Kultúra

Sisi kultusz

Erzsébet, osztrák császárné és Magyarország királynéjának alakja a mai napig nagy fontossággal bír. Meghatározó személyisége, élete és tragédiája foglalkoztatja a történészeket, de kivívta többek csodálatát is. Sisi kultusza mai napig téma, rendezőket és írókat is megihletett az ő élete. Ezeket ismerhetitek meg a következőkben. 

Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia 1837. december 24-én látta meg a napvilágot, Miksa bajor herceg és Mária Ludovika negyedik gyermekeként. Már kiskorában megmutatkozott, hogy őt nem a fényűzés érdekli, szívesebben volt az állatok társaságában, járta a vidéket, lovagolt. Szeretett úszni, odafigyelt a mozgásra és az étkezésére is. Szépségét igyekezett megőrizni, például eperpakolást készített arcára, de növényi olajokkal illatosított fürdőt is gyakran vett. A kissé szertelen, makacs hercegnőt egy véletlen folytán ismerte meg Ferenc József, aki Sisi nővérével készült volna eljegyzésre. Az ifjú császárnak hamar megtetszett unokahúga és döntött a házasságát illetően. 1854. április 24-én tartották az esküvőt, Bécsben. Sisi azonban hiába szerette férjét, az udvari etikettel nem tudott megbékélni, emellett Zsófia főhercegné, sem könnyítette meg a helyzetét. Börtönnek érezte a kastélyt, lovaglástól tiltva lett és a fő feladata volt trónörököst adni Ausztriának. Sisi a rá nehezedő nyomás miatt gyakran szökött haza, majd később sok időt töltött más kastélyokban vagy Magyarországon. Hazánkat nagyon szerette, kiemelt feladatának érezte országunk sorsát, a nyelvet is elsajátította.

Négy gyermekük született, elsőszülött Zsófia, két éves korában életét vesztette tífuszban, Rudolf, Gizella és Mária Valéria maradtak életben. Sisi-t lánya halála mélyen lesújtotta, miközben a főhercegné mindenáron követelte a gyerekek felügyeleti jogát, úgy vélte a császárné alkalmatlan a nevelésre. Sisi mindvégig harcolt anyósával.

A pár kapcsolata is megromlott, Ferenc József szeretőket tartott, Sisi pedig magányos volt. Rudolf fiúk végül szerelmével öngyilkosságot követett el, amely újra megrázta az amúgy is, magával elégedetlen Erzsébetet.

Utolsó éveiben sokat utazott, majd Genfben egy olasz merénylő szívtájékon szúrta. Erzsébet 1898. szeptember 10-én halt meg 61 évesen.

Sisi kultusza a mai napig, 122 évvel halála után is tart. A kor szépségideálja, Európa legszebb asszonya bárkit motivált sorsával, életvitelével. Néhány olyan műről olvashattok, amelyekben  Sisi életét dolgozták fel az alkotók.

Sissi filmek 

Az ifjú császárné, A magyarok királynéja és a Sorsdöntő évek az 1950-es évek közepén hatalmas sikert aratott, amely a mai napig az egyik legjobb három részből álló filmsorozat, Romy Schneider és Karlheinz Böhm kiválóan alakították a császári párt. Idilli hangulatot mutat be a romantikus film, ebben láthatjuk Ferenc József és Sissi megismerkedését, az esküvőt, majd az első éveket, amikor Sissi küzd anyósával gyermekéért. Ferenc József felesége és édesanyja közé kerül, miközben próbálja megoldani a magyar helyzetet is.

Utolsó filmben Sissi beteg lesz. Az orvos nyugalmat és levegőváltozást javasol, ezért a császárné Madeirára költözik több hónapra. A gyógyulásában édesanyja támogatja. Érdekesség, hogy Sissi édesanyját, Romy Scheider édesanyja, Magda Schneider alakítja.

Szőgyén-Wittenbach Hubert – Ferenc József szerelmei

Az író a császári pár életét mutatja be, főként Ferenc József kapcsolatait. Idővel a házasságuk megromlott, a császár pedig különböző hölgyek társaságában múlatta az időt. Így kerülhetett képbe több nő, köztük Haller Nina, Maria Richter von Graetz.

