Shari Lapena – Karnyújtásnyira a gonosztól

Te mit tennél, ha egyszercsak a kórházban ébrednél és nem tudnád mi történt veled? Mennyire pánikolnál be, ha kiderülne, hogy autóbaleseted volt egy kétes környéken, ráadásul még egy csomó bűntettet is a nyakadba akarna varni a rendőrség? Valószínűleg meg lennél rémülve.

Shari Lapena regényében, a Karnyújtásnyira a gonosztólban Tom egy fárasztó munkanap után hazaérve azt veszi észre, hogy a bejárati ajtó nyitva, az ebéd elkezdve, a felesége viszont nincs a lakásban, a táskája és a telefonja mégis otthon van. El is kezd kutatni utána, felhívja a barátokat, ismerősöket, mikor megjelenik a rendőrség, hogy Karen balesetet szenvedett. Az eset kapcsán azonban sok furcsaság akadt. Miért nem vitt magával iratokat, miért hajtott gyorsan, miközben egyáltalán nem jellemző rá és ami a legérdekesebb, mit keresett azon a városrészen, aholva egyébként soha még csak be se tenné a lábát az ott jellemző bűnözések miatt? Hamar kiderül, hogy Tom ezekre nem igazán fog választ kapni, ugyanis Karen semmire sem emlékszik onnantól kezdve, hogy a vacsorát elkezdte készíteni.

Miközben Karen otthon lábadozik, a rendőrség egy holttestet talál azon a környéken, ahol Karen autóbalesetet szenvedett, így felmerül bennük a gyanú, hogy esetleg ennek a furcsa esetnek valami köze lehet a gyilkossághoz. Karennek és Tomnak így nem csak a baleset traumájával, valamint az amnéziával kell megküzdeniük, hanem a rendőrökkel is. Hogyan bizonyítsák be, hogy a nő ártatlan, ha nem emlékszik arra, mi történt aznap este? Az ügy a kötet során egyre bonyolultabbá válik, Tom szeretne bízni a feleségében, de a nő legjobb barátnője Brigid, elülteti a fülében a gondolatot, mi van, ha Karen valamit eltitkol előlük? Mi van akkor, ha a felesége nem az, akinek vallja magát?

 

Úgy gondolom ez egy kifejezetten érdekes olvasmány volt, hiába volt bizonyos szinten átlagos. Mert igen, az alapszituáció természetesen egy kertvárosi háziasszony, tökéletes élettel, barátokkal, szomszédokkal, amit felkavar egy baleset és/vagy egy gyilkosság, esetleg mindkettő. Ami azonban ezt izgalmassá varázsolja, az pedig az, hogy ebben az esetben Karen nem emlékszik mit csinált aznap este, mivel amnéziája van, így még csak védekezni sem tud. A kötet során ezért végig lehet izgulni, hogy mégis akkor hogyan fog kibújni a kutyaszorítóból.

A történet végig ugrál a karakterek között, hol a környékbeli gyerekekről olvashatunk, hol a férj, hol a feleség, hol pedig a rendőrséget követhetjük nyomon. Sőt, még bepillantást nyerhetünk a szomszédasszony szemszögébe is. Ezek egyszerre segítették és bonyolították is a szálakat. Tökéletesen összezavarják az embert, miközben mi azt hisszük, hogy rájöttünk az megoldásra. Tagadhatatlan, hogy sokkal érdekesebbé tette így a sztorit, viszont ezzel azt is elérte a szerző, hogy úgy igazán egyik szereplőt se érezzük magunkhoz igazán közel. Sokkal inkább gondoltam azt, hogy én vagyok itt a nyomozó  és igazságot akartam szolgáltatni. Nem tudtam együttérezni Karennel, Tommal, de úgy igazándiból a rendőrökkel sem, mert az ő nézeteikkel sem értettem mindig egyet. Ezt végig furcsának tartottam, aztán a végén rájöttem, pont ez volt talán a regény lényege. Az, hogy bizonytalanságban tartson és én se tudjak kiigazodni senkin.

A kötet eleje kissé lassan indul be, de aztán sorban jönnek az események, egyik csavar a másik után és egyszercsak nem okoz nehézséget neki a feszültség fenntartása. Remek karakterekkel dolgozott a szerző és ez segített abban, hogy mindennek ellenére izguljak a sorsukért.

Bár az nem igaz, hogy nem fogsz tudni nyugodtan aludni tőle, mégis izgalmas, lendületes és csavarokkal teli történet. Bátran merem ajánlani azoknak, akik szeretik a váltott szemszögű olvasmányokat, a fordulatos cselekményeket és a megdöbbentő végkifejletet.

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Tasmina Perry – A család barátja

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?