogatna. A könyv olvasásakor megelevenednek előttünk a cicák, érezzük a frissen készült kávé illatát, illetve átjár minket egyfajta nyugalom és békesség, mintha magunk is egyek lennénk a vendégek közül.

A hét macskamestertől minden fejezetben egyre többet tanulhatunk.

A macskafóbiás Nagore minden egyes fejezetben apró lépéseket tesz a fejlődés útján. Elfogadja a helyzetét, megkedveli a cicákat, és új barátokat szerez, sőt még a szerelem is beköszönt az életébe. A romantikus szál szerencsére szépen meghúzódik a háttérben, így Nagore személyiségfejlődése és a négylábúak sorsa áll a középpontban.

Sólyom Anna minden macskának külön személyiséget alkotott, így még érdekesebb nyomon követni a történetüket. A köszönetnyilvánításból azt is megtudhatjuk, hogy Kapucsínó és Sort karakterét az írónő saját macskái, Billy és Sort ihlették. A hét macskamester mindegyikéhez tartozik egy bölcsesség is, amelyet Nagore fogalmaz meg a cicák viselkedése és személyisége alapján.

Nagore sokszínű élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodik a Macskabárban.

Nagore egy fantasztikus új barátra talál Yumi személyében, és elkezdi derűsebben értékelni az életét. Fokozatosan rájön arra, hogy nem baj, ha nem követi a társadalmi elvárásokat, és más dolgok teszik boldoggá, mint az átlag negyven éves nőket. Felismeri, hogy a saját tempójában és a saját elképzelései alapján érdemes haladnia az életben. Megismerkedik egy idős tanárral, Elíasszal, aki a macskákhoz hasonlóan igencsak bölcsnek bizonyul. Nagore életébe nemcsak a cicák és a barátok érkeznek váratlanul, hanem a friss szerelem is.

A gyönyörű borító tökéletesen illik a könyvhöz!

A Macskabár spanyol borítója is nagyon aranyos, de a Partvonal Kiadó egy teljesen új külsőt varázsolt a regénynek. A borítón egy cicát és valószínűleg a főszereplőt láthatjuk egy macskamintás kávéval a kezében. Ez a kép tökéletesen tükrözi a könyv hangulatát. Emellett illusztrációkat is találhatunk a fejezetek elején, illetve a kötet hátuljában, ahol a hétmacskatörvény olvasható. Az aprólékos rajzok Yumi kávézójának lakóit ábrázolják, és a történet szerint ezek Nagore alkotásai.

A Macskabár egy könnyed, mégis elgondolkodtató olvasmány nem csak macskarajongóknak!

Sólyom Anna regénye egy tökéletes komfortolvasmány, így érdemes akár egy nehezebb időszakban is ehhez a történethez fordulni. A Macskabár nemcsak macskarajongóknak szól, hanem bátran ajánlom mindenkinek, aki szeretne kikapcsolódni néhány órára, de szívesen elgondolkodna közben egy kicsit a saját életén is.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Clare Pooley – Rendhagyó szabályok ingázáshoz

 

Hozzászólások