A könyvben Erzsébet történetét is megismerhetjük, az ő szerepét mutatja be Ferenc József, majd Andrássy gróf életében. Vajon volt e kapcsolat a magyar és a császárné között? Betekintést nyerhetünk a Monarchia első családjának mindennapjaiba, hogyan alakulnak a szerelmi kapcsolataik. Titkok szemtanúi lehetünk, miközben olvashatunk arról, miképpen próbálnak kibújni a kötelező etikett és formalitások alól.

A regény Ferenc József és Sissi gyerekkorától mutatja be sorsuk alakulását. Zsófia főhercegné és fia kapcsolatát, hogy mennyire az uralkodás volt a fő cél, Ferenc József pedig rajongott anyjáért. Ez meghatározó volt a császári pár életében is, melybe folyamatos beleszólása volt Zsófiának. Hiába alakult volna a kapcsolatuk jól, Zsófia és az ő nevelési elvei nyomot hagytak Ferenc Józsefen. Emiatt történhetett mindaz, amit megtett a Sissivel való házassága során is.

A drámai, ám olykor szórakoztató regény, Rudolf fiúk és szerelme tragédiájával végződő sorsát is végig élhetjük.

A könyv 1989 óta több borítót kapott, eleinte két kötetből állt, végül a Libri kiadásában egyben, közel hétszáz oldalon olvashatjuk Szőgyén-Wittenbach regényét.

Elisabeth musical

A nagy sikernek örvendő zenés előadást még 1992-ben álmodták meg Bécsben. Szöveget  Michael Kunze, a zenét Lévay Szilveszter szerezte. Hazánkban 1996-ban került bemutatásra a musical, amelyet Kerényi Miklós Gábor rendezett, főszerepét Janza Kata játszotta.

Az előadás a császárné halálának említésével kezdődik, itt megemlítik, hogy a Halál és Elisabeth jegyesek voltak és mennyire jelen volt Elisabeth életében.

Erzsébet fiatalkorával folytatják, amikor nővére eljegyzésére készülnek Ferenc Józseffel. Ám a császár a találkozás során a fiatal hercegnőbe szeret bele és a terve az, hogy Helené helyett őt veszi feleségül. A pár kapcsolata a kastélyban, házasságuk után nehéz, a császárné ridegnek érez mindent, Zsófia pedig folyamatosan kritizálja fia választottját. Elisabeth követeli Ferenc Józseftől, hogy válasszon anyja és közte, hiszen gyerekeit sem láthatja a főhercegnő miatt.

Lucheni, Elisabeth gyilkosa viszi végig a történetet, a második felvonásban is gyalázza Sissi kultuszát, mennyire sokat köszönhetnek neki, hogy szívességet tett a császárnénak, hogy megölte.

Ferenc József szeretőiről is szó esik, miközben a Halál egyre többször meglátogatja a császári párt. Rudolfot is megkörnyékezi, akit apja ellen uszít. A trónörökös anyját kéri segítségért, ám ő nem akar megalázkodni férje előtt, ezért Rudolf kétségbeesésében a halálba menekül. Kínzóan gyötri fiúk halála a párt, Ferenc József próbálja helyre hozni feleségével a házasságukat, ám belátják ez lehetetlen. A Halál Lucheni kezébe adja a kést.

Magyarországon a mai napig látható a musical.

Sisi kultusza halála után kezdődött el igazán. Többen próbálták követni szépségápolási példáját, egészséges életmódját, szemléletét, szobrok, festmények, rajzfilmek készültek és költemények íródtak, a császárnéról. Emlékműveket fedezhetünk fel számos helyen, mint például Budapesten, Genfben, Bécsben.

Igazi ikon volt ő, aki dacolt a kor elvárásaival, új eszméket akart bevezetni, másképp akarta élni az életét, mint a császári kastély lakói.

Ha pedig hinni lehet a pletykáknak, idén készülhet el a The Crown írója közreműködésével, Sissi életéről szóló sorozat. Ha már Amy Jenkins neve felmerül és figyelembe vesszük a Korona sikerességét, biztosan egy nagyon tartalmas és kiváló sorozatot láthatunk majd. 

Hozzászólások